Cloud- en infrastructuurbeheer volgens Hashicorp: langdurige relatie met de juiste tools

Tijdens HashiConf 2024 vertelt HashiCorp over zijn ster aan de horizon, wat de uitdagingen zijn en hoe het zijn focus wil verschuiven naar de absolute top van het enterprise-segment.

Op de HashiConf 2024-conferentie in Boston presenteert HashiCorp CEO Dave McJannet een inzicht in de toekomstige koers van het bedrijf en de uitdagingen van moderne infrastructuurbeheer. Uit zijn relaas komen diverse belangrijke trends naar voren op het gebied van cloud computing, klantrelaties en de noodzaak voor een geavanceerd lifecycle management.

Vijf belangrijke punten uit McJannet’s passage op het event verdienen duiding. We analyseren ze, en geven een overzicht van de richting die HashiCorp inslaat, evenals de uitdagingen waar hedendaagse bedrijven voor staan bij het beheren van hybride cloudomgevingen.

1. Verschuiving naar langdurige klantrelaties

McJannet benadrukt eerst en vooral de strategische verschuiving in de focus van HashiCorp. Waar het bedrijf eerder een breed scala aan klanten bediende, kiest het nu resoluut voor langdurige relaties met grote ondernemingen die aanzienlijke investeringen doen in infrastructuur.

Dit impliceert dat HashiCorp minder gericht is op snelle, eenmalige deals, maar meer inzet op het opbouwen van duurzame relaties met zo’n 1.000 tot 4.000 van de grootste bedrijven wereldwijd. Deze organisaties, variërend van beursgenoteerde ondernemingen tot grote retailers, maken belangrijke langetermijnbeslissingen op het gebied van infrastructuur.

Het opbouwen van deze relaties is echter geen eenvoudig proces. “De besluitvormings- en implementatieprocessen voor infrastructuur nemen vaak jaren in beslag”, zegt McJannet. Eerst moeten bedrijven overtuigd worden van de voordelen, dan volgt een lange periode van uitrol en pas daarna begint het daadwerkelijke gebruik van de oplossingen. Dit langdurige proces ziet HashiCorp echter als een garantie voor stabiele, langdurige samenwerkingen, waarbij het bedrijf nauw betrokken blijft bij de digitale transformatie van deze klanten.

Alle belangrijkste aankondigingen tijdens HashiConf 2024.

2. De opmars van de hybride cloud en privé datacenters

Hoewel de IT-wereld cloud computing aanvankelijk zag als dé belangrijkste disruptieve kracht in IT-infrastructuur, erkennen steeds meer organisaties de waarde van een hybride benadering. “Veel bedrijven verplaatsen bepaalde workloads niet naar de cloud, maar houden die in hun eigen datacenters”, stipt McJannet aan. “Dat doen ze met name vanwege kostenoverwegingen en beveiligingsvereisten.”

De enorme kosten van AI-toepassingen drijven de trend. De hoge kosten dwingen bedrijven immers om meer controle te behouden over hun infrastructuur. Dit leidt ertoe dat privé-datacenters, gecombineerd met cloudoplossingen, een cruciale rol blijven spelen in de infrastructuurstrategie van grote ondernemingen. HashiCorp anticipeert hierop door oplossingen te bieden die bedrijven in staat stellen hun hybride cloudomgevingen effectief en veilig te beheren, ongeacht waar hun workloads zich bevinden.

3. Kostenbeheersing, risicovermindering en efficiëntieverbetering

Een belangrijk thema op het podium was de belofte van de cloud om kosten te verlagen, risico’s te verminderen en de tijd tot marktintroductie te versnellen. Hoewel bedrijven die hun cloudstrategieën correct uitvoeren, deze voordelen zeker behalen, worstelen veel organisaties nog steeds met het realiseren van deze doelstellingen.

McJannet geeft toe dat zelfs HashiCorp aanvankelijk moeite had om zijn eigen cloudkosten onder controle te krijgen. Daarbij was er sprake van verspilling en een gebrek aan inzicht in het cloudgebruik.

Het is ontzettend complex voor grote organisaties om hun cloudinfrastructuur efficiënt te beheren.

HashiCorp CEO Dave McJannet

Dat onderstreept hoe complex het kan zijn voor grote organisaties om hun cloudinfrastructuur efficiënt te beheren. HashiCorp speelt hierop in door tools aan te bieden die bedrijven helpen bij het optimaliseren van hun infrastructuur, het verminderen van cloudverspilling en het verbeteren van de zichtbaarheid van de clouduitgaven.

4. Belang van Infrastructure Lifecycle Management

Het beheer van de volledige levenscyclus van infrastructuur komt naar voren als een ander cruciaal onderdeel van de strategie van HashiCorp. Daarbij valt op dat niet alleen de provisioning-fase belangrijk is. McJannet benadrukt dat Terraform niet alleen wordt gebruikt voor het inzetten van infrastructuur op day zero, maar ook voor het doorlopend beheer van die infrastructuur gedurende de hele levenscyclus.

Bedrijven moeten dus niet alleen nadenken over het inzetten van infrastructuur, maar ook over hoe deze na verloop van tijd wordt beheerd, aangepast en beveiligd. Met Terraform biedt HashiCorp een oplossing die bedrijven in staat stelt om consistente en schaalbare processen te implementeren voor het beheer van hun infrastructuur, ongeacht de complexiteit van hun hybride cloudomgevingen.

5. Beveiliging en gecentraliseerd beheer van geheimen

Beveiliging is altijd een topprioriteit geweest in hybride cloudomgevingen, en McJannet legt veel nadruk op de noodzaak van op identiteit gebaseerde beveiligingscontroles. Naarmate bedrijven meer applicaties buiten hun eigen netwerken draaien, wordt het belangrijker om te zorgen voor strikte toegangscontroles en beveiligingsprotocollen.

HashiCorp biedt een reeks beveiligingsoplossingen, zoals Vault, die bedrijven helpen bij het veilig beheren van geheimen (zoals API-sleutels en wachtwoorden) en het automatiseren van het beheer van certificaten en encryptiesleutels. Deze oplossingen helpen bedrijven niet alleen om te voldoen aan de strengste beveiligingsnormen, maar ook om de operationele efficiëntie te verbeteren door handmatige processen te elimineren.

Conclusie

Dave McJannet deelt tijdens Hashiconf 2024 een duidelijk beeld van hoe HashiCorp zich positioneert als een belangrijke speler in het beheer van hybride cloudomgevingen en infrastructuur, en dan vooral voor de allergrootste klanten.

De toekomst van IT-infrastructuur is hybride, merkt ook McJannet. HashiCorp staat klaar om bedrijven te helpen deze complexe omgeving te navigeren met flexibele, schaalbare en veilige oplossingen die inspelen op de uitdagingen van de moderne tijd.

Nog een uitsmijter: IBM heeft HashiCorp overgenomen voor 6,4 miljard dollar begin 2024. Aangezien de deal door regelgevende organen wereldwijd nog moet worden goedgekeurd, hadden we geen nieuws verwacht op HashiConf 2024. Toch verraste McJannet met één slide waarbij de twee merken in één beeld worden gevat.

Helaas verscheen er direct ook een subtiel lachje. Hij benadrukt dat er geen nieuws is en dat HashiCorp niets kan en mag zeggen tot de deal wereldwijd is goedgekeurd. Het blijft voorlopig bij die éne slide hierboven. Er gingen handen omhoog om extra vragen te stellen, maar die werden subtiel genegeerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.