Huawei richt zijn pijlen op de laptopmarkt in Europa en zet stilaan een hele line-up neer in de winkel. De Huawei MateBook D 14 is een budgetvriendelijke verschijning waarmee Huawei heel wat interessante keuzes maakt en de juiste prioriteiten vooropstelt, maar hier en daar toch een bocht afsnijdt.
Slechte laptops vind je vandaag niet meer bij prijzen boven de 800 euro. Sommige configuraties passen beter bij bepaalde personen of bedrijven, maar het merendeel is degelijk zonder al teveel verrassingen. Het is pas van zodra je onder die grens duikt, dat je in een mijnenveld stapt.
De Huawei MateBook D 14 (599 euro incl. btw) doet zijn best om binnen een scherpe prijsklasse toch het maximale van zich te geven, zonder dat je zou merken dat het om een goedkoper toestel gaat. Elk huisje heeft zijn kruisje, maar in het geval van de MateBook D 14 is dat een heel kleine kruisje dat weinig mensen zullen zien.
Windows 10 Home
Allereerst moeten we verduidelijken dat het hier om een Windows 10 Home-toestel gaat. De Huawei MateBook D 14 wordt niet met Windows 10 Pro geleverd, wat binnen bedrijven soms een vereiste is vanuit het IT-departement om het toestel beter te beheren. Is dat niet van toepassing voor jou, kan je heel wat geld besparen.
Het mooie, strakke premium design valt onmiddellijk op, ondanks zijn scherpe prijskaartje. De aluminium behuizing voelt stevig aan en de dunne schermranden geven de laptop een moderne, premium look. Het brede touchpad voelt aangenaam aan en toetsenbord biedt genoeg diepgang om aangenaam op te typen.
De ronde aan-uitknop naast het toetsenbord doet dubbel dienst als vingerafdruksensor om de laptop met Windows Hello te beveiligen. Opvallend is de plaatsing van de webcam middenin de functietoetsen tussen F6 en F7. Van zodra je hierop tikt, verschijnt de 1 megapixelcamera uit de behuizing. Ideaal voor privacy-gezinde mensen die graag hun camera afplakken.
Enig nadeel: de hoek van de camera is allesbehalve aangenaam om mee te videobellen. Typen terwijl je videobelt is geen optie, tenzij de tegenpartij je vingers graag van dichtbij bewondert. Je moet overigens behoorlijk wat afstand nemen tot je laptop om comfortabel in beeld te komen. Wat helpt is een laptophouder om de Huawei MateBook D 14 hoger te plaatsen en een extern toetsenbord. In die omstandigheden is het resultaat prima.
Premium design
Het 14 inch Full HD-scherm toont groter dan het is dankzij de dunne schermranden. Gezien zijn prijskaartje is de kwaliteit van het LCD-paneel uitstekend. Het enige minpuntje vinden we in de maximale helderheid van het beeld. We meten maar 258 cd/m², wat te weinig is om comfortabel bij daglicht buiten te werken. Binnen merk je weinig van die beperkte maximale helderheid en presteert de Huawei MateBook D 14 prima.
Dankzij het dunne chassis heeft deze laptop opvallend weinig aansluitingen aan boord: tweemaal USB, HDMI, hoofdtelefoonaansluiting en USB-C. Op zich is die selectie degelijk en compleet, maar behalve de hoofdtelefoonaansluiting verdient elke aansluiting een asterisk met extra uitleg. Zo is de HDMI-aansluiting v1.4, wat je niet toelaat om een 4K-scherm aan 60 Hz aan te sluiten. Daarvoor heb je HDMI v2.0 nodig. Voor sommige mensen een dealbreaker, maar dit is nog maar de kleinste asterisk.
USB-C met grote beperkingen
De twee USB-aansluitingen zien er hetzelfde uit op de laptop, allebei zwart, maar één ervan is USB 3.0 en de andere het veel tragere USB 2.0. Voor zie het zich afvraagt: de linkse USB-poort is USB 3.0. Hier halen we met onze SSD-schijf snelheden tot 330 MB/s. De rechtse poort haalt 40 MB/s. Minimalisme siert heel wat laptops, maar hier had Huawei gerust een klein symbooltje mogen zetten om het verschil te duiden.
De grootste achilleshiel van deze laptop is de USB-C-aansluiting. We juichen de toevoeging toe van de stekker omdat het de mobiele standaard is geworden, maar in het geval van de Huawei MateBook D 14 kan je die enkel gebruiken om op te laden of om aan USB 2.0-snelheden data te kopiëren. Gek genoeg ondersteunt de poort niet het snellere USB 3.0 en kan je geen USB-C-monitor aansluiten door het gebrek aan DisplayPort-ondersteuning.
De USB-C-aansluiting moet net een troefkaart zijn, een flexibele poort waar je alle USB-C-randapparatuur op kan aansluiten. Zonder beelduitvoer is dit geen ideale flexplek-laptop en heb zoals vroeger nog steeds twee kabels nodig om een laptop aan te sluiten op een externe monitor: HDMI voor beeld en USB-C voor stroom.
Prima prestaties en batterij
Binnenin slaat Huawei de nagel op de kop wat betreft specificaties. De AMD Ryzen 5 3500U is een prima chip gekoppeld aan 8 GB DDR4 RAM. De geïntegreerde AMD Radeon Vega 8-gpu is tot drie keer sneller dan een gelijkwaardige geïntegreerde Intel grafische chip, wat ideaal is om tussendoor een spelletje te spelen of voor beperkte grafische bewerkingen.
Het absolute buitenbeentje is de 512 GB PCIe SSD in de Huawei MateBook D 14. Zoveel snelle interne opslag is ongezien in deze prijsklasse en ruim voldoende. De helft is voor de meesten al meer dan genoeg, het dubbele is handig meegenomen.
De batterijduur is uitstekend en scoort bovengemiddeld. Je haalt probleemloos een volledige werkdag met deze laptop. Toch iets te weinig batterij op het einde? De snellader zorgt voor 50% batterij in 33 minuten en diezelfde lader doet dienst als snellader voor je smartphone of tablet indien die USB-C Power Delivery ondersteunt.
Bijna perfect
De Huawei MateBook D 14 (599 euro incl. btw) is een heel slim vormgegeven laptop die enorm veel waar voor je geld biedt. Het toestel vinkt alle belangrijkste zaken af: degelijke batterij, goed scherm, stevig chassis, goede prestaties en een goed touchpad. Het enige waar wij over struikelen, is de USB-C-aansluiting die onnodig beperkt wordt door het gebrek aan DisplayPort-compatibiliteit en USB 2.0-snelheden.
Het lijkt ons een kleine opdracht om die USB-C-aansluiting flexibeler te maken, maar anderzijds snappen we ook dat aan die prijs compromissen nodig zijn. Voor sommige gebruikers kan de beperkte USB-C-connectiviteit een dealbreaker zijn. Wie zich daar weinig van aantrekt, haalt met de Huawei MateBook D 14 een toptoestel in huis met een ongeziene prijs-kwaliteitverhouding.
Huawei MateBook D 14: AMD Ryzen 5-3500U, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch Full HD-scherm, Windows 10 Home– 599 euro (inclusief btw)
Tip: Huawei zet alle middelen in om Belgische laptopmarkt te veroveren
.pro’s
- Dunne schermranden
- Aluminium chassis
- Gebalanceerde configuratie
- 512 GB SSD-opslag
.contra’s
- USB-C met beperkingen
- Verwarrende USB-snelheden
- Scherm met beperkte helderheid