Waarom België achterloopt op Nederland in de adoptie van low-code en no-code

Is trager ook té traag?

Belgische ondernemingen omarmen low-code en no-code nog een stuk minder dan hun Nederlandse tegenhangers. Een Nederlandse en een Belgische expert van RoboRana helpen ons om uit te vissen waarom. Is terughoudendheid bovendien een probleem?

77 procent van de Nederlandse organisaties heeft low-code al omarmd, tegenover 48 procent van de Belgische. Tot die bevinding kwam low-code-specialist Mendix na een internationale bevraging. Roel Hoeks en Mathias Fransen zijn niet verwonderd. Hoeks is manager bij RoboRana in Nederland, Fransen heeft het bedrijf 4,5 jaar geleden in België gestart. RoboRana zet in op procesautomatisering aan de hand van een erg brede visie op RPA, low-code en no-code. Het bedrijf werkt daarvoor samen met verschillende partners zoals UiPath.

Nederlandse bakermat

Hoeks en Fransen hebben zo een duidelijk zicht op de wereld van no-code, low-code en RPA aan weerszijde van de grens. Het verschil is volgens allebei historisch te verklaren. “Nederland kende enkele pioniers in de low-code/no-code-markt”, weet Hoeks. “Het spreekt voor zich dat dergelijke organisaties eerst in hun thuismarkt op zoek gaan naar klanten.”

De grote jongens binnen RPA, no-code en low-code zijn pas iets later naar België gekomen.

Mathias Fransen, Managing Partner RoboRana

Fransen sluit zich daarbij aan. “Technologie heeft enkele jaren nodig om zichzelf te verkopen. Nederland is mee de bakermat. Toen organisaties daar low-code en no-code begonnen te omarmen, was er bij ons nog geen sprake van.” Hij stelt vast dat er nog een andere factor is die de tragere initiële adoptie van de nieuwe technologie in onze markt verklaart. “De grote jongens binnen RPA, no-code en low-code zijn ook pas iets later naar België gekomen, omdat we een kleine markt zijn.”

Verschillende snelheden

We mogen natuurlijk niet heel ons land over dezelfde kam scheren. “Er is een groot verschil tussen sectoren”, verduidelijkt Fransen. “Grote banken en multinationals zijn merkelijk sneller in hun adoptie van low-code en no-code. Hun afstand tussen Nederland of de rest van de EU is kleiner dan die van de kmo-markt.”

Van de Belgische kmo-markt ziet Fransen traditionele terughoudendheid. “Belgen zijn naar mijn ervaring met heel veel zaken bezig. Zolang ze niet gebombardeerd worden met de relevantie van een nieuwe technologie, is die voor hen geen prioriteit.”

De pubertijd voorbij

Wat dat betreft gaat het de goede richting uit, merkt Hoeks op. “Low-code en no-code zijn volwassen aan het worden. De technologie neemt intussen een prominente plaats in bij analisten. De laatste twee jaar zit de wereldwijde adoptie echt in een enorme stroomversnelling, onder andere omwille van de coronapandemie en de versnelde digitalisering.” Die volwassenheid zien we overal. Het Nederlandse Mendix werd bijvoorbeeld overgenomen door Siemens, terwijl het Roemeense UiPath dat als RPA-specialist startte, maar nu een totaalaanpak met low-code en no-code predikt, een mooie beursgang achter de rug heeft.

Heeft ons land nu de boot gemist? De achterstand met Nederland is groot en onze noorderburen zijn zelfs bijlange niet de beste leerlingen van de Europese klas. In het VK is de adoptie van low-code en no-code bijvoorbeeld nog een stuk hoger. Fransen denken dat de situatie niet zo dramatisch is.

“Technologie heeft tijd nodig om matuur te worden. Dat is gebeurd in Nederland en daar plukt België nu de vruchten van. Bedrijven in ons land kunnen sneller doorstarten, zonder de groeipijnen van een immature technologie. Daardoor verliezen we weinig tot geen concurrentieel voordeel.”

De trein is intussen wel aan het rijden, wacht niet op de volgende.

Roek Hoeks, mede-oprichter en managing partner RoboRana Nederland

Hoeks is akkoord. “In België en Nederland heersten dezelfde ideeën over wat end-to-end process automation inhoudt en welke rol RPA, low-code en no-code daarin kunnen spelen. In Nederland zijn er momenteel wel wat meer goede use cases, maar ook in België lopen er goede samenwerkingen. De trein is intussen wel aan het rijden. Wie er nu opspringt is niet te laat, maar wacht niet op de volgende.”

Totaalaanpak binnen een doordacht verhaal

Wat kan de technologie nu precies betekenen voor organisaties? Hoeks en Fransen pleiten voor een totaalaanpak. “RPA en daarop verder bouwend low-code en no-code stellen organisaties in staat zich sneller aan te passen aan veranderende omstandigheden in de markt”, weet Hoeks.

“Te veel bedrijven denken nog dat low-code de tegenhanger is van high-code en puur voor appontwikkeling staat”, denkt Fransen. “In de praktijk zijn RPA, low-code en no-code deel van hetzelfde verhaal. Met een goed implementatieplan laten de technologieën je toe om snel zaken aan te passen, zowel op applicatie- als op procesniveau. Bovendien maakt de eenvoud van de platformen het mogelijk om meer schaars talent in te zetten op ontwikkeling.”

lees ook

Hoe RPA-bots een snelle verwerking van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen verzorgen

Organisaties die een voordeel willen halen uit automatisering, moeten dus meer doen dan één of twee processen digitaliseren aan de hand van een eenvoudige low-code-RPA-tool. Roel en Fransen hameren op een totaalvisie, waarbij organisaties zich ook flexibel genoeg opstellen om zich hier en daar te schikken naar de capaciteiten van de platformen.

Minder voorkennis

Daar schuilt nog een risico voor België. Fransen: “In een gesprek heeft een Nederlandse klant al vaker van low-code gehoord. Hij of zij staat er voor open, weet waar het om gaat, en wil meteen verder praten. In België is maatwerk nog veel meer ingeburgerd. Bepaalde goesting en voorkennis ontbreekt soms. Een Belgische klant zal nog vaker denken dat de technologie om appontwikkeling gaat, zonder stil te staan bij de bredere mogelijkheden op lange termijn. Daardoor moeten we nog meer tijd nemen om low-code in te masseren.”

lees ook

De strategie die UiPath onderscheidt van een steeds groter wordende groep concurrenten

Gelukkig kan het snel gaan, dat toonde de adoptie van andere technologie al aan. Zo was ons land notoir traag met de omarming van de cloud. Intussen werd die markt meer volwassen en ontwikkelt een hybride en multicloud-strategie zich tot de standaard. Omdat de Belg de kat uit de boom heeft gekeken, kunnen onze bedrijven erg snel schakelen en staan we best hoog op de ranking wat de omarming van hybride technologie betreft.

Die voorzichtige traagheid heeft het potentieel om opnieuw zijn vruchten af te werpen. Wie vandaag met een goede visie de mogelijkheden van RPA, low-code en no-code omarmt, heeft niet echt iets gemist en kan meteen mee. Al denkt Hoeks dat die terughoudende aanpak nu ook niet heilig is. “Spring eens wat sneller in het diepe”, pleit hij. “Nederland heeft een wat grotere experimenteerdrift, maar probeer ook in België vooraf gerust eens kleinschalig uit waar de mogelijkheden zitten.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home