Hoe werkt een datacenter? Ontdek de verborgen kant van het internet

datacenter

Datacenters zijn de verborgen helden van het internet. Hoe houdt een datacenter je IT-omgeving 24/7 online? Een inkijk in de geheime wereld van het datacenter.

We vinden het maar vanzelfsprekend dat IT-omgevingen 24/7 bereikbaar zijn. Daar komt veel meer bij kijken dan je denkt. Een hostingprovider doet er alles aan om hun eigen, maar ook jouw servers dag en nacht online te houden.

Over datacenters wordt nauwelijks of nooit gesproken. Dat is eigenlijk jammer, want datacenters houden je IT-omgeving recht. Altijd willen weten hoe een datacenter nu echt werkt? Wesley Hof, CTO bij Combell, neemt ons mee achter de schermen van het datacenter.

Redundantie

“Een goed datacenter is ontworpen om te weerstaan aan natuurrampen, brand, blikseminslagen en onverwachte stroomuitval”, zegt Hof. “Om elke mogelijke tegenslag het hoofd te bieden, is alles in tweevoud aanwezig, oftewel redundant gemaakt. Mocht er toch iets misgaan, dan schakelt het systeem onmiddellijk over op een reserveversie”.

Redundantie wordt op alle mogelijke manieren ingebouwd in een datacenter. Hof: “Dit betekent dat ook alle essentiële voorzieningen dubbel zijn uitgevoerd voor maximale betrouwbaarheid. Bij een eventuele storing in een onderdeel neemt dus het reserveonderdeel onmiddellijk over, zonder een storing”.

Achter slot en grendel

Als je nog nooit een datacenter aan de binnenkant hebt gezien, is dat niet toevallig. “Je geraakt niet zomaar binnen in een datacenter: alles zit achter slot en grendel. Personen met slechte bedoelingen worden op verre afstand gehouden met zeer zwaar beveiligde toegangscontroles en beveiligingscamera’s. Je moet je eerst autoriseren bij de security en dan pas kan je door de eenmanssluis. Het is onmogelijk dat iemand ongemerkt mee naar binnen glipt”, legt Hof uit.

Beveiliging zit niet alleen aan de buitenkant. “Het hoge niveau van beveiliging zet zich voort in het datacenter zelf”, gaat Hof verder. “Een mooi voorbeeld hiervan is het fysieke aspect, dat al begint met meerdere rooms of ruimtes in het datacenter”.

“Daarbinnen hebben we verschillende kooien en in die kooien zitten nog eens aparte serverracks, dat zijn kasten waar de servers in worden opgesloten. Die zijn ook nog eens met aparte sloten volledig afgesloten. Alles om ervoor te zorgen dat enkel de juiste mensen bij de juiste mensen kunnen”.

Water en vuur

Datacenters moeten voorbereid zijn tegen de natuurelementen. “Om het even weer over die redundantie te hebben: niets wordt aan het toeval overgelaten”, pikt Hof verder in. “De stroom wordt bijvoorbeeld altijd gegarandeerd. Stel dat er toch een stroomuitval zou zijn, dan vangen actieve UPS-batterijen even de uitval op tot de dieselgeneratoren in werking treden”.

Een ander belangrijk aspect in datacenters is koeling. Hof legt uit: “Servers of elektrisch materiaal kunnen slecht tegen de hitte. Daarom wordt gekoelde lucht vanuit de tegels tussen de servers naar binnen geblazen. Die passeert door de server en wordt via de achterkant afgedreven via een afgesloten gang om de lucht zo efficiënt mogelijk te gebruiken”.

“Zelfs een brand is onmogelijk”, stelt Hof gerust. Een betrouwbaar datacenter blust niet met water, maar gebruikt speciaal inert gas dat het zuurstof uit de lucht haalt. Zo worden de servers niet beschadigd wanneer er eventueel zou moeten geblust worden. Vuur maakt dus geen schijn van kans”.

Gelukkig maar, want servers zijn evenmin dol op water. Hof legt uit hoe servers in datacenters droog blijven. “Water in IT-infrastructuur zijn uiteraard niet de beste vrienden. Daarom wordt er gebruik gemaakt van het ‘dubbele dak’-principe. Onder het dak is een ander dak gebouwd zodat een waterlek nooit bij de servers kan geraken. Het is enkel op deze manier dat een provider je de hoogste garantie kan bieden”, besluit hij.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Combell. Kijk hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.