Wat Microsoft bedoelt met de intelligente cloud en edge

Microsoft worldview

Het was het centrale thema tijdens ontwikkelaarsconferentie Build eerder dit jaar en de kapstok waar Microsoft zijn strategie aan ophangt: de toekomst draait rond de intelligente cloud en edge. Maar wat betekent dat precies? Tijdens de afgelopen IFA in Berlijn kregen we tekst en uitleg van Nick Parker, Corporate VP voor Consumer and Device Sales bij Microsoft.

“We zien de wereld als een intelligente cloud en intelligente edge”, zegt Parker. Het is een wereldbeeld dat wordt aangedreven door de explosieve groei aan apparaten en de data die ze genereren. De Microsoft-topman citeert cijfers van Gartner die voorspellen dat er tegen 2021 zo’n 25 miljard slimme toestellen met het internet verbonden zijn, die bovendien steeds meer mogelijkheden ontsluiten dankzij krachtigere hardware.

“De hoeveelheid data die we allemaal persoonlijk verwerken neemt toe, terwijl de toestellen om ons heen meer geïntegreerd worden in ons leven”, vertelt Parker. “Ze verdwijnen naar de achtergrond om naadloos aan onze noden tegemoet te komen.”

 

“We zien de wereld als een intelligente cloud en intelligente edge”

 

Microsoft beschouwt die alomtegenwoordigheid van computers, aangedreven door artificiële intelligentie, als de volgende golf in computing en noemt het de intelligente cloud en edge. “Het zijn alle mogelijkheden van cloud computing die worden verspreid over de compute fabric, helemaal naar de edge, waar ze worden verdeeld over alle apparaten in ons leven”, verduidelijkt Parker.

Die visie draait rond drie kernelementen: people-centered experiences, artificiële intelligentie en ubiquitous computing.

Gebruiker centraal

“People-centered experiences zijn de ervaringen die mij als gebruiker centraal plaatsen. Het is mijn agenda waar ik toegang tot wil hebben vanaf mijn computer, telefoon of koelkast. Het is mijn favoriete games spelen op pc, Xbox of cross-platform”, verduidelijkt Parker.

Aan de zakelijke kant levert Microsoft op dit vlak inspanningen met Microsoft 365. De data staat in de cloud en kan naadloos vanuit de edge worden aangesproken via eender welk toestel. Wanneer je een nieuw toestel instelt, ben je in enkele momenten up and running met toegang tot al je gegevens.


Lees dit: Wat is Microsoft 365? De toekomst van Office en Windows 10


Dat cloud en edge in Microsofts filosofie naadloos in elkaar overgaan, blijkt ook uit een aantal recente aankondigingen rond OneDrive. Sinds kort is het mogelijk om automatisch je lokale mappen te synchroniseren met de clouddienst en in de aankomdende Windows 10 October 2018 Update wordt het onderscheid tussen cloud- en lokale opslag verder verkleind.

Artificiële intelligentie

De tweede pijler is artificiële intelligentie. “AI is geen nice to have, het is een must have”, zegt Parker. Het helpt om taken sneller uit te voeren, patronen te herkennen en inzichten te creëren. Dat leidt tot efficiëntie, gemak en een hogere productiviteit.

“In de komende jaren zal 80 procent van de bedrijven aan de slag gaan met artificiële intelligentie”, gaat de Microsoft-topman verder. “Onze kijk daarop is dat we klanten de bouwstenen geven om hun eigen AI te creëren. Niet dat ze afhankelijk zijn van een handvol grote bedrijven die het aanbieden.”

Microsoft voorziet het platform en de “ongelimiteerde rekenkracht” van Azure, alsook kant-en-klare AI-oplossingen om snel tot resultaten te komen.

Ubiquitous computing

Tot slot is er ubiquitous computing, wat zich het makkelijkst laat vertalen als de alomtegenwoordige onzichtbare computer. “Dit is de technologische basis die de gedistribueerde computeromgeving mogelijk maakt”, legt Parker uit. “Van de sensor die de warmte in de kamer detecteert, via mijn telefoon, pc of server naar de Azure-cloud. Het is die end-to-end computer fabric die deze intelligente edge mogelijk maakt.”

Ook hier wil Microsoft het hele spectrum dekken, van de cloud tot de edge. Met Azure Sphere biedt het een oplossing voor het beheer, onderhoud en beveiliging van microcontrollers die het internet of things aandrijven. Azure IoT Edge is dan weer een runtime voor verschillende besturingssystemen, die toelaat dat apparaten zelf in de edge de eerste analyses uitvoeren op de data die ze verzamelen en dat terugkoppelen naar de cloud.

 

Microsoft Stihl Connected Power Tools

 

Een voorbeeld dat Parker aanhaalt, is een samenwerking met Stihl voor een smart connector die kan worden aangesloten op het materiaal van de gereedschapsfabrikant. De sensor verzamelt telemetriegegevens over gebruik, batterij, temperatuur enzovoort. Die informatie wordt teruggekoppeld naar de cloud, waar ze wordt geanalyseerd. De inzichten die een bedrijf daaruit verkrijgt, kunnen worden gebruikt voor fleet management en maintenance.

Verder is er natuurlijk ook nog het Windows-platform, Windows Server en de Azure Stack. Dat laatste is een hybride serveroplossing die de link legt tussen on-premises infrastructuur en de cloud. “Dat is het ubiquitous computingplatform en dat zijn de producten die we aanbieden om gebruikers in staat te stellen die edge-naar-cloudverbinding te bouwen”, besluit Parker.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home