Cranium baart Cingulum: verbinden en beschermen met extra aandacht voor regelgeving

Cranium baart Cingulum: verbinden en beschermen met extra aandacht voor regelgeving

Met Cingulum kent ons land een nieuwe beveiligingsspecialist. Het bedrijf is ontstaan uit Cranium, en schiet uit de startblokken met de nodige expertise in de hand. Een focus op compliance en governance moet het verschil maken in de markt.

Eerst was er Cranium, dan was er Cingulum en de Cranium Group. “Cranium is sinds 2016 een gekende naam met expertise rond privacy, beveiliging en data governance”, zegt Anne Jansen, CEO van het bedrijf. “Binnen Cranium ontstonden ondersteuningsteams rond talent en marketing, gecombineerd met een sterk operationeel kernteam ter ondersteuning van onze consultants. Onze expertise werd doorheen de jaren steeds dieper en complexer.”

“Specialisatie is echter cruciaal”, gaat ze verder. “Je kan moeilijk een cybersecurity-expert zijn, én de beste in privacy. Onder één merk verder gaan, kon niet meer. Met aparte entiteiten kan dat wel. Daarom hebben we de groep opgericht.”

Welkom Cingulum

Cingulum is het eerste bedrijf binnen die groep, en heeft meteen een duidelijke focus: cybersecurity. “Het bedrijf is een volwaardige dochter van Cranium”, zegt CEO Dave Geentjens. “We hebben een eigen merk en een eigen management, maar hebben wel expertise en kennis meegenomen uit Cranium. Medewerkers die wilden focussen op beveiliging hebben mee de sprong gemaakt. Dat geeft ons als nieuwe speler toch een voorsprong.”

Cingulum verzet of installeert geen dozen. Het bedrijf wil een strategische partner zijn voor klanten. “We richten ons op governance en compliance, en willen klanten organisatorisch versterken”, verduidelijkt Geentjens.

Van plan naar certificaat

Bedrijven die hun beveiliging willen opkrikken en zich afvragen wat het beste plan van aanpak is, kunnen bij Cingulum aankloppen. Daar krijgen ze begeleiding die niet alleen gericht is op de technologie, maar eerdere op de totale weerbaarheid van de organisatie.

“Niet alleen cybercriminaliteit is een uitdaging”, voegt Geentjens daaraan toe. “Ook de regelgever zelf komt met nieuwe vereisten en voorwaarden. Dat is niet onterecht: de geopolitieke situatie vraagt daarom.”

Niet alleen cybercriminaliteit is een uitdaging, ook de regelgever komt met vereisten.

Dave Geentjens, CEO Cranium

Cingulum wil klanten daarom een groeitraject aanbieden naar een volwassen organisatie, waarvan het maturiteitsniveau certificeerbaar is. Geentjens: “Zo weten organisaties niet alleen zelf dat ze goed zitten, maar kunnen zij dat ook bewijzen aan hun leveranciers en klanten. Ons portfolio is erop gericht om op zo’n niveau te geraken. Wie het traject volgt dat we samen hebben uitgestippeld, heeft de garantie dat daar certificaten bij passen.”

Het spreekt voor zich dat ieder traject naar meer beveiliging wel een technische component heeft. Voor de installatie van bijvoorbeeld firewalls en andere oplossingen doet Cingulum beroep op een uitgebreid partnernetwerk. Die relaties heeft het bedrijf al, met dank aan de Cranium Group. “Die biedt schaalvoordelen”, aldus Jansen. “De relatie met partners gaat al jaren mee.”

Brein en Romein

Daarmee is de focus van Cingulum duidelijk, alsook de ondersteunende rol van de Cranium Group. Eén prangende vraag rest: waar komt de naam vandaan?

“Daar ben ik opgekomen”, zegt Jansen bescheiden. “Eerst was het een werknaam waarmee we het idee hebben aangebracht bij de raad van bestuur. Over die werknaam heb ik nagedacht, en hij past goed bij Cranium. Op een gegeven moment raakte Dave betrokken bij het project, en hij vond het ook een goede naam, die is blijven plakken.”

Wie een zekere anatomische achtergrond combineert met een interesse in geschiedenis, begrijpt meteen de link waar Jansen naar verwijst. Voor de andere lezers vat Geentjens het even samen: “Eerst en vooral is er de cingulum in de hersenen. Dat hersendeel verbindt verschillende onderdelen van het brein.” Zo zit het cingulum van nature in de schedel of cranium. De verbindende rol is ook relevant voor de positionering van het bedrijf zelf.

“Er is nog een tweede betekenis”, glundert Geentjens. “De cingulum militare is de naam voor de gordel van de Romeinse legionairs.”  Die cingulum speelt een beschermende rol, opnieuw naar analogie met het nieuwe bedrijf.

Uitbreiding

Een groep van één is de naam natuurlijk nauwelijks waard. De Cranium Group heeft grotere ambities. “Een volgend dochterbedrijf onder de vleugels van Cranium komt eraan in de relatief nabije toekomst”, zegt Jansen. “Momenteel ligt de focus echter op Cingulum. We willen eerst alles perfect doen draaien tussen Cranium en Cingulum.”

Daar kan Geentjens zich in uitleven. Het nieuwe bedrijf heeft een duidelijke visie, die met de komst van de NIS2-regelgeving des te actueler is. Organisaties worden zich onder druk van de wetgever meer bewust van hun verantwoordelijkheid inzake beveiliging, en willen via certificaten ook aantonen dat ze mee zijn.

Geentjens richt zich tot iedere organisatie die nood heeft aan een groeiproject rond cyberbeveiliging, al stelt hij vast dat een zekere schaalgrootte in de praktijk wel een factor is. “Het grootste deel van de klanten is de grotere kmo, die de middelen heeft om te investeren.”

De sterkte van de groep helpt nu al. “Via Cranium kunnen we een heel volledig aanbod bieden. Er zijn ook wel wat multinationals die daar pap van lusten.”