5 trends die in 2020 een stempel drukken op de digitale transformatie

datacenter

Als marktleider in datacenters en interconnectie is Equinix aanwezig in meer dan 50 wereldmarkten voor bijna 10.000 klanten. Die positie kan je enkel ‘verdienen’ als je durft vooruit te denken.

Met het eindejaar in zicht, blik ik dan ook graag vooruit op 2020. We voorzien enkele interessante verschuivingen die organisaties in het nieuwe jaar zullen doorvoeren in hun digitale infrastructuur.

Distributie van infrastructuur

We stellen een enorme verschuiving vast van gecentraliseerde datacenters naar een gedistribueerde infrastructuur en hybrid multicloud aan de digital edge. Analistenbureau IDC verwacht zelfs dat in 2023 al 50 procent van de nieuwe bedrijfsinfrastructuren voor de digital edge kiest, in plaats van eigen datacenters (momenteel is dat 10 procent).

Het aantal apps aan de digital edge gaat nog met 800 procent groeien tot 2024. Distributie van de infrastructuur is van groot belang om mee te kunnen met de ontwikkelingen in de digital century.

Door de opmars van edge computing verwachten we bij Equinix ook een exponentiële groei van de directe uitwisseling van data tussen bedrijven en cloudservices – ook wel interconnectie genoemd. De derde jaarlijkse Global Interconnection Index (GXI), een marktstudie van Equinix, schat dat tussen 2018 en 2022 de private interconnectie tussen bedrijven en cloud & IT-serviceproviders jaarlijks met 112 procent zal groeien.

Razendsnelle en tijdgevoelige verwerking van multi-source data

We voorspellen dat bedrijven in uiteenlopende sectoren steeds meer Artificial Intelligence (AI) en machine learning (ML) zullen inzetten, waarbij veel tijdgevoelige en grote datasets moeten worden verwerkt. Denk hierbij aan complexe systemen zoals een vliegtuig met duizenden apparatuursensoren, een autonoom voertuig dat telematicagegevens produceert, of een slim ziekenhuis dat het welzijn van patiënten bewaakt, waar terabytes aan informatie gelijktijdig moeten worden verwerkt.

Om flexibel en schaalbaar te kunnen zijn, zullen bedrijven AI- en ML-mogelijkheden van meerdere cloudserviceproviders in toenemende mate gaan benutten. De groei van AI en ML zorgt er dus voor dat hybride infrastructuren populairder worden.

Cyberdreiging grootste veiligheidsrisico wereldwijd

We zien dat de complexiteit van gegevensbescherming in 2020 nog verder zal toenemen, wat het voor bedrijven die wereldwijd in verschillende markten opereren moeilijker maakt hieraan te voldoen.

Volgens het World Economic Forum is inbreuk op de cyberveiligheid een van de grootste risico’s van deze tijd. Het financiële verlies door cyberaanvallen wordt geschat op 6 biljoen dollar per jaar. Als reactie hierop en op de strengere regulering omtrent databescherming, zullen bedrijven steeds meer de toegang tot hun clouddiensten via particuliere netwerken en de opslag van hun coderingssleutels gescheiden houden van de plaats waar hun data is opgeslagen.  

Forse invloed van GDPR op IT-strategie

Een uitdaging bij het kopen en verkopen van data, is het naleven van de overheidsvoorschriften voor GDPR-wetgeving vanuit de Europese Unie.

In onze GXI Volume 3 bestempelde 69 procent van de IT-beslissers wereldwijd “het naleven van de regels voor gegevensbescherming” als een topprioriteit voor hun bedrijf, terwijl 43 procent van hen rapporteerde dat “veranderende wettelijke vereisten op het gebied van dataprivacy” een bedreiging voor hun bedrijf vormen.

Digitale transformatie als voorwaarde voor duurzaamheid

42 procent van de IT-beslissers zegt dat de mate waarin leveranciers duurzaamheid in het vaandel dragen, sterk bepalend is voor de keuze van inkopers.

Wij verwachten dat de digitale transformatie een stap gaat zijn in het verduurzamen van de wereld. Zo zullen bedrijven die afhankelijk zijn van datacenters voor veel werkzaamheden en klantcontact naar verwachting een beroep doen op colocatie-datacenters, die een duurzaam milieu bevorderen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Michiel Eielts, Managing Director Benelux bij Equinix. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home