“Software eet de wereld op”, zei Silicon Valley’s bekendste durfinvesteerder Marc Andreessen in 2011. Dat geldt vandaag nog altijd en bovendien is die software steeds vaker open source. Meer en meer vindt opensourcesoftware zijn weg binnen de bedrijfsmuren. Bij Red Hat hebben ze een goed idee hoe dat komt.
Red Hat trekt al sinds de oprichting van het bedrijf in 1993 resoluut de kaart van open source. Het begon oorspronkelijk als verdeler van Linux-distributies en is in de afgelopen 25 jaar via verschillende overnames uitgegroeid tot een volwaardige leverancier van opensourcesoftware voor bedrijven.
“Linux is nog altijd de motor, maar vermits elke klant bezig is met digitalisering en nieuwe manieren om sneller te ontwikkelen, is dat waar wij ons vandaag met ons portfolio op richten”, zegt Stef Schampaert, Country & Sales Lead bij Red Hat Belux.
Hoe Red Hat werkt
Alle software die Red Hat in zijn portfolio heeft, is 100 procent collaboratief ontwikkeld, in samenwerking met de opensourcegemeenschap. Van daaruit bouwt het bedrijf een stabiele ‘Red Hat’-versie van de software, die inzetbaar is bij grote klanten zoals banken en overheden. Dat betekent onder meer dat functionaliteiten die te experimenteel zijn nog niet worden geïntegreerd.
Hoewel de software open source is, en dus in principe gratis kan worden gebruikt, kapitaliseert Red Hat op de enterprise-ondersteuning in de vorm van een abonnementsformule. Bedrijven kunnen het weliswaar ook zonder die ondersteuning stellen, maar vaak is er toch nog koudwatervrees om met open source aan de slag te gaan. Red Hat maakt daar het verschil door zijn ervaring te gebruiken om een stabiel product af te leveren.
Die formule blijkt te werken: het bedrijf noteert jaarlijks een wereldwijde omzet van meer dan 2 miljard dollar.
Die digitalisering betekent dat elk bedrijf per definitie een softwarebedrijf wordt. Ze innoveren met eigen software die hen van de concurrentie onderscheidt. In plaats van het warm water opnieuw uit te vinden en zelf toepassingen vanaf nul te bouwen, doen heel wat organisaties beroep op open source om producten te ontwikkelen op basis van bouwstenen die reeds voorhanden zijn. Dat is niet alleen sneller en efficiënter, maar leidt doorgaans ook tot een beter en veiliger resultaat.
Open innovatie
“De innovatie die vandaag plaatsvindt, gebeurt open source”, weet ook Bob Dubois, Cloud & Storage Businesss Development Manager bij Red Hat Belux. “Facebook en Google waren nooit zo groot geworden als ze alles zelf hadden moeten schrijven. Wanneer je alles vanaf de eerste steen zelf moet opbouwen, ben je al een jaar bezig voordat je kan beginnen aan wat je eigenlijk onderscheidt. Dan loop je achter op de feiten.”
Red Hat stelt bovendien vast dat zijn klanten zich steeds vaker zelf aansluiten bij verschillende opensourcegemeenschappen. “Meer en meer zitten ook onze klanten mee in de communities om producten of innovaties samen te ontwikkelen”, zegt Schampaert. Door hun eigen ontwikkelaars van in het begin te laten bijdragen, kunnen bedrijven projecten mee richting geven om zo tot enterprise-ready toepassingen te komen met functionaliteiten die beter aansluiten bij hun specifieke bedrijfsnoden.
“Het is vandaag hét moment om een ontwikkelaar te zijn.”
“Ontwikkelaars zijn de rocksterren van de bedrijven. Het is vandaag hét moment om een ontwikkelaar te zijn. Je zit dichter bij de business dan ooit”, benadrukt Dubois.
Concurrerende partners
Ook grote softwarereuzen als Microsoft en IBM, die in het verleden vaak met enige afschuw naar open source keken, bekeren zich tegenwoordig. “Als je kijkt naar de hele grote communities, zoals rond containerplatform Kubernetes of OpenStack private cloud, dat zijn communities met heel grote bedrijven. Intel zit daar in, Microsoft zit daar in, IBM, en Red Hat natuurlijk”, vertelt Dubois. “Dat zijn evoluties die je drie tot vier jaar geleden eigenlijk niet zag”, valt Schampaert hem bij. “Vandaag werken we samen omdat we elkaar perfect kunnen aanvullen en klanten zien daar ook de voordelen van.”
Een belangrijk voordeel is het open karakter. “Open source betekent ook open standaarden”, legt Schampaert uit. “We zitten in een API-tijdperk, dus iedereen moet wel met iedereen geconnecteerd zijn. Dat kan je niet als je afgesloten oplossingen gaat bouwen. Je moet de vrijheid hebben om makkelijk te gaan integreren.”
“Vandaag werken we samen omdat we elkaar perfect kunnen aanvullen.”
Dubois ziet nog een andere reden waarom bedrijven als Microsoft zich plots tot de kerk van open source bekeren. Opnieuw gaat het daarbij volgens hem om ontwikkelaars. “Er is een race aan de gang om ontwikkelaars voor zich te winnen. Iedereen ziet in dat de toekomst bij de ontwikkelaars ligt. Die komen van school en krijgen open source mee uit hun opleiding”, verduidelijkt hij. “Het hart van een ontwikkelaar winnen, doe je door in open source te stappen. Dat is exact wat Microsoft doet. Ze hebben zelfs hun eigen Linux ontwikkeld.”
Dat de Microsofts en IBM’s van deze wereld nu ook steeds meer open source omarmen, baart de jongens van Red Hat weinig zorgen. Ze zien het eerder als een bevestiging van hun strategie. “We gaan uit van onze eigen kracht. Het betekent dat wat wij 25 jaar geleden hebben beslist, om 100 procent voor open source te gaan, weldegelijk vandaag de juiste keuze blijkt te zijn”, besluit Schampaert.