Eaton 3S Mini UPS review: ééntje is geentje

De Eaton 3S Mini UPS beschermt toestellen tegen stroomstoten en houdt ze in leven wanneer de netstroom wegvalt. Het opzet van het toestel is even eenvoudig als het gebruik.

Eaton 3S Mini UPS (56 euro excl. btw) is een UPS, maar dan mini. Soms zijn de zaken eenvoudig. De Amerikaans-Ierse multinational specialiseert zich in elektrische componenten en UPS-systemen zijn één van de grote productlijnen. De Eaton 3S Mini is echter geen krachtpatser. Integendeel: het toestel blinkt uit dankzij zijn bescheiden capaciteiten en dat is zowel een zegen als een vloek.

Geen postbedrijf

We reviewen niet alle dagen een UPS op ITdaily, dus een woordje uitleg is misschien op z’n plaats. UPS is kort voor uninterruptible power supply. Het is een ding dat ervoor zorgt dat toestellen stroom blijven krijgen ook wanneer de netstroom wegvalt. Een UPS is dus in hoofdzaak een batterij, maar dan ééntje die bijna constant is aangesloten op het net.

Wanneer er een stroomstoring plaatsvindt, blijft de UPS stroom leveren aan aangesloten toestellen zolang de batterij dat aan kan. Het idee is dat je ofwel de tijd krijgt om complexe apparatuur uit te schakelen, ofwel de panne overbrugt, ofwel de tijd koopt omeen (diesel)generator  op te starten. UPS-systemen zijn alomtegenwoordig in datacenters waar ze de vorm aannemen van grote kasten, maar kleiner kan ook.

Specificaties

Eaton richt zich met de 3S Mini op erg lichte toestellen. De UPS heeft het formaat van een uit de kluiten gewassen powerbank en ziet er met zijn zwart-witte design nog niet zo slecht uit. Eaton zelf claimt dat je de UPS zo in het zicht kan plaatsen, bijvoorbeeld op een bureau. Dat klopt, al stellen we vast dat géén UPS toch altijd mooier is dan het alternatief.

Het toestel kan overweg met een vermogen van 36 watt en heeft een batterijcapaciteit van 4.400 mAh. Eaton heeft deze UPS gemaakt om kleine apparaten zoals IoT-hubs of IP-camera’s van back-up-stroom te voorzien. Het apparaat vervangt de stroomadapter van het toestel dat je wil beschermen en levert negen, twaalf, vijftien of negentien volt af.

Een enkele knop aan de voorkant laat je toe om de UPS in- en uit te schakelen (druk drie seconden) of het voltage aan te passen (druk een halve seconde). Kijk even in de handleiding of op de adapter van je hub, slimme camera of ander ding om te kijken wat nodig is. Tip: een adapter vermeldt steeds (in soms bijna onzichtbare letters) de output.

Heel gebruiksvriendelijk

De installatie heeft niet veel om het lijf. De UPS komt met een stroomkabel, die je in het stopcontact stopt. Langs de andere kant zit een voedingskabel voor het te beschermen toestel. In de doos stopt Eaton opzetstukjes voor vier barrel connectors: 3,5 x 1,3 mm, 4,75 x 1,7 mm, 5,5 x 2,1 mm en 5,5 x 2,5 mm. Daarmee dekt Eaton al heel wat mogelijke toestellen af. Wij testen de UPS met een Google Nest Hub en kunnen meteen aan de slag.

Zodra alles is aangesloten, werkt de UPS. Een groen lampje vooraan geeft aan welke van de vier mogelijke voltages wordt gebruikt. Valt de stroom uit, dan tonen de vier lampjes hoe vol de batterij is.

Van elf minuten tot vijf uur

Op volledige belasting zou de UPS elf minuten meegaan, maar de Nest Hub trekt geen 36 watt en is milder voor de interne batterij. Zo kunnen we vlot een panne van een verschillende uren overbruggen. Testen of alles werkt, is heel eenvoudig: trek de UPS uit het stopcontact en je zal zien dat het beschermde toestel gewoon blijft draaien.

Eaton zelf claimt dat een lichte IP-camera met een verbruik van 3 watt een kleine vijf uur op de UPS kan draaien, een modem (9 watt) ongeveer 80 minuten. Hoelang jij kan overbruggen, hangt uiteraard af van de stroomvereisten van je specifieke toestel. Hoe zwaarder de belasting, hoe sneller de UPS uitgeput raakt. Een toestel dat 30 watt vraagt, haalt de batterij op ongeveer 15 minuten leeg.

Beperkte solo-capaciteit

In de praktijk kan je heel weinig aanvangen met één 3S Mini. Je kan maar één toestel aansluiten en dat kan geen server of PC zijn, want dergelijke toestellen zijn te zwaar. Een camera met een lokaal geheugen blijft wel filmen met de 3S Mini, maar in de praktijk dient dit ding toch eerder voor een bredere UPS-strategie. IoT-toestellen en hubs werken immers niet in isolatie. Je bent niets met een hub die actief blijft als de aangestuurde toestellen wegvallen of omgekeerd.

lees ook

Kritieke zero days in slimme UPS-systemen van APC zorgen voor brandgevaar

In ons scenario zal bij een stroompanne de Nest Hub wel blijven werken, maar niet de router of andere randapparatuur. Zonder internet of bijvoorbeeld lampen om aan te sturen, is het nut van de bescherming heel beperkt.

Gemiste kans

Eigenlijk is dat een beetje een gemiste kans. De 3S Mini is klein, maar heeft wel voldoende pk’s aan boord om twee of drie toestellen te ondersteunen. De UPS-tijd zal kelderen, maar 30 minuten voor een router en een hub is in sommige scenario’s interessanter dan 2u voor de router alleen. Jammer dat Eaton geen extra aansluiting voorziet om dat mogelijk te maken.

In de praktijk zal je de Eaton 3S Mini dan ook meestal combineren met andere UPS-toestellen. Denk aan enkele Mini’s voor IP-camera’s en een zwaarder exemplaar voor router, switch en NAS. In dat geval blijft de hele infrastructuur bij een panne kort overeind. Voor dat gebruik missen we wel een ethernetpoort waarmee de UPS deel zou kunnen uitmaken van een grotere slimme oplossing.

Goed in wat het doet

Eaton biedt met de 3S Mini (56 euro exclusief btw) een handige en gebruiksvriendelijke UPS aan op maat van kleine en lichtere toestellen. De UPS doet wat hij moet en ziet er al bovendien toonbaar uit. Eenvoud is troef en tijdens onze tests kunnen we niets aanmerken op de werking. Weet wel wat je koopt: een lichte UPS die één toestel kan beschermen. De Eaton 3S Mini is zo een welkom puzzelstukje in een grotere UPS-puzzel en in slechts heel weinig gevallen een UPS die op z’n eentje nuttig is.

.pro’s

  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Compact
  • Onopvallend design
  • Verschillende aansluitmogelijkheden

.contra’s

  • Kan maar één toestel beschermen
  • Geen app/ethernet-optie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home