Hoe Snowflake je data veilig toegankelijk wil maken

Snowflake

Niet zo lang geleden was Snowflake ‘het datawarehouse-platform voor de cloud’. Vandaag mogen we het bedrijf zo niet meer noemen. De activiteiten zouden een stuk breder zijn. Wat doet Snowflake dan precies?

“Snowflake is intussen negen jaar oud”, zegt Alison Tierney, GVP EMEA bij Snowflake. “Aanvankelijk bouwden we een datawarehouse voor de cloud”, bevestigt ze. Vandaag ligt de focus minder op dat datawarehouse, en meer op Snowflake als dataplatform. Dat platform laat mensen en organisaties toe “om hun data te beheren en veilig te verbinden.”

Data delen

De datawarehousing-oplossing groeide uit tot een platform waarop organisaties (of afdelingen) op een veilige manier data kunnen verzamelen, maar ook delen. Het opzet van Snowflake is om organisaties de tools te geven om geld te verdienen met hun data.

Tierney geeft een voorbeeld uit de logistieke sector. “Retailers willen hun voorraad zo snel mogelijk in de rekken of tot bij hun klanten krijgen. Data spelen daarbij een belangrijke rol. Waar in de logistieke ketting zitten bepaalde items? Om dat te weten, moet je data delen met warenhuizen, transporteurs en klanten. Voor een accurate voorspelling van de levertermijn kan je daar nog data over het weer aan toevoegen. Combineer je al die gegevens, dan krijg je een veel robuuster beeld van wat er gaande is.”

Cloudoplossing

Om dat complete beeld te vormen, moeten verschillende organisaties relevante gegevens met elkaar delen. Hoe zorg je er nu voor dat die gegevens enerzijds eenvoudig toegankelijk zijn, en anderzijds met de juiste privacy- en compliancy-instellingen worden gedeeld? Die rol wil Snowflake spelen.

Snowflake vergaart data via connectoren en verzamelt die. Dat is het datawarehousing-aspect, nog steeds de fundering van de oplossing. Het platform werkt verder cloud-native en draait op infrastructuur van de drie grote hyperscalers. Betalen doe je net als bij andere cloudtoepassingen op basis van het datavolume en de rekentijd die je gebruikt in het platform.

Wie mag meekijken en wie niet?

Bedrijven kunnen data in het Snowflake-platform vervolgens beheren. Langs de ene kant kunnen ze toegang verlenen (of ontzeggen), langs de andere kant kunnen ze hun data via het dataplatform combineren met gegevens van derden. Daarbij hoeven de derden niet noodzakelijk externe bedrijven te zijn. In grote organisaties met gescheiden afdelingen of silo’s kan Snowflake ervoor zorgen dat data gedeeld worden, zonder dat iedere silo de controle over zijn gegevens verliest.

“Datascience met de hulp van Snowflake, dat is interessant”

Alison Tierney, GVP EMEA Snowflake

De echte meerwaarde van het dataplatform ontstaat volgens Tierney wanneer je de data ook echt gaat gebruiken. “Datascience met de hulp van Snowflake, dat is interessant”, lacht ze. Wanneer organisaties gegevens met elkaar beginnen combineren, ontstaat via het platform een datacloud. Datacloud is trouwens de centrale term waarmee Snowflake zich vandaag veel liever associeert, komende van Datawarehouse.

Niet eenvoudig

Tierney geeft toe dat Snowflake geen eenvoudig product is. De integratie van het dataplatform binnen een bedrijf vereist de nodige expertise, die dan ook nog eens sectorgebonden is. Dat heeft niet alleen te maken met specifieke tools die in een bepaalde industrie vaak voorkomen, maar ook met regels omtrent databescherming. Om daaraan tegemoet te komen, zet het bedrijf sterk in op verticale markten. “Het product ziet er voor iedere verticale markt hetzelfde uit, maar de implementatie is anders.”

De complexiteit impliceert niet dat je een al te specifiek profiel nodig hebt om met Snowflake aan de slag te gaan. “We zien veel mensen certificaten halen”, vertelt Tierney. Het gaat om datawetenschappers, databasebeheerders, datawarehousing-specialisten, mensen met een basiskennis… Profielen met tal van verschillende achtergronden gebruiken het platform intussen.”

Hoe klanten het product gebruiken, varieert volgens Tierney. Zij ziet onder andere organisaties die via Snowflake hun datastrategie moderniseren komende van legacy. Andere kiezen in eerste instantie voor het platform om gegevens tussen businessunits te delen. Zodra een bedrijf Snowflake omarmt, raakt de data ontsloten en kan je er meer mee doen.

Lokale groei

In EMEA kent het bedrijf een flinke groei. “We hebben meer dan 1.100 klanten in de regio”, weet Tierney. Ook in België zijn bedrijven enthousiast volgens haar. “De adoptie van technologie en data in de cloud resoneert over het heel het land. Mensen zijn geïnteresseerd. Ik zie een renaissance.”

In Nederland merkt Tierney bovendien dat organisaties verder beginnen denken. Snowflake laat je immers niet alleen toe om zelf meer inzichten te vergaren. Via het platform kan je op een veilige manier ook meer inkomsten uit je data halen. Misschien zijn gegevens die jouw organisatie genereert wel voor een stuk interessant voor een bedrijf uit een totaal andere sector. Denk daarbij aan de correlatie tussen leveringen en data over het weer in ons voorbeeld aan het begin van dit stuk. Data die nu stof zitten te vergaren op een server, kan je met Snowflake winstgevend maken, klinkt het.

Van wie zijn de data?

De laatste belangrijke vraag betreft datasoevereiniteit. Snowflake biedt je diepgaande controle over je gegevens, maar hoe zit het met de relatie tussen je data en het platform zelf? Volgens Tierney kan je te allen tijde wegstappen van Snowflake. Data blijven van jouw. Je kan ze op ieder moment uit Snowflake wegnemen. Wat je dan wel verliest, is de connectiviteit van data die het platform voorzag.

De oplossing is helemaal GDPR-compatibel en op geen manier in strijd met Schrems II-uitspraken

Alison Tierney, GVP EMEA Snowflake

Verder speelt het cloud native-aspect een rol. Je data staan immers op servers van AWS, Azure of GCP. Momenteel is dat geen probleem volgens Tierney. “Ingebouwde beveiliging en beleid garanderen conformiteit met geldende regels. De oplossing is helemaal GDPR-compatibel en op geen manier in strijd met Schrems II-uitspraken”, benadrukt ze.

Op dit moment plant Snowflake niet om andere cloudproviders te omarmen. Tierney geeft wel aan dat dat niet zo moeilijk zou zijn wanneer we vragen of Snowflake ook bij lokale providers kan draaien. “Technisch is het mogelijk. Als we beslissen dat het een goed idee zou zijn, kunnen we ervoor zorgen.”

Groeien

Snowflake wil in de nabije toekomst vooral groeien, onder andere door in te zetten op zijn groeiende gemeenschap van gebruikers. Integraties met bijvoorbeeld Python en Java moeten ontwikkelaars overtuigen om het platform te omarmen.

Zo ontstaat er idealiter een breder ecosysteem voor data, waar organisaties die Snowflake omarmen toegang tot hebben. Dat geeft hen de mogelijkheid om enerzijds geld te halen uit hun eigen gegevens en anderzijds nieuwe inzichten te genereren met data van derden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.