HP stelt DaaS-platform open aan iedereen en omarmt zelfs Apple

Met de komst van Windows 10 wisselt Microsoft het geweer van schouder. In plaats van grote nieuwe versies elke drie tot vier jaar, zijn er nu updates bovenop hetzelfde platform. Deze moderne aanpak in combinatie met een explosieve groei van (mobiele) toestellen binnen bedrijven en de komst van GDPR geeft IT-admins de nodige uitdagingen. HP springt op die markt met innovatieve endpoint-oplossingen.

In een interview met Michael Park, General Manager and Global Head Emerging Compute Solutions bij HP, komen we te weten hoe belangrijk Device as a Service (DaaS) nu en in de nabije toekomst belangrijk wordt. “Je hebt vandaag de dag een explosie aan toestellen op de werkvloer die gemanaged en beveiligd moeten worden. Applicaties transformeren van een klassieke Windows-installatie naar mobile first en werknemers werken meer dan ooit flexibel buiten de kantoormuren. Reken daarbij nog meerdere besturingssystemen binnen een bedrijfsomgeving en IT-admins die steeds minder budget krijgen. In plaats van goedkopere toestellen te kopen, is DaaS een interessantere piste”.

Apple

Toestellen leasen is niet nieuw binnen HP, maar het analytische gedeelte wel. Met de nieuwe tool kan de IT-admin onder andere zien welke toestellen onderhoud nodig hebben en kan het gebruikersprofielen plakken op elk toestel. Zo krijg je direct een overzicht van gebruikers die een te krachtig toestel hebben, of net een krachtigere machine nodig hebben. Dat proces wordt gevoed door machine learning tijdens de gebruiksduur van elk toestel. Zo kan je op een efficiënte manier omgaan met alle toestellen binnen het bedrijf en de nodige down- en upgrades uitvoeren.

HP wil met zijn platform niet enkel zijn eigen toestellen beheren maar ook andere fabrikanten zoals Dell, Lenovo en zelfs Apple. Die laatste ondersteunen ze zelfs op macOS-niveau om daar verdere optimalisaties door te voeren. Park: “Het is echter niet de bedoeling dat wij ineens Apple-producten willen verkopen. We bieden een platform aan waar Apple-producten centraal kunnen worden beheerd en beveiligd.”

Partners zijn belangrijk in dit verhaal, omdat ze 90% van de omzet realiseren. HP heeft een samenwerking met meer dan 100 partners wereldwijd om aan hun klanten DaaS met bijhorend platform aan te bieden. Zo kan de partner eenvoudig toestellen managen. De bedoeling is om de transactionele business om te toveren naar een servicemodel voor endpoint-toestellen. Het platform is open en kan in andere systemen worden geïntegreerd door middel van API’s die HP beschikbaar stelt.

Eerste fase

De allereerste fase waarin HP nu zit, wordt de analyse vooral op componentniveau uitgevoerd. Het is belangrijk om de prestaties van de hardware te begrijpen en dat te vertalen naar een overzichtelijke interface voor de IT-admins binnen het bedrijf. “Binnen HP managen we nu al meer dan 75.000 toestellen en daaruit leren we snel heel veel”, zegt Park.

HP werkt ook nauw met Microsoft om alle machines beter te begrijpen. Zij hebben Information Security Graph (ISG) in combinatie met de nodige telemetrie in elk Windows OS die we kunnen koppelen aan onze hardwareanalyse. Deze unieke combinatie moet er volgens HP voor zorgen dat IT-admins niet langer een speld in een hooiberg moeten zoeken, maar gericht alle endpoints kunnen analyseren.

Naast het optimaliseren van alle toestellen op de werkvloer, moet het DaaS-platform ook problemen kunnen herkennen voordat ze gebeuren. Park: “Door middel van machine learning moet dit platform steeds slimmer worden, zodat fouten die in het verleden zijn gebeurd niet meer gebeuren. Het doel is om preventief al te kunnen reageren, om de continuïteit van het bedrijf te garanderen door problemen op te lossen voor ze gebeuren.”

MDM

HP maakt wel duidelijk dat hun DaaS-platform duidelijk is afgelijnd. Ze willen niet concurreren binnen application management, maar ze bieden wel een Mobile Device Management (MDM) aan om alles rond Android en iOS te beheren in één omgeving met de andere endpoint-toestellen.

Een degelijke DaaS-platform moet voor bedrijven geld en tijd besparen. HP volgt hiermee de service-economie en mikt niet alleen op grote enterprises met deze oplossing. Via meer dan 100 partners wereldwijd is het ook de bedoeling dat SMB-klanten van DaaS kunnen genieten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home