OnePlus 8T review: slimme strategie vlekkeloos uitgevoerd

2020 is het jaar waarin OnePlus zijn hele strategie heeft omgegooid. De OnePlus 8T krijgt geen Pro-variant, de OnePlus Nord kannibaliseert niet langer de OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro blijft het topmodel. Verwarrend? Ja en nee.

OnePlus heeft de traditie gehad van elk voorjaar en najaar telkens twee nieuwe smartphones op de markt te brengen: een absoluut toptoestel dat de Pro-vlag draagt en een prijsbewuster alternatief. Dit najaar ziet enkel de OnePlus 8T (vanaf 599 euro incl. btw) het levenslicht en blijft het topmodel de OnePlus 8 Pro die in het voorjaar op de markt kwam.

Waarom die bewuste keuze? Het antwoord is tweeledig: de OnePlus Nord die sinds een paar maanden beschikbaar is, kannibaliseerde de OnePlus 8. Daar tegenover staat dat OnePlus zegt dat een OnePlus 8T Pro bijzonder weinig extra zou toevoegen aan de huidige OnePlus 8 Pro. De combinatie van deze twee elementen dwingt OnePlus tot een atypische lancering van de OnePlus 8T.

Scherm met meerdere troeven

De OnePlus 8T neemt heel wat designkenmerken over van de goedkopere OnePlus Nord. Achteraan hebben ze allebei haast dezelfde turquoise kleur en vooraan is er ruimte voor een plat oledscherm (2.400 x 1.080 pixels). Zowel de OnePlus 8 als OnePlus 8 Pro hadden een scherm dat afbuigt naar de zijkant om de telefoon smaller te maken.

Het grootste verschil aan de buitenkant vinden we in de metalen rand rondom (glossy bij OnePlus Nord, mat bij OnePlus 8T) en de iets andere lay-out van de camera’s achteraan. In tegenstelling tot het 90 Hz-scherm in de OnePlus Nord en de ‘oude’ OnePlus 8 krijgt de OnePlus 8T een 120 Hz-scherm. De kans is klein dat je het verschil tussen beide merkt, de sprong van 60 Hz naar 90 Hz is veel significanter, maar het heeft weinig impact op de batterij dus waarom niet?

De always-on-functionaliteit verdient een extra vermelding. Standaard staat die uitgeschakeld en kan je het scherm wekken door erop te tikken. Je kan het scherm ook permanent actief laten met bijvoorbeeld de klok en enkele notificatiesymbolen. Het is de eerste keer dat OnePlus echte always-on-functionaliteit voorziet in zijn toestellen.

De tofste vernieuwing is echter dat je het always-on-scherm kan combineren met de ‘Digitaal Welzijn’-functie. Zo krijg je permanent op je scherm een visuele reminder van hoe vaak je je telefoon al hebt gebruikt. Initieel werkt dit confronterend, maar het maakt je bewust dat je niet altijd je telefoon moet boven halen bij elke vrij seconde.

OnePlus 8T

Degelijke hardware

Wanneer we de binnenkant bekijken, vinden we dezelfde Qualcomm Snapdragon 865-chipset terug als in de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro. Elk van de drie toestellen biedt een 8 GB- en 12 GB-versie aan qua geheugen, waardoor je daar ook geen verschil merkt. Met elk van deze drie toestellen haal je absolute topprestaties in huis inclusief 5G-funcionaliteit. In combinatie met het snelle 120 Hz-scherm voelt de OnePlus 8T bliksemsnel aan en kan je naar hartenlust multitasken.

De OnePlus 8T is in de Benelux het eerste toestel dat standaard met Android 11 uit de doos komt. Heel wat OnePlus-toestellen krijgen die upgrade de komende weken en maanden, maar het toont aan dat OnePlus de updatesnelheid belangrijk vindt. Samen met Android 11 heeft het een paar wijzigingen gebracht aan OxygenOS.

Als belangrijkste innovatie heeft OnePlus heel wat menu-elementen verlaagd. Wie nu naar het instellingenmenu gaat, ziet dat de items pas starten na een leegte van ongeveer één derde van het scherm. Hiermee kan je handig het bovenste item kiezen uit de lijst met één hand. Hetzelfde geldt in heel wat specifieke OnePlus-apps en instellingen. OnePlus heeft hiermee goed naar Samsung gekeken, dat een gelijkaardige feature uitrolde in zijn eigen One UI 2.0.

Verder vind je nog tal van nieuwigheden zoals een verbeterde darkmode, extra functies voor het always-on-scherm, Zen Mode 2.0 en nog vele andere functies. Ondanks de verdere finetuning van de standaard Android-omgeving, gaat OnePlus niet helemaal overboord zoals bijvoorbeeld Huawei, Samsung of LG.

Cameraprestaties

Ondanks de andere plaatsing van de camera en een volledig nieuw design, is er niet heel veel veranderd vergeleken met de OnePlus 8. Lees alle cameraprestaties in onze uitgebreide review. In deze review houdt de vergelijking stand met de OnePlus 8 Pro, die zowel voor de hoofdcamera als voor de breedhoekvariant een veel grotere sensor heeft. Vooral wat betreft foto’s in donkere omstandigheden is het verschil tussen de OnePlus 8 Pro groot.

Heeft de OnePlus 8 dan een slechte cameraset aan boord? Absoluut niet. De macrocamera kreeg een upgrade van 2 megapixel naar 5 megapixel en neemt hiermee de beste macrofoto’s van alle OnePlus-modellen. De extra 2 megapixel monochroom camerasensor voegt dan weer heel weinig toe wanneer we de foto’s vergelijken tussen de OnePlus 8 en OnePlus 8T.

