Aan de slag met Edge op Chromium: Microsoft-sausje

microsoft edge

Techzine gaat kort aan de slag met de gelekte Chromium-versie van Microsoft Edge, zodat jij dat niet hoeft te doen. Het resultaat van die eerste indruk is alvast positief.

Via Chinese bronnen is een installeerbare versie van de nieuwste versie van Microsoft Edge gelekt. Microsoft werkt aan een compleet nieuwe versie van Edge die zal draaien op Chromium. Dat opensource raamwerk vormt de basis van Google Chrome en veel andere browsers. Met de zet stopt Microsoft eindelijk met het pushen van zijn eigen engine, die op weinig enthousiasme van gebruikers en bijgevolg ook ontwikkelaars kon rekenen. Door Edge voortaan te stoelen op Chromium, is Microsofts browser plotsklaps compatibel met de meest populaire engine.

Alles wijst er op dat Chromium-Edge een publieke preview nadert. Zo kon The Verge al met de browser aan de slag gaan. Niet veel daarna verscheen er vanuit Chinese hoek echter een functionele versie van de browser, die iedereen kan gebruiken. Gelekte software installeren afkomstig van een derde partij in China is geen ideale beveiligingsstrategie, dus wij haalden het bestand binnen zodat jij je thuis- of bedrijfsnetwerk niet op het spel hoeft te zetten.

Aan de slag

Het eerste dat opvalt, is het logo. Dat is identiek aan het huidige Edge-logo. Het is duidelijk niet de bedoeling dat de niet geïnteresseerde gebruiker plots het gevoel krijgt met een totaal ander stuk software te werken, al is dat in de praktijk natuurlijk wel het geval.

 

 

Na installatie vraagt een welkomstscherm je of je favorieten wil importeren, dan wel met een schone lei wil beginnen. Vervolgens kies je een standaard stijl voor nieuwe tabbladen. Dat is een pagina die Microsoft zich duidelijk eigen wil maken. Je kan kiezen tussen een mooie en interactieve versie, een iets soberder tabblad, of een heel summiere ‘focused’-versie. Je kan de instellingen ook in detail aanpassen. Het grootste verschil is de aanwezigheid van recent bezochte websites, een foto op de achtergrond of een balk die toegang geeft tot snel nieuws.

Natuurlijk kan je centraal meteen zoeken, al gebeurt dat via Bing. Als we de statistieken mogen geloven, wonen er in ieder Belgisch dorp wel één of twee mensen die dat geen probleem vinden. Anders kan je in theorie de zoekmachine aanpassen via instellingen, al blijft Bing in deze preview de enige optie.

 

 

Verder valt het op dat Microsoft de visuele stijl van Edge heeft behouden in zowel het uiterlijk als de plaatsing van de iconen. De lay-out ziet er nog iets strakker en ruimer uit dan in Edge en dat is goed nieuws, aangezien Microsofts browser zeker geen lelijk eendje was. Enkele iconen zoals de pen om snelle notities te maken op een website zijn wel verdwenen. Het zou natuurlijk perfect kunnen dat Microsoft dergelijke functies nog terugbrengt in latere iteraties van de browser. Het grootste voordeel van Edge was de designtaal en hoe die aansloot bij de rest van Windows. Dat pluspunt neemt Microsoft hier wijselijk mee.

Omdat deze versie van Edge op Chromium draait, is ze compatibel met bestaande extensies. Je kan heel snel aan de slag met extensies uit de Google-marktplaats, maar Microsoft cureert ook zelf een centrale locatie voor Edge-extensies. Die verregaande compatibiliteit is een ander voordeel van Microsofts beslissing.

 

 

Microsoft zorgt er ook voor dat je kan inloggen in de browser, en zorgt zo voor synchronisatie. Momenteel is die functie in onze testversie niet beschikbaar en we staan er sowieso wat weigerachtig tegenover om een functionele account aan het van oorsprong Chinese bestand te schenken, maar je kan ervan uitgaan dat synchronisatie tussen Windows-pc’s en mobiele toestellen binnenkort een optie wordt.

Microsoft lijkt het beste van Edge te combineren met het beste van Chrome. Onze eerste indruk van deze nieuwe browser is heel positief. Als Microsoft de browser op deze manier verder ontwikkelt, is de kans groot dat het bedrijf niet meer zal moeten smeken bij mensen om Edge als standaard te houden en dat is een goede zaak. We zijn benieuwd naar de eerste officiële preview.

Gerelateerd: Microsoft Edge op Chromium gelekt: ga zelf met de browser aan de slag

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home