Meer vrouwen in IT: tijd om het vooroordeel te doorbreken!

SAS Veronique Van Vlasselaer

Technologie en wetenschappen stellen ons vandaag in staat om de vraagstukken van morgen te beantwoorden. En daar is een gezonde dosis creativiteit, inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid voor nodig. Typisch vrouwelijke kenmerken, toch? En toch blijft de tech-sector ook in 2022 een mannenwereld. De Internationale Vrouwendag is de ideale gelegenheid om hier eens bij stil te staan. Wordt het niet eens tijd dat we meer meisjes stimuleren om bewust voor een wetenschappelijke studie te kiezen?

Zelf belandde ik heel toevallig in de IT-sector. Ik wilde leerkracht Latijn worden, maar iemand overtuigde me om een opendeurdag te volgen bij de richting handelsingenieur in de beleidsinformatica. En plots werd ik warm gemaakt om voor tech en wetenschap te kiezen. Opvallend is dat, wanneer ik mijn vrouwelijk SAS-collega’s vraag waarom ze in technologie zijn gaan werken, ook zij telkens zeggen dat dit eerder per toeval was, of onder impuls van andere vrouwen.

Bij mannen ligt dat anders: die kiezen doorgaans heel bewust voor een IT-job. Blijkbaar dromen weinig meisjes op jonge leeftijd van een technologiecarrière. En dat is jammer, want er zijn vandaag ongetwijfeld veel jonge meisjes die een mooie carrière zouden kunnen uitbouwen, maar bij gebrek aan steun en bewustzijn straks voor een geheel andere job zullen kiezen. 

Nood aan vrouwelijke rolmodellen

Om meisjes voor de tech-sector te laten kiezen, hebben we vrouwelijke rolmodellen nodig. Vandaag weet iedereen wat een bakker of een leerkracht doet, maar niet wat de rol is van een data scientist. Terwijl de impact van die job enorm is.

Om meisjes voor de tech-sector te laten kiezen, hebben we vrouwelijke rolmodellen nodig.

Véronique Van Vlasselaer, Analytics & AI Lead bij SAS South-West Europe

Er is een nood aan vrouwen die vertellen hoe hun job in de tech-sector impact heeft op de maatschappij. Hoe zij hun creativiteit en nieuwsgierigheid aanwenden om oplossingen voor de toekoms te ontwikkelen. Thema’s zoals artificiële intelligentie, machine learning en advanced analytics moeten uitgelegd worden aan de jonge generatie. Want met data en algoritmen is het vandaag mogelijk om de knapste dingen te voorspellen en zo een positieve impact te hebben op ons leven en de planeet. 

Bij Microsoft wordt ongeveer één technologische functie op vijf door een vrouw ingevuld. Google, Apple en Facebook doen het met 23% nauwelijks beter. Dat zegt genoeg. De voorbije jaren zijn er veel inspanningen geleverd om meisjes warm te maken voor een STEM-richting. Zelf heb ik ook altijd graag mijn steentje bijgedragen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan VLAIO-initiatieven. Toch moeten we een tandje bijsteken en jonge meisjes helpen om hun weg te vinden naar een sector die helaas nog altijd als een mannenwereld wordt afgestempeld. 

Break the bias!

Het centrale thema van de Internationale Vrouwendag 2022? Break the bias! Maak komaf met vooroordelen. Ook in de IT-wereld is dit bijzonder actueel. Vandaag denkt men dat deze sector vooral aan mannen aanbelangt. Niets is minder waar. Het is de mix, of noem het gelijkheid, die de juiste uitkomst biedt. Waarom zou een team van ontwikkelaars alleen maar uit mannen moeten bestaan? Een vrouw in het team kan een nieuwe invalshoek creëren.

Stimuleer de jonge meisjes van vandaag om morgen voor een carrière in de technologie te kiezen.

Véronique Van Vlasselaer, Analytics & AI Lead bij SAS South-West Europe

Er is geen enkele reden waarom jongens betere ontwikkelaars zouden zijn dan meisjes. Volgens computeringenieur Koen Bertels van TU Delft zouden vrouwen beter overweg kunnen met de bijzondere logica van de kwantumfysica. Geen idee of dit klopt, maar het mag duidelijk zijn dat vrouwen in de tech-wereld minstens een even belangrijke bijdrage te leveren hebben. Bij deze dus een warme oproep: stimuleer de jonge meisjes van vandaag om morgen voor een carrière in de technologie te kiezen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Véronique Van Vlasselaer, Analytics & AI Lead bij SAS South-West Europe. Voor meer informatie rond de oplossingen van SAS kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home