Deze vijf sectoren zijn koploper in autonome systemen

AI processor menselijk brein

Bij automatisering wordt een systeem zodanig geprogrammeerd dat het bepaalde taken automatisch uitvoert. En om tegemoet te komen aan de uitdagingen van schaarse middelen, kleine winstmarges en toenemende productvolumes wordt het vandaag steeds vaker ingezet.

Intussen maken ook autonome technologieën zoals zelfrijdende auto’s, zelf-afstemmende databases en adaptieve robots steeds meer opmars. Deze systemen voeren geautomatiseerde taken uit en maken automatische correcties en self-learning mogelijk zonder menselijke tussenkomst. Er zijn vijf sectoren koploper in autonomisering.

1. Automotive

De zelfrijdende auto is het bekendste voorbeeld van een autonome machine. Dankzij technieken als gps, lasers en odometrie rijden de auto’s niet alleen zelfstandig, ze reageren ook op verkeersborden, voetgangers, obstakels en andere voertuigen. Dat levert data op over verkeer, voorkeuren van routes en veiligheid, wat dan weer de basis is om gebruikerstrends te analyseren om de vraag naar specifieke diensten te bepalen.

Maar daar is natuurlijk veel dataopslag voor nodig. Zelfrijdende auto’s creëren elk jaar honderden exabytes aan data. Bedrijven in de automotivesector moeten dus nadenken over waar die data blijft en hoe ze er waarde uit kunnen halen.

2. IT

De totale hoeveelheid data verdubbelt elke twee jaar en die explosie is voor organisaties zowel een kans als een uitdaging. Het is een bron van informatie, maar bedrijven kunnen wel moeite hebben met het tijdig opslaan, beheren en effectief analyseren van grote hoeveelheden data. Database-administrators besteden bijna drie kwart van hun tijd aan het beheren van systemen, waardoor ze minder tijd hebben om zich te richten op andere belangrijke taken.

 

Een cloud-database die zichzelf met minimale menselijke tussenkomst configureert, optimaliseert en patcht, kan de oplossing zijn.

 

Een cloud-database die zichzelf met minimale menselijke tussenkomst configureert, optimaliseert en patcht, kan de oplossing zijn. Dan worden beheertaken geautomatiseerd en kunnen DBA’s en IT-afdelingen zich focussen op het vergaren van inzicht op basis van die data, het ontwikkelen van applicaties en data én het opbouwen van best-practices op het gebied van security.

3. Productie

De productiesector werkt al tientallen jaren met robots die routinetaken op zich nemen. Die robots weten hoe ze moeten omgaan met variaties en passen hun gedrag aan op basis van vooraf gedefinieerde algoritmes. En dankzij haptische sensoren pakken robots bijvoorbeeld makkelijk breekbare eieren op en stellen ze producten samen die uit meerdere onderdelen bestaan.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Er zijn veel meer autonome mogelijkheden op dit gebied. Toonaangevende producenten investeren al in autonome robots met als doel end-to-end efficiëntie, productiviteit en risicoverlaging.

4. Retail

We zijn nog niet zo ver dat een robot jouw boodschappen aan de kassa van de supermarkt automatisch afrekent, maar er zijn in de retail wel al autonome systemen aanwezig. Er bestaan winkels waar bots klanten helpen bij het vinden van producten en winkelbediendes bij het bijhouden van de inventaris.

Colruyt test in bepaalde winkels bijvoorbeeld een systeem waarbij prijsetiketten automatisch worden aangepast. Dat is weliswaar een semi-autonoom systeem, want de prijsveranderingen moeten nog altijd door mensen ingegeven worden. Maar met machine learning-algoritmes die we aan het ontwikkelen zijn, is het niet ondenkbaar dat deze systemen in de toekomst zelfstandig prijzen en promoties kunnen aanpassen – zonder dat hier menselijke interactie voor nodig is.

5. Gezondheidszorg

Ook zorginstellingen en hun patiënten profiteren van de voordelen van semi-autonome systemen. Chatbots plannen op basis van artificiële intelligentie afspraken in en geven relevante informatie over de medische omstandigheden. Er zijn sensoren die patiënten vanop afstand monitoren en de verzamelde informatie op elektronische wijze deelt met medische professionals. De nieuwste digitale innovaties bieden mogelijkheden om de manier waarop gezondheidsinstellingen dienstverlening aan patiënten bieden opnieuw vorm te geven, uitkomsten te verbeteren, tevredenheid van artsen te vergroten en kosten effectiever te beheren.

 

Dat algemeen gebruik van autonome systemen nu pas mogelijk wordt, komt door recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie.

 

Dat algemeen gebruik van autonome systemen nu pas mogelijk wordt, komt door recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Lange tijd keek men uit naar de mogelijkheden van AI, maar tot voor kort kwam er van die hoge verwachtingen weinig in huis.

Met de komst van de nieuwste generatie AI – neutrale netwerken in combinatie met machine learning – doen we dingen met computers die we ons eerder niet konden voorstellen. Voor bedrijven in deze vijf sectoren is het dus niet langer een kwestie van of zij AI en autonome systemen in gebruik gaan nemen, maar wel wanneer.

 

Dit is een ingezonden bijdrage van Jan Ronsse, Managing Director van Oracle BeLux. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home