Hoe v-Infra een database van on-premises naar multicloud migreert in vijf dagen

Wat als je klant helemaal naar de publieke cloud wil migreren, vandaag al in Azure zit en voor een belangrijk deel op databases van Oracle vertrouwt? En als je maar een maand hebt om dat tot een goed einde te brengen? V-Infra vertelt hoe het die uitdaging samen met Arrow en OCI tot een goed einde bracht.

Bij sociale huisvestingsmaatschappij Everecity draait de IT-infrastructuur in de cloud. “Voor een groot deel in Azure, om precies te zijn”, zegt Thibaud Varrasse. Hij is IT Infrastructuur en Cloud Architect bij implementatiepartner v-Infra. “Maar niet alles.”

Oracle-database naar de cloud

Everecity had al infrastructuur bij de cloud van Microsoft en wilde verder naar de publieke cloud migreren. Op zich geen probleem, behalve dan voor de databases van Oracle. Varrasse: “De licenties voor databases van Oracle worden berekend op basis van CPU’s. Virtualisatie van de databaseservers in de cloud is daarom eigenlijk onbetaalbaar.” V-Infra moest dus op zoek naar een snelle oplossing om de databases toch in de publieke cloud te krijgen en ze te koppelen aan het ERP-systeem van Everecity, dat al in Azure draaide.

“Hoe integreer je zoiets in de cloud? We klopten op onze beurt aan bij Arrow, die onze vaste partner is voor alles wat met cloud serviceproviders te maken heeft.” Daar werd al snel duidelijk dat de oplossing voor het probleem bij Oracle zelf lag.

Pierre Furnal, Country Manager Arrow Belux, verduidelijkt. “Arrow helpt een gemeenschap van 3.000 partners om moderne IT-oplossingen naar de eindklant te brengen.” De Oracle Cloud Infrastructure (OCI) speelt daarin een belangrijke rol. “We geloven in de capaciteiten van OCI om IT te moderniseren en clouddiensten naar klanten te brengen.”

Multicloud-oplossing

In het concrete geval van Everecity verwees Arrow v-Infra door naar Oracle Database Services voor Azure. Dat is een oplossing waarbij de Oracle-database voordelig draait binnen de OCI-cloudomgeving. Van daaruit wordt de database naadloos geïntegreerd met Microsoft Azure en eventuele oplossingen die daar draaien. Zo kan het ERP-systeem van Everecity vanuit een externe cloudomgeving netjes samenwerken met de databases, die zonder zware licentiekost binnen OCI draaien.

“Voor we de oplossing konden aanbieden, moest v-Infra een Oracle-partner worden”, herinnert Varrasse zich. “Arrow heeft ons doorheen dat administratieve proces geloodst.” Vanaf dan was het een kwestie van de Oracle-database van een on-premises omgeving in een colocatie-datacenter te migreren naar de cloud.

“We begonnen op een woensdag, en de eerstvolgende maandag waren we al bijna klaar”, lacht Varrasse. “We moesten enkel de tenants aanmaken en de dump van de database herstellen op OCI. De koppeling vanuit Azure verliep ook heel vlot. Eigenlijk was het super eenvoudig om de database op OCI aan de externe cloud te koppelen.” Zo toverde v-Infra de infrastructuur van Everecity op amper een week tijd om tot een moderne multicloud-omgeving.

Hyperscaler

Die eenvoud is één van de sterktes van OCI volgens Jan Ronsse, managing director voor Oracle Belux. “We geloven sterk in de multicloud. We respecteren dat een klant één workload in één provider draait, en de andere bij ons.” Projecten en resultaten bij de eindklant zijn de voornaamste drijfveer voor Oracle en OCI. Oracle Database Services voor Azure en de eenvoud die ermee gepaard gaat, is een belangrijk voorbeeld van de multicloud-rol die OCI op zich neemt. Die rol heeft ook een heel technisch kantje, met de Oracle Interconnect voor Azure. Die verbinding tussen OCI en Azure maakt mee de integratie van de databases op OCI en applicaties op Azure mogelijk.

Ronsse wijst er wel op dat OCI meer is dan een extraatje. “OCI is een complete oplossing. Beveiliging is van het begin af aan ingebouwd en we bieden rekenkracht, opslag, database en analytics aan een heel aantrekkelijke prijs.” De aanpak werkt: Gartner bestempelde Oracle intussen als een hyperscaler.

Lessen voor de toekomst

Voor v-Infra betekent de aanpak van Oracle een succesvolle en snelle migratie bij de klant. “Nu we deze migratie hebben uitgevoerd, en Oracle-partner zijn, kunnen we meer partijen helpen”, beseft Varrasse.

lees ook

ArrowSphere en Oracle openen de poort naar een toegankelijke multicloud-omgeving

“Heel veel organisaties deinzen terug voor een migratie naar de cloud, onder andere uit angst voor complexiteit of grote kosten. Het werk met Everecity toont echter aan dat zo’n migraties wel snel en vlot kunnen verlopen.”

Eenvoud via ArrowSphere

Arrow van zijn kant kon in het project zijn relatie met Oracle uitspelen, maar ook het eigen ArrowSphere-product. Furnal: “ArrowSphere bevat een uitgebreide catalogus van cloudoplossingen van veel verschillende providers. Via één klik kunnen partners de juiste dienst selecteren en uitrollen.” ArrowSphere is simpel gesteld een soort marktplaats waar een partner in een vendor-agnostische context clouddiensten terugvindt van alle belangrijke spelers, inclusief OCI.

“ArrowSphere was ook voor ons belangrijk”, bevestigt Varrasse. Via de oplossing van Arrow kan v-Infra immers op een centrale plek de multicloud-omgeving van de klant beheren, inclusief facturatie en licentiekosten. Er ontstaat dus ook op het vlak van het financiële beheer geen extra complexiteit door de keuze voor een multicloud-omgeving.

Eind goed al goed: “Onze klant wilde een pay-as-you-go-oplossing in de publieke cloud voor de hele infrastructuur. Dat hebben we bliksemsnel kunnen oplossen, dankzij de hulp van Arrow en de interconnectiviteit van OCI”, besluit Varrasse.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Oracle en Arrow. Klik hier voor meer informatie over OCI, en hier om meer te weten te komen over ArrowSphere.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home