Eerste Android Things IoT-apparaten komen binnenkort, ook uit Belgische hoek

Aan de vooravond van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O heeft Google de eerste stabiele versie van Android Things gelanceerd, na een developer preview van anderhalf jaar. Het nieuwe besturingssysteem is bedoeld voor het Internet of Things (IoT). De eerste producten verschijnen binnenkort, waaronder ook een toepassing van het Belgische Byteflies.

Android Things is een embedded OS dat fabrikanten en ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun IoT-apparaten aan te drijven. Het besturingssysteem is specifiek gericht op toestellen met een laag energieverbruik en beperkt geheugen.

Android Things-apparaten kunnen met elkaar communiceren via Bluetooth Low Energy, wifi of Googles eigen Weave-protocol, en worden automatisch door Android-toestellen herkend. Daarnaast krijgen ze ook toegang tot Google Assistant en Googles machine learning.

“We bieden een robuust platform aan dat al het zware werk doet, met gecertificeerde hardware, rijke developer API’s en veilig beheerde software-updates via Googles infrastructuur. Zo kan jij je focussen op het bouwen van je product”, klinkt het in een blogpost op het Android Developers Blog.

3 jaar

Naast de lancering van Android Things 1.0 werd ook de ondersteuning van nieuwe hardware aangekondigd. System-on-Modules (SoM’s) op basis van de NXP i.MX8M, Qualcomm SDA212, Qualcomm SDA624 en MediaTek MT8516 worden voortaan ondersteund. Deze modules zijn gecertificeerd voor productie, met een gegarandeerde ondersteuning van drie jaar. In de komende maanden worden referentiedesigns voor deze SoM’s beschikbaar gesteld.

 

SoMs

De nieuwe System-on-Modules van NXP, Qualcomm en MediaTek.

De Raspberry Pi 3 Model B en NXP i.MX7D worden ook nog altijd ondersteund als ontwikkelhardware voor het prototypen en testen van producten. De ondersteuning voor NXP i.MX6UL wordt stopgezet.

De belofte van drie jaar ondersteuning geldt voor over-the-air software-updates, inclusief bugfixes en beveiligingspatches. Standaard worden die automatisch naar de toestellen uitgerold. Na de periode van drie jaar biedt Google nog enkele opties voor verlengde ondersteuning en kunnen ontwikkelaars hun eigen app updates nog altijd blijven pushen.

Belgisch product

Ontwikkelaars en fabrikanten kunnen nu aan de slag gaan met Android Things 1.0. De eerste apparaten zouden “tussen nu en de zomer” in de rekken moeten liggen. Google belooft onder meer slimme luidsprekers van LG en iHome, en slimme schermen van Lenovo, LG en JBL met de Google Assistant en Google Cast ingebouwd.

Ook de Belgische start-up Byteflies brengt binnenkort een eerste product op basis van Android Things op de markt, zo weet Data News. Byteflies is gespecialiseerd in gezondheidstoepassingen en bouwde zijn Sensor Dot op basis van Googles IoT-besturingssysteem. De Sensor Dot kan momenteel zes verschillende gezondheidsparameters meten, zoals je ademhaling en hartslag. Het compacte apparaat kan op verschillende manieren op je lichaam worden bevestigd om metingen uit te voeren en synchroniseert met je computer via een docking station.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home