Met de verkiezing van Trump als de volgende president van de Verenigde Staten, zal het beleid ten aanzien van de techindustrie weer een nieuwe koers inslaan. Voor het ene bedrijf is dat goed nieuws, voor de andere minder.
Woensdag viel het doek over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na een maandenlange politieke soap die zijn weerga niet kende, haalde Donald Trump (Republikeinse Partij) het met een uiteindelijk riante voorsprong van Kamala Harris (Democratische Partij). De Verenigde Staten maken zich op voor het tweede ambtstermijn van Trump.
De verkiezingen werden ook in Silicon Valley met grote interesse gevolgd. De komende weken moet duidelijk worden waar de techindustrie zich de komende jaren aan mag verwachten. Treedt de regering met zachte of harde hand op tegen de techreuzen? Het zal er voor veel bedrijven vanaf hangen op welk blaadje ze staan bij de president.
Minder blauw
Een interessante vaststelling die de New York Times maakt, is dat Silicon Valley deze verkiezingen veel minder ‘blauw’ kleurde dan gewoonlijk. Toen Trump in 2016 een eerste keer verkozen werd als president, spraken veel invloedrijke figuren zich openlijk uit tegen hem. Deze keer houden de techbonzen het bij, al dan niet gemeende, felicitaties op sociale media. Met Elon Musk voorop waren er zelfs luidruchtige ambassadeurs voor Trump binnen de techindustrie.
De techbazen lijken te beseffen dat ze maar beter op een goed blaadje staan bij Donald Trump. De aanstaande president is een man die niet snel vergeet en persoonlijke vetes niet zelden een rol laat spelen in zijn beleid. Vraag dat maar aan AWS, dat in 2019 naast het omstreden JEDI-cloudcontract greep. AWS was ervan overtuigd dat Trump zelf had aangestuurd om het contract aan Microsoft toe te kennen, omdat hij en de toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos geen beste vrienden zijn.
Mark Zuckerberg in het bijzonder heeft goede reden om stroop te smeren: Trump heeft er al mee gedreigd Zuckerberg naar de gevangenis te sturen. Zonder eerst langs Start te mogen passeren, vermoeden we. Met Trump weet je nooit zeker of hij het meent of niet, maar de techindustrie lijkt eieren voor zijn geld te kiezen.
Silicon Valley kleurde deze verkiezingen veel minder ‘blauw’ dan gewoonlijk.
Chips Act in de vuilbak
Welke koers Trump zal uitvaren, hangt grotendeels af van wie op welke positie zal komen. Eén ding lijkt al wel zeker: de Amerikaanse CHIPS Act lijkt niet lang te zullen voortbestaan onder het bewind van Trump. De Chips Act werd doorgeduwd door de regering van Biden om chipinvesteerders met hoge subsidies naar Amerika te lokken. Het deed onder andere Samsung en TSMC overstag gaan om hun infrastructuur in de VS fors uit te breiden. Mogelijk zou Biden de beloofde subsidies nog voor zijn aftreding uitdelen.
Trump liet al in zijn kenmerkende, expliciete stijl verstaan geen grote fan te zijn van de Chips Act. Hij vindt niet dat chipfabrikanten geld moeten krijgen om fabrieken in de VS te bouwen. Integendeel, hij vindt het opleggen van forse importtarieven voor technologie die van buiten de VS komt een effectiever middel.
“Je legt zo’n hoge tarieven op dat ze hun fabrieken voor niets komen bouwen”, zei Trump onlangs in een interview. Wie weet ligt in deze agressievere aanpak kansen voor de Europese Unie om zich als het beloofde land voor chipbedrijven op te werpen?
lees ook
Europese chiplobbygroep vraagt hoger budget voor Chips Act
(De)regulering van AI
De Chips Act dreigt niet de enige wetgeving van Biden te zijn die de hakbijl van Trump niet zal overleven. In oktober 2023 keurde het Witte Huis de Executive Order on the Safe, Secure, and Trustworthy Development and Use of Artificial Intelligence goed, de Amerikaanse versie van de AI Act zeg maar. Een nieuw wetsvoorstel om die richtlijnen aan te scherpen, stuitte op veel kritiek uit de industrie. Hoewel Trump AI in het verleden een ‘gevaarlijke technologie’ heeft genoemd, lijkt zijn rechterhand JD Vance wel een grote gelover in AI te zijn.
