Duurzaamheid staat al langer op de agenda van bedrijven, maar het is hoog tijd om een tandje bij te schakelen. Aan de ene kant met de implementatie van technologie die duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunt, onder meer door middel van hybride cloud. En aan de andere kant door te kiezen voor de juiste partners. NetApp zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor de vereiste technologie, maar draagt die duurzaamheid ook uit in de bedrijfscultuur. Hieronder ontdek je hoe je zelf aan de slag kunt gaan.
Hoge energieprijzen baren niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven steeds meer zorgen. Terwijl veel organisaties in het kader van duurzaamheid al bezig waren met het verhogen van de energie-efficiëntie van hun faciliteiten en apparatuur, lijkt energiebesparing nu meer dan ooit een must. Eigenlijk zien we een tweezijdige relatie tussen technologie en duurzaamheid. Aan de ene kant blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum dat 70% van de 169 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN door technologie ondersteund kan worden. Maar tegelijkertijd stellen we ook vast dat de hoeveelheid data gegenereerd door deze oplossingen een steeds grotere stempel drukt op de energieconsumptie.
Bedrijven moeten hun data opslaan, beheren en beschermen, wat uiteraard een serieuze verhoging van de CO2-uitstoot tot stand brengt. Forbes voorspelde al dat we tegen 2025 zo’n 175ZB aan data zullen genereren. En volgens duurzame ICT-specialist Anders Andrae zal de IT-sector tegen 2030 zo’n 8% van de wereldwijde energievraag voor z’n rekening nemen (in 2020 was dat nog maar 2%). Datacenters hebben bovendien niet alleen veel energie nodig, ze verbruiken ook grote hoeveelheden water voor hun koelingssystemen.
Als je weet dat 68% van de data slechts één keer wordt gebruikt, is er veel potentieel om ongebruikte data naar een duurzame cloudoplossing te verplaatsen.
Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp
Maar er is ook goed nieuws, want de toevloed aan data hoeft eigenlijk niet nefast te zijn voor de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Als je weet dat 68% van de data slechts één keer wordt gebruikt, is er veel potentieel om ongebruikte data naar een duurzame cloudoplossing te verplaatsen. De uitstoot van die hoeveelheid ongebruikte data komt overigens overeen met het equivalent van de emissies van de volledige luchtvaartindustrie. Bovendien hoeven we een groot aandeel van die data eigenlijk niet eens aan te maken en kan een datamanagementstrategie heel wat ‘afval’ voorkomen.
Energieverspilling in datacenters
Duurzaam word je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. En het volstaat ook niet om gewoon een paar technologische oplossingen te installeren die claimen dat ze duurzaam zijn. Eigenlijk is dit een onafgebroken verhaal en moeten technologieleveranciers inspanningen leveren om klanten zo goed mogelijk te begeleiden in het gebruik van technologie om hun energieverbruik te verminderen.
Om nog even terug te komen op het dataverhaal: wie wil weten welke data potentieel heeft om naar de cloud te worden verplaatst, moet eerst een beter begrip krijgen van de aanwezige data. Die kennis heeft NetApp bijvoorbeeld toegelaten om het eigen energieverbruik sinds 2015 wereldwijd met 20% te verminderen. Een besparing die overeenkomt met wat jaarlijks nodig is om liefst 44.000 woningen van stroom te voorzien.
Meten is weten
Een duurzaamheidsstrategie is bovendien voor elk bedrijf anders. Begin daarom met het vaststellen van de doelstellingen en zorg voor de juiste wetenschappelijke methoden om te meten waar je staat. Doe ook een beroep op duurzaamheidsdeskundigen die al eens ongemakkelijke vragen durven stellen.
Doe ook een beroep op duurzaamheidsdeskundigen die al eens ongemakkelijke vragen durven stellen.
Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp
NetApp werkt bijvoorbeeld volgens de methodologie van het ‘Science Based Target’-initiatief (SBTi). Dat geeft organisaties een realistisch plan om hun zogenaamde Scope 1-, Scope 2- en Scope 3-emissies te verminderen. De eerste twee zijn directe en indirecte vormen van uitstoot die binnen de controle van het bedrijf liggen; Scope 3 omvat alle emissies die een gevolg zijn van de activiteiten van een organisatie, maar afkomstig zijn van bronnen die de organisatie zelf niet beheert. Wie duurzaam wil werken, moet ernaar streven om op elk van deze drie fronten de uitstoot te verminderen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Steeds meer bedrijven kijken niet enkel naar hun eigen inspanningen op het gebied van duurzaamheid, maar ook naar die van hun partners en toeleveringsketen. Dat maakt van EcoVadis een interessant label om te bezitten. EcoVadis is een toonaangevend beoordelingsbureau voor milieu en maatschappij. Een ander initiatief het PAIA-consortium van het MIT. PAIA maakt het mogelijk om de milieubelasting van producten over hun hele levenscyclus te volgen en zo dus ook de CO2-afdruk van oplossingen bij klanten te meten. Nog een laatste voorbeeld is CDP, een non-profitorganisatie die een wereldwijd openbaarmakingssysteem voor beleggers, bedrijven en overheden beheert. Je bedrijf kan vrijwillig informatie delen over de impact op onder meer klimaat en water.
Duurzaamheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als we echt iets willen veranderen, zal iedereen in de organisatie en bij uitbreiding de volledige waardeketen een bijdrage moeten leveren. Met de juiste technologie, goede begeleiding en een duurzame hybride cloudstrategie kunnen we echt impact hebben met ICT en samen een betere toekomst garanderen voor onze planeet.
Dit is een aangeleverde bijdrage van Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp. Meer informatie over hun oplossingen vind je hier.