Hoe voorkom je een cloud lock-in?

De cloud is tegenwoordig overal aanwezig en wordt overal voor gebruikt. Volgens Gartner groeien de uitgaven voor publieke cloud-toepassingen dit jaar wereldwijd naar zo’n 600 miljard dollar, terwijl ze in 2024 met 21% verder groeien. De laatste jaren worden hybride en multi-cloudomgevingen gemeengoed, waarbij de data en workloads van organisaties zich op verschillende locaties bevinden.

Op het eerste gezicht biedt dit organisaties meer flexibiliteit en schaalbaarheid, maar het kunnen verplaatsen van data en workloads tussen verschillende clouds is vaak complexer en duurder dan verwacht. Organisaties worden namelijk geconfronteerd met hoge uitstapkosten, terwijl de security, integraties, tools en vaardigheden die nodig zijn om data te beheren verschillen per cloudprovider. Vanwege die hoge kosten en complexiteit komen veel organisaties vast te zitten in de clouddiensten.

In Groot-Brittannië is Ofcom, de toezichthouder voor communicatiediensten, naar de business van grote cloud-providers gaan kijken om de aanwezigheid en gevolgen van een lock-in te onderzoeken.

Lock-in risico’s

Ofcom ziet drie potentiële risico’s in het gedrag van grote cloudaanbieders. Allereerst kunnen de uitstapkosten die zij in rekening brengen om data over te dragen naar een andere provider, flink hoger zijn dan bij andere cloudserviceproviders (CSP’s). De tweede is ook financieel: met kortingen worden organisaties gestimuleerd om één enkele hyperscaler te gebruiken, zelfs als er betere alternatieven zijn. En ten derde, technische beperkingen die de interoperabiliteit tussen diverse cloudplatforms uitdagend maken, omdatelke hyperscaler zijn eigen machines, securitybeleid, tooling en configuraties heeft. Dit alles vereist een unieke set vaardigheden om alle clouds te beheren.

Met kortingen worden organisaties gestimuleerd om één enkele hyperscaler te gebruiken, zelfs als er betere alternatieven zijn.

Rein de Jong, Regional Vice President BeNeLux Cloudera

Genoemde risico’s gaan verder dan de uitdagingen door toenemende regelgeving. Een lock-in kan ertoe leiden dat klanten van openbare clouds te maken krijgen met forse prijsstijgingen, zonder alternatieve kosteneffectieve opties om alle data en applicaties elders onder te brengen. Bedrijven kunnen er na verloop van tijd tevens achter komen dat hun provider niet langer de mogelijkheden biedt die ze nodig hebben, maar toch gedwongen worden om te blijven. Als er tenslotte veel kritieke serviceproviders, zoals banken of telco’s, afhankelijk worden van een klein aantal cloudaanbieders, lopen zowel zijzelf als hun klanten het risico te worden blootgesteld aan serviceonderbrekingen.

Het resultaat is dat organisaties de cloud niet uit de weg gaan, maar wel op hun hoede worden voor de data en workloads die daar worden opgeslagen. Uit recent onderzoek blijkt dat negen op de tien ITDM’s (92%) van plan zijn de komende drie jaar meer data naar de cloud te migreren. Hoewel slechts 4% in de afgelopen 12 maanden data naar on-premises heeft gerepatrieerd, is 76% van plan om in de komende 36 maanden bepaalde data terug naar on-premises omgevingen te repatriëren. Ruim de helft (54%) zegt dat dit te wijten is aan de angst voor een ‘vendor lock-in’.

Overstappen in overal makkelijk, behalve in de cloud

Denk maar eens terug aan hoe lastig het overstappen van een bank of energie-, internet- en mobiele provider vroeger was. Dat kostte vaak meer moeite dan het waard was, door onnodige vertragingen en administratieve rompslomp. Als oplossing hiervoor kwamen regelgevers tussenbeide, werden industrieën gemoderniseerd en werd het veel gemakkelijker om van dienstverlener te wisselen, waardoor consumenten meer flexibiliteit en keuze kregen. Hetzelfde geldt feitelijk voor publieke clouds, om klanten meer vrijheid te geven bij het kiezen en schakelen tussen dienstverleners.

Als de toezichthouders binnenkort besluiten actie te gaan ondernemen, is het nog onwaarschijnlijk dat dit een golf van veranderingen zal ontketenen die de status quo op zijn kop zal zetten. Waarom? Omdat elke regelgevende actie waarschijnlijk gericht zal zijn op de uitstapkosten en toegekende kortingen. Mogelijk worden er zelfs pogingen ondernomen om meer consistentie tussen de publieke cloudomgevingen te forceren. Maar uiteindelijk kost het wisselen van cloudaanbieder zowel tijd en middelen, als gespecialiseerde vaardigheden.

Daarom hebben organisaties in het hybride en multi-cloudtijdperk behoefte aan meer flexibiliteit om data tussen hun clouds te verplaatsen. Een uniform dataplatform kan helpen door een abstractielaag aan te bieden die het eenvoudiger maakt om data op een veilige wijze te verplaatsen van cloud naar cloud, of van on-premise naar welke cloud dan ook. De keuze hebben om van cloudaanbieder te wisselen is één ding, maar een eenvoudige en kosteneffectieve mogelijkheid daartoe hebben is nog wel even iets anders.


Dit is een ingezonden bijdrage van Rein de Jong, Regional Vice President BeNeLux bij Cloudera. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home