Blockchainbubbel barst: verschil tussen hype en realiteit is te groot

blockchain

Blockchainprojecten over de hele wereld nemen een flinke duik. 90 procent van alle experimenten binnen bedrijven zullen nooit volwassen worden. Zelfs grote blockchainvoortrekkers zoals Nasdaq moeten hun ambities bijsturen.

In een rapport van Bloomberg lijkt het dat de blockchainbubbel stilaan op barsten staat, en de hype plaats maakt voor realiteit. Volgens een onderzoek van Forrester Research zullen heel wat bedrijven na dit jaar het aantal blockchain-projecten verminderen of helemaal schrappen. Bedrijven die vandaag aan pilootprojecten werken, schalen hun ambities terug of moeten hun tijdlijn herbekijken. Frappant: in 90 procent van de gevallen zullen de blockchainexperimenten nooit onderdeel worden van het bedrijf.

Digitaal grootboek

Blockchain werd ontwikkeld om digitale grootboeken te maken waar niet mee kan worden geknoeid. Het zou baanbrekend kunnen zijn om producten, betalingen en klanten te traceren. Maar de utopie van een grote wereld die blockchain omarmt bestaat nog niet. Terwijl bedrijven heel wat projecten uit de grond hebben gestampt, worden ze gefnuikt door allerlei operationele problemen, onder meer op vlak van prestaties.

In 90 procent van de gevallen worden blockchainexperimenten nooit onderdeel van het bedrijf.

Nasdaq, een van de voortrekkers van blockchain en cryptomunten, beseft dat het niet zo snel loopt als initieel gepland. De beursoperator sprak in 2016 al over het organiseren van stemrondes bij aandeelhoudersvergaderingen via blockchain. Nasdaq vond heel snel verschillende use-cases, maar de technologie vraagt een brede samenwerking met heel wat industriële partijen en dat vraagt tijd.

Hype vs. realiteit

“Het verschil tussen hype en realiteit is ontzettend groot,” zegt Rajesh Kandaswamy, analist bij Gartner. “Ik heb zoiets nog nooit gezien in mijn carrière.” Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor IBM en Microsoft. Zij hebben zwaar ingezet op blockchain binnen hun cloudproducten en verwachten daarmee miljarden euro’s te verdienen. Die voorspellingen en verwachtingen van investeerders zouden nu mogelijk moeten worden bijgesteld.

blockchain
Bron: Bloomberg

IBM laat weten dat het nog steeds veel vraag krijgt naar zijn blockchainoplossing, waar intern 1.500 werknemers aan sleutelen. De groeiende concurrentie kan er echter voor zorgen dat de prijzen worden aangepast.

Ook Microsoft blijft heel positief. Het laat in een statement aan Bloomberg weten dat het “enorm veel momentum en vooruitgang ziet in de enterprise blockchainmarkten.” Ze blijven de technologie verder ontwikkelen en werken zij-aan-zij met leiders in de industrie.

Tot dusver hebben IBM en Microsoft tezamen 51 procent ingenomen van een blockchainmarkt die, volgens een onderzoek van WinterGreen Research eerder dit jaar, goed zou zijn voor 700 miljoen dollar.

Kat uit de boom

Dat betekent niet dat iedereen ermee bezig is, verre van. Amper 1 procent van de CIO’s laat weten dat ze actief werken met blockchain, en 8 procent zegt dat er een kortetermijnplanning is of dat ze er al actief mee experimenteren. Het onderzoek van Gartner toont aan dat 80 procent van de CIO’s geen interesse heeft in blockchain op dit ogenblik.

Heel wat bedrijven zitten ook in een fase dat ze de kat uit de boom kijken of dat ze niet verder kunnen werken zonder algemene standaarden. De Enterprise Ethereum Alliance (EEA) bestaat uit meer dan 600 leden – waaronder Cisco, Intel, HPE en Microsoft – die allemaal dat probleem willen aanpakken. De organisatie wil een gecertificeerd testprogramma voor blockchainsoftware lanceren midden 2019.

“Bedrijven willen niet het proefkonijn zijn en zien anderen liever eerst falen.”

Rivaal Hyperledger maakt zich dan weer klaar om blockchainsoftware te connecteren met het populaire containerplatform Kubernetes. De groep bevat belangrijke leden zoals IBM, Fujitsu, SAP en Airbus. Ook Cisco en Intel maken onderdeel uit van Hyperledger en leggen hun eieren in twee mandjes tegelijk.

Gebrek aan standaarden

Het gebrek aan algemene standaarden is niet het grootste probleem van blockchain. De meeste blockchains kunnen nog niet het hoge volume aan transacties realiseren, wat een must-have is voor grote bedrijven.

Blockchain blinkt uit in use cases waarbij verschillende bedrijven aan hetzelfde project moeten samenwerken. Samenwerken betekent evenwel ook dat bedrijven het eens moeten worden over welke technologie ze willen gebruiken.

Tot slot hebben heel wat bedrijven schrik om als eerste belast te worden met nieuwe problemen. Brian Behlendorf, executive director bij Hyperledger zegt tegen ITProToday: “Ze willen liever eerst andere mensen zien falen. Ze willen zelf niet het proefkonijn zijn. Dat is nu eenmaal de natuur van enterprise software.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home