Software kopen of beter zelf bouwen: hoe het paradigma verschuift

Koop je een commercieel softwarepakket voor je organisatie? Of bouw je zelf iets op maat? Kopen was lange tijd de beste optie, maar de wereld is veranderd.

Een organisatie die wil digitaliseren, moet een belangrijke keuze maken. Wil je vernieuwen met commerciële softwarepakketten, of bouw je zelf software op maat van je eigen noden? Aankloppen bij een derde partij voor een kant en klaar pakket was doorgaans de slimme keuze. Een snelle uitrol en lagere risico’s stonden centraal.

Zelf software bouwen had de naam gevaarlijk te zijn. In 2009 nog bleek dat 68 procent van dergelijke IT-projecten eigenlijk al mislukt waren nog voor ze begonnen, volgens onderstaande white paper. De oorzaak: slechte afgebakende noden maar ook veranderende functionaliteit en slechte budgeting. In vergelijking met de aankoop van een pakket was zelfbouw een risicovolle onderneming die zelden tot de gewenste resultaten leidde.

Zelf bouwen

In het laatste decennium is de softwaremarkt echter flink getransformeerd. De meerderheid van de organisaties vertrouwd op dezelfde ERP en CRM-systemen met de belofte van eenvoudige en betaalbare aanpasbaarheid op maat, maar dergelijke integratie slaagt vaak tegen. Een aangekochte oplossing brengt je 60 procent van de weg naar je eindbestemming, maar de overige 40 procent moet je uiteindelijk nog steeds zelf bouwen.

Wat is dan wel de oplossing? Organisaties die investering in cloud, agile en devops zitten op een ad richting lo code-ontwikkeling. De convergentie van al die technologieën maakt van zelf bouwen plots wel een aantrekkelijke optie. Voor de eerste keer in de geschiedenis is het wel interessant om zelf op maat te ontwikkelen. Open kernsystemen gecombineerd met kosteneffectieve snelle bouwprocessen zijn erg toegankelijk. Wat dat precies betekent, lees je in onderstaande white paper van Mendix.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home