Uitbaters datacenters lopen nog niet warm voor digital twins

digital twins datacenters

Het gebruik van digitale twins komt nog niet echt van de grond bij het beheer van datacenters. Beveiliging haalt het nu even van duurzaamheid

Een digital twin is een virtuele replica die met 3D-modelling tot stand komt. De technologie dient om onderbouwde voorspellingen voor de toekomst te kunnen maken. Met 3D-modellen kan je allerlei proeven uitvoeren of simulaties testen zonder het fysieke object of proces te hoeven beïnvloeden. Uit een rondvraag van Eaton blijkt dat een op drie uitbaters van datacenters de technologie toepast of ermee experiment.

Toch scoort de ontwikkeling van digital twins laag op de prioriteitenlijst in de datacentersector, concludeert hetzelfde onderzoek. Digital twins kunnen bijdragen aan energiezuinigere datacenters omdat de uitbaters bijvoorbeeld de effecten nieuwe energie- of koelingtechnieken uitvoerig kunnen testen. De ontwikkeling is echter duur en de investeringen renderen ook pas op de lange termijn.

lees ook

Datacenters: van energieveelvraat naar positieve groene kracht?

“De belangrijkste problemen zijn een beperkte vaardigheden en middelen”, zegt een analist uit de industrie aan Datacenter Knowledge. “Digital twin-technologie is nog relatief nieuw en in datacenters wordt al uitvoerig gebruik gemaakt van AI en machine learning om de efficiëntie te verbeteren. Om er echt waarde uit te halen, zijn er mensen nodig die het actief inzetten.”

Beveiliging voorop

Op dit moment hebben de uitbaters van datacenters andere prioriteiten. Security is prioriteit nummer één in de datacenters; 65 procent investeert nu in technologieën voor het beschermen van gegevens in de datacenters. Niet onlogisch, aangezien 2023 weer een druk jaar voor de cybersecurity belooft te worden. Pas als de beveiliging op punt staat, kan er gekeken worden naar het verbeteren van de duurzaamheid van het datacenter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home