Vance ziet AI als een middel om de grote economische vijand China voor te blijven. Dat houdt enerzijds in dat middelen om het China zo moeilijk te maken zeker niet zullen afzwakken. Maar Vance vindt ook dat de binnenlandse AI-industrie moet gestimuleerd worden. Regulering staat in die visie dan eerder in de weg van innovatie. Hoe minder regulering, hoe beter, zou wel eens de benadering van de nieuwe regering kunnen zijn.
Antitrust: zachte of harde hand?
Dat klinkt als goed nieuws voor de techreuzen uit Silicon Valley, al moeten ze buiten mogelijke zachtere AI-regulering niet op al te veel cadeautjes rekenen. Trump en Vance zijn vrij vocaal in het veroordelen van de ‘consolidatie van macht’ door de grote techbedrijven. Veel antitrustzaken die op dit moment lopen, werden al onder de eerste ambtstermijn van Trump opgestart.
Zo ook de zaak tegen Google, waarin het bedrijf recent als ‘monopolist’ werd aangeduid. Google staat op een niet al te goed blaadje bij de rechts-conservatieve hoek. Vicepresident Vance heeft Google al meermaals beschuldigd van bias tegen het conservatisme, zonder al te veel bewijs weliswaar. Eén van de gevolgen van de recente uitspraak is dat Google zou kunnen worden opgesplitst en daar lijken de nieuwe machtshebbers zeker niet tegen te zijn. Het beloven vier zware jaren te worden voor Google.
lees ook
Google misbruikt monopolie: Googel je binnenkort met Bing?
Een bedrijf dat enigszins verrassend op een presidentieel pardon mag hopen, is TikTok. Tijdens zijn eerste ambtstermijn trok Trump nochtans fel tekeer tegen TikTok. Hij wilde de app zelfs verbieden als TikTok de banden met het (Chinese) moederbedrijf ByteDance niet verbrak. Dat gebeurde niet, en op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social beloofde Trump zelfs TikTok te redden. Terwijl buurland Canada TikTok buiten schopt, zetten de VS de deur weer open.
Musk grijpt de macht
De meeste tech-CEO’s hielden zich eerder afzijdig tijdens de verkiezingen, maar één man maakte zijn voorkeur zeer duidelijk. Elon Musk wierp zich op tot het bekendste gezicht in de campagne van Trump en kwam regelmatig mee op het podium tijdens verkiezingsrally’s. Het bleef niet bij fysieke en vocale steun: Musk was een gulle sponsor van de campagne en organiseerde zelfs een ‘miljoenentombola’ om kiezers voor Trump te ronselen.
De bromance tussen Trump en Musk is niet onvoorwaardelijk. Musk heeft de voorbije vier jaar zijn afkeer ten aanzien van Biden regelmatig duidelijk gemaakt. Het gepaai aan het adres van Trump lijkt Musk geen windeieren te zullen leggen: mogelijk is er zelfs een plekje voor hem in het bestuur gereserveerd.
Dit zou Musk één van de meest invloedrijke mannen in de globale techindustrie kunnen maken. Musk zal mee kunnen sturen wie wel en niet gereguleerd wordt en in welke mate. Een luxepositie voor Musk, die niet happig is op regulering in eender welke vorm op zijn bezigheden. Hij kan ook mee wegen op het overheidsbeleid ten aanzien van AI, sociale media en andere sectoren waar hij een meer dan dikke vinger in de pap heeft.
Welke van deze voorspellingen wel en niet uitkomen, zal spoedig blijken. De techindustrie weet waar het voor staat. Of net niet, nu Trump met al zijn grillen weer de plak zal zwaaien. Dat het geen saaie vier jaar zullen worden, is de enige zekerheid.
Door Trump openlijk te steunen, zou Musk één van de meest invloedrijke mannen in de globale techindustrie kunnen worden.