Magazijn geautomatiseerd? Zo houd je een oogje in het zeil als je magazijn zichzelf runt

Wilco Ravestein Paessler

Automatisering is niet meer weg te denken uit moderne magazijnen en productiefaciliteiten. Van automatische plaatsing door robots tot het automatisch ophalen van artikelen, magazijnen worden meer gedigitaliseerd en autonoom dan ooit tevoren. Natuurlijk is het voor het succes van logistieke operaties van cruciaal belang dat de geautomatiseerde processen soepel verlopen. Hiervoor is het wenselijk om alle date over de infrastructuur op één plaats te krijgen. Hoe pak je dat aan? Drie belangrijke aspecten van automatisering wil je zeker in je monitoringsoverzicht.

Systemen in een magazijn

Voordat je jezelf onderdompelt in automatisering van je magazijn of productie, is het belangrijk te weten wat voor soort hardware en systemen gebruikelijk zijn voor geautomatiseerde processen:

 • Informatietechnologie (IT): dit zijn je standaard netwerkapparaten en -systemen, en omvatten firewalls, switches, routers, printers, enzovoort.
 • Magazijnsystemen: gespecialiseerde software ontworpen voor het beheer van een magazijn, waaronder voorraadbeheer, supply chain management en magazijncontrolesystemen.
 • Operationele technologie (OT): hardware en software voor het bewaken en controleren van industriële omgevingen, waaronder gespecialiseerde apparatuur zoals programmeerbare logische controllers (PLC’s), industriële pc’s, machines en geautomatiseerde voertuigen, net als SCADA-systemen en gedistribueerde besturingssystemen.

Hoewel ze onderling verbonden kunnen zijn (denk bijvoorbeeld aan een magazijnbeheersysteem dat op het IT-netwerk draait), werkt elk gebied afzonderlijk van elkaar. Dit brengt een uitdaging voor teams die willen controleren of het magazijn in zijn geheel naar behoren functioneert. Je wilt daarom een holistisch overzicht van alles dat er in je monitoringdashboards te zien is: van magazijnvoorraad tot je printers.

 1. Programmeerbare logische controllers (PLC)

Een PLC die wordt ingezet in de logistiek voert doorgaans taken uit op basis van informatie die wordt ontvangen van magazijnbesturingssystemen (of andere beheersystemen). Ze vormen een integraal onderdeel van de automatisering in een magazijn, zoals automatische orderpick systemen of bewegingen van transportbanden. En daarom is kennis van hun status van het grootste belang om de goede werking van een magazijn te garanderen. Gebruik daarom een type controller dat hierbij helpt en de mogelijkheid geeft om een eigen protocol te communiceren dat geïntegreerd is met gateways. 

 1. Conditiebewaking in magazijnen

Net als in industriële omgevingen, spelen machines en motoren een belangrijke rol in de automatisering van magazijnen. Denk aan motoren op transportbanden of automatische order-verzamelrobots. En – net als in de productie – is het bewaken van de conditie van de machines essentieel om ervoor te zorgen dat ze door effectief onderhoud zonder onnodige stilstand blijven draaien. In wezen is conditiebewaking het meten van gegevens over de machines, meestal met behulp van IIoT-sensoren, en vervolgens het vergelijken van die gegevens met historische trends en andere gegevens om te voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft.

Er zijn systemen die speciaal voor conditiebewaking bestaan, en door hun gegevens in je bewakingsoverzicht op te nemen kom je weer een stap dichterbij het creëren van één overzicht met alle bewakingsgegevens.

 1. Draadloos netwerk

Automatisering in magazijnen is sterk afhankelijk van een netwerk om te communiceren – en in moderne magazijnen worden vaak draadloze netwerken gebruikt. En natuurlijk is het voor de automatisering belangrijk dat deze netwerken operationeel zijn. Eerst en vooral kan je de draadloze netwerkinfrastructuur zelf (zoals routers, switches, eindpunten en meer) bewaken met behulp van gangbare functionaliteit zoals SNMP of REST API’s.

Een uniform overzicht

Het algemene doel is natuurlijk om al je bewakingsgegevens in één systeem onder te brengen, zoals PRTG, waar je in één enkel overzicht van alles in kaart brengt. Op die manier kan je snel de gezondheid van je IT-netwerk en de componenten die cruciaal zijn voor automatiseringsprocessen op één plaats zien en drempels instellen om waarschuwingen en meldingen te activeren wanneer iets niet werkt. IT-beslissers die actief zijn in de magazijn- of productiewereld die hierin meegaan, plukken hier uiteindelijk de vruchten van.

Wat brengt uniforme monitoring?

Door alle info inzichtelijk te hebben in één systeem, beheer je het volledige end-to-end proces door middel van de volgende faciliteiten:

 • Dashboarding
 • Zelf te definiëren alarmeringsniveau’s
 • Escalatie mogelijkheden
 • Rapportage

Dit is een ingezonden bijdrage van Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, Hier vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home