Ooit aan het belang van nameservers gedacht?

page not found

Laat ons maar gelijk met de deur in huis vallen, nameservers vormen de basis van uw aanwezigheid op het internet.

Hoe dat zo? Wel, als je nameservers niet meer werken, werkt er niets meer. Je website, je e-mail, allemaal niet meer bereikbaar. Je klanten kunnen niet langer naar je website surfen, nieuwe klanten kunnen je niet meer vinden, je loopt verkoop mis, je telefoon staat roodgloeiend door ongeruste klanten, kortom, er zijn leukere manieren om je werkdag door te komen.

En natuurlijk zijn goed werkende nameservers ook belangrijk voor je e-mailverkeer. Wat velen niet weten is dat de nameservers zelfs nog belangrijker zijn dan de mailserver. Want wist je bijvoorbeeld dat als je mailserver even onbereikbaar is, je inkomende mailtjes gewoon met wat vertraging arriveren, zolang je nameservers maar werken?

Dus nameservers zijn belangrijk voor je website, je domeinnaam en je e-mail. Een degelijke nameserver setting is dus cruciaal en iets waar je toch best net iets meer aandacht aan besteedt.

Robuuste nameservers

Je dient op zijn minst gebruik te maken van meerdere nameservers op verschillende onafhankelijke locaties. Op die manier ben je er zeker van dat er niet één globaal faalpunt is dat alles naar beneden kan halen.

Als je dit reeds doet, ben je al goed bezig maar zelfs dan dien je er nog rekening mee te houden dat zelfs de grootste nameserver-providers downtime kunnen ondervinden. Eerlijk is eerlijk, geen enkele DNS-provider kan 100% uptime beloven.

 

Zelfs de grootste nameserver-providers kunnen downtime ondervinden.

 

Als er problemen optreden, duiken deze meestal op ten gevolge van een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Kort samengevat komt het erop neer dat er ontelbare aanvragen per seconde op een server worden afgevuurd door spammers, waardoor de server niet meer kan volgen en dus niet langer bereikbaar is. In het verleden is gebleken dat zelfs de grootste DNS-providers dergelijke aanval niet aankonden. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de aanval op dyn.com, waardoor diensten zoals Twitter, Netflix, AirBnB, The New York Times en vele andere offline gingen.

Wees geen ‘collateral damage’

Grootschalige DDoS-aanvallen, zoals hierboven beschreven, zijn duur en de kansen dat er een dergelijke aanval tegen jouw website wordt gericht zijn dan ook klein. Maar als je buurman, die dezelfde nameservers gebruikt als jou, aangevallen wordt, dan kan je hier ook schade van ondervinden. Dat is exact wat er onder meer gebeurde bij Twitter, AirBnB,… in het hierboven gegeven voorbeeld.

Je daartegen beschermen kan eenvoudig door nameservers van verschillende providers te combineren. Als één van je nameservers dan offline zou gaan, worden de aanvragen automatisch verder afgehandeld door de nameservers die nog wel werken. Dus als één provider wordt aangevallen, zullen jouw services (website, domeinnaam,…) wel gewoon blijven werken, helemaal zonder downtime, omdat de nameservers van de andere providers die je gebruikt automatisch alles overnemen.

Eén klik op de knop

Nameservers van veschillende providers combineren? Nameservers op verschillende onafhankelijke locaties? Zorgen dat je geen ‘collateral damage’ wordt… Klinkt ingewikkeld? Dat is het echter helemaal niet.

In je account bij bNamed.net kan je onze nameservers combineren met die van andere providers met één simpele klik op de knop en tegen een minimale vergoeding. Je bent dus slechts één simpele klik verwijderd van een nameserver-opstelling die je een hoop ellende kan besparen.

 

Hoe dichter je nameserver bij de bezoeker ligt, hoe sneller die een antwoord ontvangt.

 

Leuke extra?

Hoe dichter je nameserver bij de bezoeker van je website ligt, hoe sneller je bezoeker een antwoord ontvangt als hij naar je site surft. Al deze premium nameservers bevinden zich in een anycast-opstelling met servers over de hele wereld. Het maakt dus niet uit vanwaar je klant komt, je nameserver is altijd dichtbij waardoor je klant steeds snel een antwoord zal ontvangen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Bart Mortelmans, eigenaar van bNamed.net. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home