Blyott en SAS maken ziekenhuizen slimmer

data code

Blyott gaat samenwerken met SAS om producten- en patiëntstromen in ziekenhuizen te stroomlijnen. De jongste startup van serial entrepreneur Gery Pollet heeft een open platform ontwikkeld om real-time assets in Belgische ziekenhuizen te kunnen lokaliseren. Daardoor worden veel kosten en tijd bespaard. Samen met SAS wil Blyott nu de verdiepingsslag maken om aan de hand van data-analyse dagelijkse processen efficiënter te maken.

Het idee voor Blyott’s real-time location services-platform (RTLS) ontstond toen Gery Pollet van het Academisch Ziekenhuis Maria Middelares (AZMM) in Gent de vraag kreeg naar een oplossing om snel bedden en andere hulpmiddelen te kunnen lokaliseren. Ziekenhuizen met 500 bedden beschikken al gauw over 5000 assets, legt Pollet uit. “Het zoeken naar een bed voor een patiënt, of naar een pomp of infuus, kost relatief veel tijd. Daarnaast zien we dat afdelingen de neiging hebben om meer assets op voorraad te houden dan noodzakelijk, waardoor er 10 a 20 procent teveel wordt ingekocht.”

Blyott ontwikkelde een open cloudplatform, dat in combinatie met sensoren en BlueTooth locators de exacte locatie van elk getagd voorwerp weergeeft. Dit platform wordt inmiddels succesvol ingezet in het Gentse AZMM en nog een tiental andere ziekenhuizen. Maar de ambitie van Blyott reikt verder dan locatiebepaling van medische hulpmiddelen. De data die verzameld wordt, kan worden geanalyseerd en gebruikt om de processen binnen ziekenhuizen te verbeteren. Daarnaast werkt Blyott aan een sensorsysteem met polsbandjes om patiëntgerelateerde flows en de gezondheidsstatus van patiënten zoals de hartslag in kaart te brengen. Op termijn kunnen ook op deze data analyses worden uitgevoerd om meer slimme inzichten uit de data te halen.

SAS D[N]A Lab

Blyott werkt op het gebied van analytics samen met SAS, dat op wereldwijd niveau nauw samenwerkt met gerenommeerde ziekenhuizen en gezondheidsinstanties. Data-analyse en procesverbetering vormen hierbij sleutelwoorden. De samenwerking met Blyott vindt plaats onder de vlag van SAS D[N]A Lab, het open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven, startups en scale-ups in de Benelux. De kracht van D[N]A Lab ligt in het intelligent en schaalbaar maken van innovaties. Zoals in dit geval van Blyott om innovaties goed in te bedden in de hooggereguleerde omgeving van ziekenhuizen.

“Vanuit SAS hebben we veel ervaring met hooggereguleerde werkomgevingen, zoals in ziekenhuizen, die moeten voldoen aan wet- en regelgeving zoals onder meer de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) die 26 mei 2021 op voorstel van de Europese Commissie zal ingaan. We kennen de uitdagingen die hierbij spelen. Het probleem dat Blyott addresseert én hun oplossing, dragen in onze ogen bij aan een beter gebruik van medische hulpmiddelen en kunnen ziekenhuizen veel geld en tijd besparen,” zegt Arthur de Crook, director SAS D[N]A Lab.

Samenwerking Blyott en SAS

Gery Pollet, oprichter en managing director van Blyott, is ervan overtuigd dat de waarde van de RTLS-oplossing met de hulp van SAS voor ziekenhuizen nóg groter kan worden. “We hebben veel baat bij samenwerking met een betrouwbare en gerenommeerde partij als SAS en het netwerk en de kennis die zij ons bieden. We zijn pas net begonnen en de ziekenhuizen die ons platform gebruiken, zijn bijzonder tevreden. Met behulp van SAS kunnen we meer inzichten halen uit de data die we verzamelen over de assets, en mogelijk straks ook over de patiënten.  Zo kunnen we onze klanten helpen hun processen te optimaliseren. Dat maakt onze rol een stuk fundamenteler.”


Dit is een commerciële bijdrage aangeleverd door SAS. De redactie van ITdaily is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Voor meer informatie rond de oplossingen van SAS kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home