IBM Project Debater toont AI die met mensen debatteert

IBM Project Debater

Zeven jaar geleden schreef IBM Watson geschiedenis door het spelletje Jeopardy te winnen van drie menselijke kandidaten. Vandaag zet de techgigant een nieuwe stap in menselijke interactie met IBM Project Debater. Het argumenteert beter discussies en debatten op zoek naar de juiste beslissing.

Gisteren markeerde de dag dat artificiële intelligentie (AI) voor het eerst publiek debatteerde met mensen. Op een IBM-event in San Francisco debuteerde de bijzondere AI met verschillende debatten over ruimteverkenning of medische diagnoses van patiënten vanop afstand. Zowel de AI als een mens kregen vier minuten om hun argumenten op tafel te leggen. Daarna volgde een samenvatting van twee minuten.

IBM Project Debater

In beide debatten kon IBM Project Debater luisteren naar een argument en antwoorden met een vooraf onbekend antwoord om 40 mensen in de ruimte te overtuigen. De onderwerpen werden geselecteerd op relevantie, maar de AI werd niet vooraf getraind binnen dat gebied. Het is namelijk net de bedoeling om deze AI in de toekomst in te zetten rond onderwerpen waar het niets van af weet.

 

Project Debater absorbeert diverse bronnen van informatie en perspectieven om mensen duidelijke argumenten te geven.

 

Project Debater absorbeert diverse bronnen van informatie en perspectieven om mensen duidelijke argumenten te geven. Dit moet in goed geïnformeerde beslissingen resulteren.

Wanneer de AI een nieuw onderwerp krijgt, gaat het op zoek naar artikelen met relevante zinnen en clausules om zijn kant van het debat te beargumenteren. Wanneer alle content beschikbaar is, probeert IBM Project Debater het hoofdthema en de pijnpunten te begrijpen. Tot slot start de AI het gesproken debat.

Kleine foutjes

Project Debater manager Ranit Aharanov legt uit wat hij in het lab ervaarde. “Een debat is veel meer genuanceerd dan een competitie zoals Deepminds AlphaGo of IBM Deep Blue die schaakt tegen Gary Kasparov. Wanneer we de resultaten van een debat in ons labo analyseerden, kozen de mensen haast altijd de kant van de mens wat betreft spraak. De AI daarentegen kon de aanwezige mensen haast altijd wijzer maken.”

 

ibm project debater 2

 

Tijdens het debat rond medische diagnoses vanop afstand, kon de AI negen mensen overtuigen van zijn standpunt tegenover 31 die kozen voor de mens (Dan Zafrir). Tijdens het debat maakte IBM Project Debater volgens Venturebeat soms kleine fouten. Zo claimde het op een bepaald moment tijdens het ruimteverkenningsdebat dat het belangrijker is dan degelijke wegen, scholen en gezondheidszorg.

“Heel wat content dat je hoort en ziet zijn eigenlijk zinnen van verschillende bronnen zoals kranten,” zegt Aharanov. “Die worden opnieuw opgebouwd voor een betere coherentie. Soms worden ze gevoed met extra informatie rond een bepaalde citaat. Af en toe neemt de AI letterlijke statements, maar het meeste wordt dynamisch geassembleerd.”

IBM Watson

IBM Project Debater bouwt verder op IBM Watson die vandaag dagelijks wordt gebruikt om gigantische datasets te mijnen voor nieuwe inzichten. Project Debater gebruikt al de Watson Speech to Tekst API. Alle andere onderliggende technologieën zullen worden gecommercialiseerd in IBM Cloud en IBM Watson in de nabije toekomst.

Het heeft zes jaar geduurd om IBM Project Debater te lanceren. Volgens IBM zet de slimme AI voor het eerst stappen in drie nieuwe gebieden. Allereerst kan het data-driven spraak opschrijven en afleveren. Tweede primeur is het luisteren en begrijpen van claims die in lange zinnen worden gesproken. Tot slot is het ook de eerste machine die menselijke dilemma’s kan begrijpen om principiële argumenten aan te halen.

 

Argumentatie is een van de definiërende onderdelen wat ons menselijk maakt. Als AI dat nu ook kan, staan we op het kantelpunt van een bijzonder belangrijke verandering.

 

De twee debatten zijn nog maar de start voor IBM Project Debater. Het zal later dit jaar in verschillende langere debatten meedoen, gevolgd door een workshop waar academici kritiek kunnen geven op de prestaties van de AI.

Kantelpunt

Het Center of Argument Technology is een academische groep dat AI-conversaties onderzoekt. Chris Reed, directeur van de groep, was op uitnodiging aanwezig bij de demonstratie en sprak met Venturebeat. “Het voelt alsof zoveel puzzelstukjes ineens in elkaar passen. Deze AI kan zij eigen argument blijven motiveren, grammaticale fouten beperken en sneller reageren op argumenten van de tegenpartij nog voor die het kan.”

Hij legt ook uit waarom dit project bijzonder belangrijk is voor de maatschappij. “Argumenten en debatten zijn de motor voor diverse onderwerpen in onder andere de wetenschap, politiek en moderne religie. Argumentatie is een van de definiërende onderdelen wat ons menselijk maakt. Als AI dat nu ook kan, staan we op het kantelpunt van een bijzonder belangrijke verandering.”

 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home