4 pijlers voor een succesvolle transformatie naar de cloud

vier pijlers voor de cloud

Hoe groei je uit tot een cloud-aangedreven organisatie? Met deze vier pijlers plaats je het fundament voor een succesvolle transformatie naar de cloud.

Vandaag de dag zijn veel organisaties al aanwezig in de cloud. Een rondvraag van PwC bij meer dan duizend bedrijfsleiders staaft deze bewering ook met concrete cijfers: 78 procent van de deelnemers zegt de cloud in hun organisatie geadopteerd te hebben. Maar slechts weinigen slagen erin om ook waarde te creëren uit die transformatie: volgens het consultancybedrijf voldoet amper tien procent aan de criteria om zich een ‘cloud-aangedreven’ organisatie te mogen nomen.

Cloud-aangedreven betekent meer dan simpelweg je businessprocessen naar de cloud te brengen. In een cloud-aangedreven organisatie zit de cloud diepgeworteld in het DNA van de organisatie. De cloud is niet alleen een deel van het bedrijf, maar een leidraad voor het nemen van strategische beslissingen.

De basis voor succes

Cloud-aangedreven organisaties boeken zowel op technologisch, strategisch als financieel niveau grotere successen dan bedrijven die nog zoekende zijn in de cloud. Ze brengen innovatievere producten op de markt, krijgen meer vertrouwen van klanten, zijn wendbaarder tegen veranderende omstandigheden en kunnen hun inkomsten veel beter maximaliseren.

Een cloud-aangedreven organisatie word je niet van vandaag op morgen. Het is de bekroning van een geduldig en doordacht transformatieproces, waarbij de cloud je de juiste weg toont. Aan deze vier voorwaarden moet volgens PwC voldaan worden om succes te bereiken in de cloud.

1.      Holistische aanpak

Alles begint met welke mindset je je transformatiereis aanvat. Veel organisaties beschouwen digitale transformatie als een lineair proces. De bedrijfsleiding kijkt eerst naar workloads die gemigreerd kunnen worden, dan naar het moderniseren van bedrijfsmiddelen en hierna pas naar het ontwikkelen van cloud-native applicaties.

lees ook

Verdeel en heers: de voor- en nadelen van multicloud voor je bedrijf

PwC pleit een holistische aanpak waar je per situatie bekijkt wat de beste oplossing is. In plaats van alles blind naar de cloud te zetten en dan te kijken wat het oplevert, bestudeer je grondig wanneer het zin heeft om bepaalde processen te migreren, en wanneer juist niet. Is je strategie bepaald, dan is het belangrijk om hieraan vast te houden en deze consequent doorheen de hele organisatie toe te passen.

2.      Alle neuzen in de juiste richting

Dat kan alleen maar slagen als de hele organisatie aan één zeel trekt. De visie dat digitale transformatie de exclusieve verantwoordelijkheid is van de CIO of CTO, is al lang achterhaald. Een cloud-aangedreven organisatie beseft dat transformatie een groepsinspanning is.

Het C-level moet hier het juiste voorbeeld geven. Al van in de vroegste stadia van het proces dient er een duidelijke koers te worden bepaald rond de planning, budgetten en de doelstellingen die de organisatie wilt bereiken in de cloud. Die strategie betrekt alle divisies van de organisatie actief mee in het proces om de nodige skills te ontwikkelen om ook optimaal te profiteren van de cloud-investeringen.

3.      Data in het hart van de organisatie

Data is ook in het kader van cloudtransformatie de sleutel tot succes. In een cloud-aangedreven organisatie zit data in het hart van elke beslissing die de bedrijfsleiding neemt. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want veel organisaties kampen met een wildgroei aan datasilo’s die nauwelijks tot niet met elkaar communiceren.

lees ook

Onderzoek HPE: organisaties worstelen met gebrek aan datamaturiteit

De grote uitdaging is het opzetten van een gestroomlijnde architectuur om afzonderlijke datasets te moderniseren tot een geïntegreerd beeld. Dit stelt de organisatie in staat om organisatiebrede managementstructuren te ontwikkelen en operationele vaardigheden te ontwikkelen om tot een datagestuurde organisatie uit te groeien.

4.      Een kwestie van vertrouwen

Bij de adoptie van nieuwe technologieën komen ook nieuwe verantwoordelijkheden. Vertrouwen is zeer broos; het duurt lang om op te bouwen maar je kan het in een fractie van een seconde verliezen. Dit moet ingebakken zitten in de cloudstrategie van elke organisatie.

Organisaties moeten zich bewust zijn van de potentiële risico’s van het overzetten van processen naar de cloud. Pas als je de risico’s kent, kan je beleidsregel en controlemiddelen uitwerken om ze te beheersen een kader uitwerken om data op een veilige manier te verplaatsen. Deze zeven tips om je data veilig naar de cloud te brengen, kunnen daarbij helpen.

Blijf in beweging

Wees je ervan bewust dat deze vier stappen een voortdurend proces zijn: technologische ontwikkeling zit niet stil. AI, metaverse en web3 beloven de volgende grote evoluties te worden. Anticipeer nu al op wat komt en onderzoek hoe je waarde uit deze technologieën kan halen. Zo bereik je niet alleen vandaag succes, maar blijf je ook in de toekomst een stapje voor op de rest.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home