Codit: Hoe IoT en integratie de digitale transformatie versnellen

DeFabrique in Utrecht vormde het sfeervolle decor van CONNECT 2017, dat geheel in het teken stond van de rol die IoT en integratie spelen bij de digitale transformatie van bedrijven. Gastheer was Codit, de grootste integratiepartner van Microsoft in Europa. Codit had een inspirerend programma samengesteld, met onder meer een aantal Microsoft-experts uit binnen- en buitenland, waaronder Clemens Vasters en Jon Fancey. Zij namen de geïnteresseerden, zo’n honderdtwintig CIO’s, IT-managers, en projectleiders mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van hybride cloud-oplossingen en integratiestrategieën.

Sean MacGillavry, CMO van Codit, verzorgde de aftrap. Hij schetste een beeld van een wereld zonder grenzen, waarin organisaties, mensen, dieren en dingen met het internet verbonden zijn. De data die hiermee wordt gegenereerd, wordt tegenwoordig nagenoeg real-time omgezet in betekenisvolle informatie. ‘Organisaties die dit op een goede manier doen, kunnen sneller en beter inspelen op kansen uit de markt en een betere kwaliteit van hun producten en diensten realiseren.’ Oftewel the more and the better connected, the more opportunities.

De woorden van MacGillavry werden vervolgens onderschreven door Ernst-Jan Stigter, Algemeen Directeur van Microsoft Nederland: ‘Bedrijven en organisaties, of het nou banken, retailers of zorginstellingen zijn, die er in slagen een digitale transformatie door te voeren, krijgen veel gedetailleerder inzicht in hun bedrijfsvoering, hun oplossingen en hun klanten, waardoor ze vele malen effectiever worden en hun business enorm kunnen versnellen.’  Stigter stelt dat het al lang niet meer over technologie gaat: ‘Dat is “slechts” een enabler. Het gaat om de ontwikkeling van mensen en bedrijven, om het empoweren van ieder individu en iedere organisatie, om het volledig potentieel ten volle te benutten en meer te bereiken.’ Of dat nu het in hun kracht zetten van medewerkers, het betrekken van klanten, het optimaliseren van processen of het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen is.

IoT-organisatie

Dat het hier naar toe gaat, is duidelijk en ook dat dit eerder vandaag dan morgen is. De analisten voorspellen dat in 2020 nagenoeg alles verbonden zal zijn met het internet, met naar schatting meer dan 26 miljard connected things. Om mensen, gegevens en processen bij elkaar te brengen en daaraan waarde te ontlenen, is het noodzakelijk dat bedrijven zich ontwikkelen tot volwassen IoT-organisaties. Uiteraard begint het ontwikkelen van een IoT-toepassing met een proof-of-concept en een businesscase die de waarde op korte en lange termijn moeten aantonen. De buy-in van het executive management is immers een absolute voorwaarde voor het welslagen van de hele missie. Net als dat een open en flexibel cloud-platform een van de kritische succesfactoren is. Met een open cloud-platform, zoals Microsoft Azure, kunnen resultaten worden gedeeld en gecombineerd met andere partijen en IoT-toepassingen, wat uiteindelijk tot kwalitatief betere oplossingen en een betere adoptie zal leiden.

Valkuilen

Bij de keuze van een cloud-platform doen bedrijven er goed aan zich bewust te zijn van enkele veelvoorkomende valkuilen die de transformatie naar een IoT-organisatie kunnen belemmeren. Een vanzelfsprekend aandachtspunt in dit kader zou, naast uiteraard security,  connectivity moeten zijn. Toch blijkt in de praktijk nog maar al te vaak dat een instabiele verbinding met de cloud tot een instabiele oplossing leidt. Iets waar bedrijven ook niet direct bij stil staan, is het feit dat een heel groot deel, zo’n 85 procent, van de bestaande machinerie en equipment niet geschikt is om met het internet te verbinden. De zogenoemde retrofitting challenge gaat over de mogelijkheden om bestaande infrastructuur van voor het IoT-tijdperk toch te verbinden met het internet. Eenmaal verbonden met het internet is het in de meeste gevallen overigens niet nodig om alle data die wordt verzameld, ook altijd in zijn volledigheid naar de cloud te brengen. Om hoogwaardige oplossingen te kunnen realiseren, volstaat dikwijls een selectie van die data, terwijl zo’n filtering wel kosten bespaart en een oplossing schaalbaar helpt te houden. Als de oplossing draait, is het bovendien noodzaak deze up-to-date te houden, middels een remote update-strategie.

Integratie

Microsoft Azure omvat de tools waarmee dit soort valkuilen zijn te ondervangen. Het sluit aan bij het principe van modularisatie van oplossingen, wat is uitgemond in het idee van microservices, en een ‘serverless’ architecture staat het aanbieden van dergelijke diensten bovenop infrastructuurabstracties toe. Daarmee worden veel beperkingen van het gemeenschappelijke hostingmodel opgeheven. Event-Driven Architecture concepten zijn ideaal om ‘serverless’-diensten te verbinden.

Een modern cloud-platform ondersteunt een hybride aanpak, het pad dat verreweg de meeste organisaties kiezen naar een volwassen IoT-organisatie.  Met zo’n platform kunnen on-premise, private cloud en publieke cloud eenvoudig worden gecombineerd en tot een geheel worden gemaakt. Bestaande assets kunnen worden geoptimaliseerd en zijn naadloos te integreren met cloud born-applicaties, gegevens en processen. Integratie wordt in de wedloop om nieuwe IoT-toepassingen te ontwikkelen, sowieso steeds meer de bepalende factor of een organisatie wel of niet succesvol gaat zijn. Microsoft Azure omvat  integratiediensten als BizTalk on-premises, Logic Apps, API Management en een breed scala aan kant-en-klare connectors zoals Dynamics CRM, Salesforce, Box en Office 365, waarmee SaaS-toepassingen snel met elkaar en met on-premise LOB-toepassingen zijn te verbinden.

Nieuw businessmodel

Swiss RE, een wereldwijd toonaangevende verzekeringsspecialist, is zo’n bedrijf dat er uitstekend in is geslaagd om een digitale transformatie door te voeren en om van daaruit nieuwe business modellen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. In samenwerking met Codit ontwikkelden ze een volledig geautomatiseerd digitaal verzekeringsplatform, gebaseerd op Microsoft Azure. DevOps werd toegepast om continue integratie te realiseren. Met het platform Flight Delay Compensation kunnen klanten gemakkelijk en gelijktijdig een vlucht boeken en zich indekken tegen een vertraging of het uitvallen van hun vlucht. In dat geval ontvangen de klant automatisch en vaak binnen een uur een compensatie. De oplossing is eenvoudig schaalbaar en als plug-and-play oplossing wereldwijd uitgerold bij luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties en eerstelijn-verzekeraars.

Swiss RE is een voorbeeld van een bedrijven dat er in geslaagd is een digitale organisatie te worden. Zij deelden tijdens CONNECT hun verhaal met collega-bedrijven. Dat laatste gebeurde overigens niet alleen vanaf het podium. Juist tussen de presentaties door en na afloop van het officiële programma werden door de aanwezigen volop ervaringen en tips uitgewisseld.

Dit is een ingezonden bijdrage van Codit naar aanleiding van een seminar tijdens Connect. Via deze link vind je meer informatie over de IT-diensten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home