Java, Javascript, Python of C: welke moet je kiezen?

programmeertaal

Het ontwikkelen van software blijft een katalysator van groei en inkomsten voor grote én kleine bedrijven. De internationale markt is momenteel meer dan 7,5 miljard euro waard, en de prognose is dat deze markt zal groeien tot 41 miljard euro in 2023. Het is dus een goed idee om mee te gaan in deze groeibeweging.

Wij hebben voor jou de vier populairste programmeertalen op een rijtje gezet, zodat je meteen de onderlinge verschillen kunt begrijpen om te weten welke taal bij welke wensen past.

Javascript is al een tijdje de meest gebruikte taal. Het is een flexibele taal waarmee de meeste websites gebouwd worden. De taal is wijdverspreid en leent zich daarom ook goed om projecten te outsourcen. Dit kan flinke besparingen opleveren, want er dient niet langer een ontwikkelteam aangehouden te worden binnen de organisatie. Voornamelijk voor het snel ontwikkelen van minder complexe software is deze taal zeer geschikt.

Ook Java, Python en C zijn nog steeds veel gebruikt onder ontwikkelaars. Deze talen hebben hun eigen kenmerken en zijn dus allemaal meer of minder geschikt voor bepaalde doeleinden.

Javascript & Java

Organisaties die hun eigen software willen ontwikkelen, zijn er dus bij gebaat van te voren de ruwe eisen te destilleren, alvorens ze een programmeertaal selecteren. Java, Javascript, Python en C hebben gemeen dat ze veelzijdig zijn en geschikt voor verschillende projecten.

Javascript is een goede keuze voor de meeste webprojecten. De taal richt zich op zowel front-end als back-end webfunctionaliteit, wat de kosten drukt en de effectiviteit verhoogt. Momenteel worden ongeveer 95% van alle websites ontwikkeld met behulp van Javascript.

 

Java is een goede taal voor beginners en richt zich voornamelijk op object-oriented design.

 

Java is een goede taal voor beginners en richt zich voornamelijk op object-oriented design. Voor mobiele applicaties en projecten die een relatief lage complexiteit hebben, is Java een zeer geschikte taal. Het is een low-level language, wat wil zeggen dat er grenzen zitten aan de flexibiliteit en het gebruik. De Java-code wordt vertaald naar een lagere machinetaal door de compiler.

Python & C

Python en C zijn meer geschikt voor het ontwikkelen van complexere software- en webprojecten, waarbij er veel maatwerk geleverd kan worden. Het heeft een grote onafhankelijkheid van bijvoorbeeld het besturingssysteem van een computer. Ze worden beschouwd als high-level talen, waarbij de libraries en frameworks waarmee ze geassocieerd worden de programmeur behoeden van fouten en errors. Door deze libraries en frameworks tactisch in te zetten, kan er veel werk bespaard worden.

Welke van deze vier talen voor jouw project het meest geschikt is, hangt dus sterk af van het doel en de functionele eisen van het programma. Java kan zeer gebruiksvriendelijk zijn, voornamelijk omdat exceptions en errors altijd declared worden, maar brengt niet zoveel flexibiliteit als C, Python of zelfs Javascript. Voor webapplicaties is Javascript meestal zeer geschikt, maar bij complexere functionaliteit op de webpagina via de back-end zijn Python en C zeker het overwegen waard.

Gerelateerd: JavaScript en Python meest gevraagde vaardigheden in technische vacatures

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home