Het was een drukke week in technologieland. Naast Microsoft Build hield ook Google de afgelopen dagen zijn ontwikkelaarsconferentie I/O. We kregen een blik op de updates die de internetreus in de (nabije) toekomst naar zijn producten brengt.
Wanneer je een stap achteruit zet en de aankondigingen van de voorbije dagen in een bredere context beschouwt, zijn drie belangrijke thema’s te onderscheiden: privacy, artificiële intelligentie en digitaal welzijn.
1. Privacy
Terwijl Facebook nog altijd aan het bekomen is van het recente schandaal rond Cambridge Analytica en Microsoft-CEO het tijdens een groot deel van zijn keynote over privacy had, werd er tijdens Googles presentatie met geen woord over gerept.
Google is nochtans in hetzelfde bedje ziek als Facebook wat het verzamelen van gebruikersdata betreft. Beide bedrijven hebben er hun hele verdienmodel op gebouwd. Toch lijkt Google beter bestand dan Facebook tegen de steeds luider klinkende kritiek op de onverzadigbare datahonger van de grote technologiereuzen.
Het verschil zit hem in wat beide bedrijven je teruggeven voor die data. Facebook verzamelt ontzettend veel informatie over zijn gebruikers, en het enige wat ze daarvoor in de plaats krijgen is betere gerichte reclame. Google verzamelt zo mogelijk nog meer data, maar geeft ook meer terug.De return on investment is veel hoger.
Voor elk stukje informatie dat we aan Google geven, krijgen we iets in de plaats. Daarom kan het bedrijf een tool als Smart Compose voor Gmail lanceren zonder dat daar veel weerstand tegen is. We vinden het niet erg dat Google meekijkt in onze e-mail, omdat we er gebruiksgemak voor in de plaats krijgen.
2. Artificiële intelligentie
Googles CEO Sundar Pichai maakte tijdens I/O 2017 reeds kenbaar dat hij van zijn bedrijf een ‘AI-first’ organisatie wil maken. Tijdens I/O 2018 werd verder duidelijk hoe Google artificiële intelligentie in al zijn producten integreert.
Van slimme functies in Android P die je telefoon aanpassen op basis van je gebruik, over de eerder genoemde Smart Compose in Gmail, tot het ietwat griezelige maar tegelijk bijzonder indrukwekkende Google Duplex. Dat laatste was de absolute showsteler van I/O dit jaar. Duplex laat de Google Assistant toe om telefonisch een afspraak of reservatie in jouw naam vast te leggen. Dat gebeurt op een zodanig natuurlijke manier dat de persoon aan de andere kant van de lijn niet door heeft dat hij of zij met een robot belt.
Verder heeft Google een nieuwe generatie Tensor Processing Units (TPU) onthuld om nog meer rekenkracht in neurale netwerken te pompen, en kreeg Google Research een naamsverandering naar Google AI. Allemaal om de ‘AI-first’ positie van het bedrijf meer kracht bij te zetten.
3. Digitaal welzijn
Google gebruikt artificiële intelligentie met name om het leven van zijn gebruikers gemakkelijker te maken. Dankzij AI past de technologie zich aan op ons, in plaats van omgekeerd. Achterliggend is een idee van digitaal welzijn, dat Google voor het eerst heeft uitgewerkt in Android P.
Google introduceert in de volgende versie van zijn mobiele OS enkele nieuwigheden om je telefoon minder te gebruiken, in plaats van meer. Het idee is om mensen meer bewust te maken van hoe ze hun smartphone gebruiken en hen dan de controle in handen te geven om hun gedrag aan te passen.
Er lijkt een consensus te groeien onder technologiebedrijven dat te veel schermtijd de gezondheid kan schaden, en dat ze daar hun verantwoordelijkheid voor moeten opnemen. Begin dit jaar kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg nog enkele aanpassingen aan waardoor gebruikers minder, maar meer waardevolle tijd op zijn sociale netwerk zouden spenderen.
Lees meer over Google I/O 2018:
Eerste Android Things IoT-apparaten komen binnenkort, ook uit Belgische hoek
Chrome OS krijgt volledige Linux app-ondersteuning
Gmail vult voortaan automatisch je mails in
Android P: de beste nieuwe functies op een rij