Duurzame groei voor datacenters in drieëntwintig, maar hoe?

Aan het begin van 2022 dacht de datacenterbranche zich vooral te richten op de balans tussen toenemende digitalisering en duurzaamheid. Maar geopolitieke ontwikkelingen en de resulterende energiecrisis hebben flink wat roet in het eten gegooid.

Toch blijven de initiële doelen hoofdzaak, misschien nog wel meer zo dan in het begin van 2022. Waar moeten we als branche in 2023 (en daar voorbij) rekening mee houden, als we digitalisering en duurzaamheid tegelijkertijd willen bevorderen?

1. Onzekerheid over energie

Een van de grootste uitdagingen van het moment zijn de exorbitante energiekosten. Energie-intensieve ondernemingen, zoals datacenters, lijden hier al een tijd onder. En de energierekening brengt nogal wat lastige kwesties met zich mee. Berekenen we kosten door aan klanten? Blijft de prijs stijgen? Kunnen de cash flow en ons businessmodel dit nog wel aan?

Duurzame strategieën waren in eerste instantie bedoeld om het milieu te beschermen. Maar nu hebben ze een duidelijk kostencomponent gekregen én kunnen deze strategieën een belangrijke rol spelen in de zelfredzaamheid van de Europese energievoorziening. Een goed voorbeeld is de voortgang bij Microsoft: hun datacenter in Dublin is uitgerust met lithium-ionbatterijen met een netaansluiting die netbeheerders helpt ononderbroken stroom te blijven leveren wanneer hernieuwbare bronnen zoals wind en zon niet aan de vraag kunnen voldoen.

2. Verstoringen in toeleveringsketens

COVID-19 had een enorme impact op wereldwijde toeleveringsketens. Na de pandemie kregen bedrijven wellicht een vals gevoel van veiligheid, dat het ergste achter de rug was. Maar ze kregen vrijwel direct een nieuwe opdonder: een geopolitieke crisis die voor toeleveringsketens van met name halfgeleiders en basismetalen voor datacenters nóg verstorender is dan corona.

De datacenterbranche groeit zeer snel en is daarmee heel gevoelig voor dit soort verstoringen – zeker in een tijd waarin de sector wil en moet opschalen. De sector als geheel worstelt nog steeds met de voornoemde verstoringen, en het huidige geopolitieke landschap betekent dat er geen sprake van respijt is.

3. Groeiende complexiteit

De behoefte aan digitalisering is groter dan ooit en zowat iedere mogelijke weg is verkend om eenvoudiger, kosteneffectiever en zo snel mogelijk aan die behoefte te voldoen. Op dit moment kan digitale groei zelfs botsen met zeer complexe, bedrijfskritische omgevingen. Datacenters bevatten uiteenlopende technologieën, van HVAC-systemen tot mechanische en structurele engineering, IT en computing. De uitdaging is om deze complexe omgevingen vol interne afhankelijkheden verder uit te breiden om het nodige tempo van digitalisering in stand te houden.

lees ook

Datacenters: van energieveelvraat naar positieve groene kracht?

Om deze uitdaging op te lossen, werken tal van datacenters aan systemen die de complexiteit terugdringen en tegelijkertijd de bedrijfskritische aspecten van componenten respecteren. De modulisering van datacenters, waarbij vooraf ontworpen, gebouwde en geïntegreerde onderdelen op locatie worden geleverd, is een voorbeeld van hoe datacenters minder complex kunnen worden opgezet.  Zo’n aanpak garandeert een snellere time-to-market, wat geen overbodige luxe is in een complexe en snel groeiende markt.

We kunnen nergens zeker van zijn. Dankzij de nasleep van corona en het huidige geopolitieke klimaat staat de sector voor ongekende uitdagingen. Toch zijn er genoeg groeikansen. Alle trends wijzen erop dat toekomstgerichte datacenters de huidige  storm kunnen doorstaan en – op duurzame wijze – kunnen blijven groeien.


Dit is een ingezonden bijdrage van Danny Wessels, Field Product Manager Power Quality bij Eaton.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home