Wat je moeten weten over de markt van IT-monitoring

Wilco Ravestein Paessler

Er zijn twee categorieën van monitoring-tools nodig voor de dagelijkse werking van een IT-omgeving: IT Infrastructure Monitoring (ITIM) en Network Performance Monitoring & Diagnostics (NPMD). We onderzoeken wat je daarover moet weten.

Er is ook nog de categorie Application Performance Monitoring (APM), maar die tools richten zich eerder op DevOps en minder op ITOps of admins. Die houden we dus uit dit artikel.

Laten we kijken naar verschillende oplossingen voor ITIM en voor NPMD. We zien daar drie concepten:

Oplossingen voor specialisten

Tools als deze bieden grondige analyses over heel specifieke gebieden, die nuttig zijn voor experten. Karakteristieke voorbeelden zijn NPMD-tools die flow-protocollen of packet sniffers gebruiken om dataverkeer in het netwerk te controleren. Afhankelijk van hun focus analyseren de tools bepaalde veiligheidsaspecten, de gebruikservaring en prestaties bij applicaties of de algemene werking van het netwerk. Deze tools zijn vaak vrij duur en worden best gehanteerd door experten. Het voordeel is dat ze enorm veel data bieden en heel nuttig kunnen zijn om de bron van een probleem te bepalen.

Plixer, Flowmon of Wireshark zijn voorbeelden op het gebied van NPMD. Wat infrastructuur betreft zijn er talrijke native oplossingen van producenten als VMware of IBM, die een gedetailleerd inzicht geven in de eigen systemen, maar dan ook alleen daarin.

Brede oplossingen voor all-rounders

Deze oplossingen schenken specifiek aandacht aan een makkelijke implementatie en werking. Ze monitoren de volledige infrastructuur of het hele netwerk met alle componenten, inclusief het oppervlakkig meten van verkeer, met steeds de focus op een breed overzicht in plaats van een grondige analyse.

Deze tools vormen de basis voor de dagelijkse werking van een IT-omgeving. Ze zijn het Zwitsers zakmes van de admins of de helpdesk en runnen het overzichtsscherm in het NOC. Idealiter worden ze gecombineerd met specifieke oplossingen: de brede oplossing zorgt voor de initiële aankondiging en toont correlaties aan met andere gebieden en de meer gespecialiseerde oplossing zorgt voor een veel grondigere analyse.

Solarwind’s Network Performance Monitor of ManageEngine OpManager zijn voorbeelden van brede NPMD-oplossingen, terwijl Checkmk of Nagios een uitgebreide set aan functies verschaffen op gebied van infrastructuur. Paessler PRTG biedt zelfs een nog bredere set aan softwarefuncties door zowel infrastructuur als netwerken te omvatten.

Pakketten voor specialisten en all-rounders

Sommige bedrijven bieden uitgebreide pakketten die bestaan uit een waaier aan tools, modules en add-ons, met een breed overzicht en alle nodige analyses voor de specialisten van het team. In veel gevallen zijn dat ingekochte oplossingen, die niet echt met elkaar integreren, maar vertoond worden op een overzichtsdashboard. Er zijn ook providers van brede oplossingen die interfaces aanbieden om gespecialiseerde tools in te werken en partnernetwerken bedienen om hun klanten te ondersteunen met de correcte integraties.

Zorg er eerst en vooral voor dat je weet wat je nodig hebt.

Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG

Voorbeelden van brede pakketten zijn in de markt te vinden. Paessler werkt met een breed partnerprogramma om zijn PRTG-oplossing efficiënt te integreren met partneroplossingen, een mooi voorbeeld is de alliantie met het eerder genoemde Plixer.

Tips voor de evaluatie

Zorg er eerst en vooral voor dat je weet wat je nodig hebt. Een accurate inventaris is essentieel.

  • Moet je je infrastructuur, je netwerk of beiden monitoren?
  • Ligt de focus op een snelle waarschuwing bij een incident of heb je een grondige analyse nodig om de bron te vinden en voor een optimalisatie op lange termijn?
  • Heb je alleen een selectieve verlenging van een reeds bestaande monitoring-structuur nodig, moeten bestaande monitoring-tools geïntegreerd worden in een nieuw scenario van een overkoepelend niveau of wil je een volledig nieuw, homogeen concept implementeren?
  • Zoek je een oplossing voor een beperkt aantal experten of wil je dat heel wat werknemers die vaak de geschikte training mankeren, toegang  hebben tot de oplossing?

Op basis van deze vragen en bovenstaande inzichten kan je de juiste keuze maken.


Dit is een ingezonden bijdrage van Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG. Klik hier voor meer informatie rond de Paessler PRTG-oplossingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home