OnePlus 8T

Binnen zijn prijscategorie scoort de OnePlus 8T bovengemiddeld. Enkel één jaar oude modellen van Samsung, zoals de Samsung Galaxy S10, presteren iets beter maar zijn ondertussen scherp gedaald in prijs om te concurreren met de OnePlus 8T. Gezien het beperkte verschil in kwaliteit, loont het sowieso altijd de moeite om het nieuwste model te nemen, hier dus de OnePlus 8T, om zo lang mogelijk te kunnen genieten van Android feature- en security-updates.

Ook wat betreft videoprestaties is er amper iets gewijzigd vergeleken met de OnePlus 8 gezien het gebruik van dezelfde camerasensoren. Lees onze review voor extra informatie daarrond.

Supersnel laden

De belangrijkste innovatie is zonder twijfel de snellader die in de doos zit. De OnePlus 8T ondersteunt snelladen tot 65 watt dankzij een innovatie met twee batterijen. In de OnePlus 8T zitten twee batterijen verwerkt die samen een capaciteit hebben van 4.500 mAh. De twee batterijen kan je tegelijk opladen, wat een netto snelheidswinst oplevert. OnePlus garandeert met 12 individuele thermische sensoren dat de dubbele batterij niet de thermische bovengrens overschrijdt.

Hoe snel is 65 watt snelladen? Wat dacht je van 13 minuten om van nul naar vijftig procent te laden? Nul naar tachtig procent duurt 22 minuten. Door de bliksemsnelle laadfunctie laden we op de redactie niet langer ’s nachts maar gewoon tussendoor. ’s Avonds tijdens het eten bijvoorbeeld. Een volle laadbeurt zorgt ervoor dat je vlot één dag door komt met genoeg overschot om de volgende dag te starten. In de meeste gevallen wanneer we het toestel ’s morgens opladen, komen we toe tot de dag erop ’s avonds. Laden tijdens het ontbijt of de dag erna tijdens het avondeten: het werd al snel routine.

OnePlus stopt de 65 watt snellader standaard in de doos. De snellaadtechnologie van OnePlus is niet compatibel met de Power Delivery USB-C-standaard. Toch heeft OnePlus de moeite gedaan om de lader ook Power Delivery-compatibel te maken zodat je eender welk toestel via USB-C kan snelladen tot 45 watt. Denk daarbij aan je laptop, tablet, hoofdtelefoon of andere randapparatuur. Petje af voor OnePlus om die extra certificering in zijn lader te stoppen. Zo heb je op verplaatsing voortaan maar één lader nodig.

Door de hoerastemming rond het snelladen zouden we bijna vergeten dat OnePlus één onderdeel is vergeten toe te voegen aan de OnePlus 8T: draadloos laden. De OnePlus 8 Pro ondersteunt het wel, waardoor we stiekem hoopten dat de OnePlus 8T het ook aan boord zou hebben. Voor de éne een gemis, de andere geeft er niet om. Aan jou om te kiezen tot welk kamp je behoort.

Conclusie

De OnePlus 8T (599 euro incl. btw) is een bijzonder beestje in de line-up van het merk. De OnePlus 8 Pro blijft het absolute topmodel, maar mist de unieke functionaliteit van 65 watt snelladen. Dat is wat ons betreft de belangrijkste evolutie voor de OnePlus 8T, wat het een beetje zuur maakt dat het Pro-model dat niet heeft. Moet je daarom altijd de OnePlus 8T kiezen? Nee daarvoor is het verschil te groot met de OnePlus 8 Pro op vlak van scherm, camera en afwerking.

De fabrikant heeft echter met de OnePlus 8T een belangrijke update gegeven aan de OnePlus 8, zodat de goedkopere OnePlus Nord dat toestel niet langer kannibaliseert. Dat neemt niet weg dat de lijn tussen beide toestellen dun blijft. Aan 399 euro incl. btw kan je vandaag nergens een betere deal vinden dan de OnePlus Nord. De OnePlus 8T verhoogt dat prijskaartje met 200 euro en voert een paar belangrijke upgrades toe die de nieuwe prijs verantwoorden. Aan jou om te zien welk onderdeel de doorslag geeft. Vergelijk alle specificaties tussen de OnePlus 8, OnePlus 8 Pro en OnePlus 8T hier.

Voor ons persoonlijk kunnen we niet rond de luxe van het bliksemsnel laden heen. Eens je die levensstijl aanneemt, wil je niets anders meer. Daarom neigen we meer naar de OnePlus 8T wanneer je budget er voor open staat. Binnen deze prijscategorie is er alvast weinig competitie voor OnePlus, wat de keuze makkelijk maakt om de trekker over te halen.

.pro’s

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Batterijduur
  • Snelladen
  • Vlot 120 Hz amoledscherm
  • Universele snellader

.contra’s

  • Geen draadloos laden
  • Nachtfotografie kan beter
  • Geen telephoto

De OnePlus 8T is nog niet Android Enterprise Recommended, maar wordt de komende weken gecertificeerd volgens de lokale woordvoerder van OnePlus. Voor wie dat belangrijk is, kan je beter nog even wachten om dit toestel binnen het bedrijf te introduceren. De OnePlus 8T is verkrijgbaar in zilver en turquoise en komt in twee smaken: 599 euro voor 8 GB RAM en 128 GB opslag, 699 euro voor 12 GB RAM en 256 GB opslag. Die laatste is enkel in het turquoise verkrijgbaar. Het toestel is vanaf 20 oktober beschikbaar. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Tip: OnePlus 8 review: de doordachte keuze

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home