AG Insurance laat hybride werken écht werken

AG Insurance laat hybride werken écht werken

AG Insurance zet in op hybride werken, en dat kunnen ze dankzij de juiste technologie en inclusiviteit.

Bij AG Insurance, een van de grootste verzekeraars in België met meer dan 4.000 medewerkers verspreid over verschillende locaties, is hybride werken inmiddels stevig ingebed in de bedrijfscultuur. De combinatie van een doordachte HR-aanpak en stevige IT-investeringen blijkt de reden voor succes.

Uniform beleid

Sinds de pandemie heeft AG Insurance haar werkstructuur grondig hertekend. “Iedereen komt minstens twee dagen per week naar kantoor,” zegt Sylvie Opsommer, verantwoordelijk voor HR en People Development. “Eén vaste teamdag en een tweede dag op basis van projecten of voorkeuren. Dat houdt onze teams verbonden.”

We doen alles om zo comfortabel mogelijk te kunnen werken.

Sylvie Opsommer, verantwoordelijke HR & People Development bij AG Insurance

Die duidelijke afspraken zijn nodig, want hybride werken vraagt meer van een manager dan enkel de mogelijkheid bieden om van thuis uit werken. Er is visie, consistentie en vooral connectie nodig.

Connectie als rode draad

Verbinding tussen collega’s is volgens haar het grootste aandachtspunt. “Je kan dat niet vervangen met videogesprekken. Daarom investeren we volop in fysieke ontmoetingen en aangepaste vergaderruimtes.” De kantoren van AG zijn daarom uitgerust met technologie die hybride meetings vlot laten verlopen, met audio- en videofuncties die iedereen actief betrekken, van thuis of op kantoor.

Ook Samuel Vandenberghe, verantwoordelijk voor de IT-service desk, onderstreept het belang van die technologische ondersteuning. “We zorgen dat iedereen dezelfde tools heeft, ongeacht zijn of haar profiel. Of je nu ontwikkelaar bent of vaak onderweg, je krijgt materiaal op maat: laptops, headsets, extra schermen…”

IT is de drijfveer achter hybride werken

De overgang naar thuiswerk moest snel gebeuren, en AG kon dat. “Van de ene op de andere dag moest iedereen thuis aan de slag. Nu zijn we geëvolueerd naar een proactieve IT-aanpak,” aldus Vandenberghe. Zo worden met bepaalde tools zoals batterijproblemen gedetecteerd voordat ze impact hebben. “Dat is de kracht van technologie: ongemak vermijden vóór het ontstaat.”

“Dat is de kracht van technologie: ongemak vermijden vóór het ontstaat.”

Samuel Vandenberghe, verantwoordelijke IT-service desk bij AG Insurance

Vergaderzalen kregen een volledige make-over. “We gingen van haperende video en slechte audio naar geïntegreerde systemen waarmee je met één klik een vergadering start,” legt Vandenberghe uit. Dat draagt bij aan inclusieve meetings: iedereen kan meedoen.

Ook de thuisomgeving wordt niet vergeten. Werknemers krijgen een thuiswerkvergoeding en kunnen ergonomisch materiaal aanvragen. “Tijdens COVID hebben we dat aanbod uitgebreid,” zegt Opsommer. “Een headset, een extra scherm … alles om comfortabel te kunnen werken.” Daarnaast houdt AG regelmatig welzijnsenquêtes om eventuele verbeterpunten te weten te komen.

Leiderschap en inclusieve cultuur

Een hybride model vraagt ook om meer inclusief management. “We trainen managers om hun teams ook op afstand nabij te blijven. Regelmatig inchecken, persoonlijk contact onderhouden: dat maakt het verschil,” aldus Opsommer. Daarnaast zijn er opleidingen over inclusieve vergadercultuur en efficiënt samenwerken, zodat iedereen zich gehoord en betrokken voelt.

Nieuwe medewerkers vormen daarbij een uitdaging. “Voor hen is het moeilijker om zich verbonden te voelen. We begeleiden hen extra, want je wilt niet dat ze verloren lopen in deze hybride structuur.”

Blik op de toekomst

AG Insurance blijft investeren in moderne kantoren waar mensen graag naartoe komen. “Onze slogan is ‘A great place to grow for all’. Dat gaat niet alleen over carrière, maar ook over sfeer, comfort en samenwerking,” zegt Opsommer.

Het hybride werkmodel bij AG Insurance draait dus niet alleen om flexibiliteit, maar om balans. De balans tussen technologie en menselijkheid, tussen efficiëntie en inclusiviteit. Het succes ervan zit in de continue aandacht voor verbetering, afgestemd op wat werknemers echt nodig hebben.

Of zoals Vandenberghe het verwoordt: “Medewerkers werken efficiënter in de beste omstandigheden, op kantoor én thuis.”