Is iedere dunne, compacte en lichte laptop ook een ultrabook? Op papier misschien wel, maar het lijkt erop dat Dynabook enkele memo’s heeft gemist die andere fabrikanten wel hebben begrepen. De Dynabook Portégé X30 is zeker geen slechte laptop, dus wat doet de fabrikant dan verkeerd?
Toshiba Dynabook is een relatief stille speler in de ultrabookmarkt vergeleken met kanonnen HP, Dell of Lenovo, die er met het nodige marketingbudget voor zorgen dat iedereen weet wat het mooiste is dat ze op de markt hebben. Dat betekent niet dat andere spelers geen interessante toestellen maken, dus gaan we aan de slag met de Dynabook Portégé X30 (1.699 euro exclusief btw). Toshiba veranderde naam en logo, maar het is duidelijk waar het DNA van deze laptop vandaan komt. Dat betekent vooral dat de X30 een sobere laptop is, zonder uitgesproken designkeuzes of moderne materialen.
Lichtgewicht
De laptop weegt op onze weegschaal amper 1.079 gram en moest het toestel niet zo licht en dun zijn, dan zouden we het zelfs oubollig durven noemen. Openen we de laptop, dan lijkt het helemaal alsof Dynabook het concept ‘design’ overboord heeft gegooid. De verkenningsexpeditie die we uitstuurden naar het einde van de schermranden van dit toestel is nog steeds niet teruggekeerd en de hoop op overlevenden daalt met de dag. In de nostalgische schermranden vinden we een slecht weggewerkte webcam en Windows Hello-sensor, die niet alleen erg zichtbaar is maar ook asymetrisch op het scherm staat en zo ons hart net dat klein beetje doet bloeden telkens we ernaar kijken. We willen niet te cynisch zijn: het is fijn dat Dynabook de sensor in het toestel verwerkt.
Aan vreemde keuzes geen gebrek. Zo stopte Dynabook de vingerafdruksensor van de laptop links bovenaan in het touchpad, wat wil zeggen dat de linkerbovenhoek onbruikbaar is om het toestel effectief te bedienen. We namen al veel compactere 13,3 inch-laptops onder handen, en begrijpen niet waarom de fabrikant deze keuze maakt. De laptop is zoals gezegd niet de duurste, en het toetsenbord lijkt zijn best te doen om dat duidelijk te maken met een ongeïnspireerde plastic-typervaring. Tot slot zit het nieuwe Dynabook-logo rechtsonderaan in het chassis ingewerkt op een slordig ogende manier. Samengevat: de eerste indruk van de Dynabook Portégé X30 is niet bepaald overweldigend positief.
Core i7
Over naar het binnenwerk dan. Dynabook kiest voor een configuratie opgebouwd rond een Intel Core i7-8565U, 32 GB een RAM en een 512 GB-SSD. We herhalen het telkens weer wanneer we een ultrabook met 14 nm Core i7 U onder handen nemen: de dingen hebben geen echte meerwaarde tegenover een zuinigere en goedkopere Core i5-chip. De turboklokfrequentie van de multithreaded quadcoreprocessor bedraagt 4,6 GHz, de basisfrequentie zit op 1,8 GHz.
Het lichte en compacte chassis biedt echter onvoldoende ruimte om de chip lang koel te houden. Dat wil zeggen dat de turbofrequentie er onder zware belasting niet aan te pas komt. Tijdens onze tests komt de cpu in de Dynabook zelden boven de 2,9 GHz. Al na vijftien seconden aanhoudende belasting throttled de chip terug naar 1,8 GHz. Iedere ultrabook moet een compromis sluiten tussen vorm en prestatie. Dat de chips aanboord vrij snel moeten terugthrottlen, is een gegeven eigen aan de vormfactor. De implementatie van Dynabook schiet naar onze mening zelfs met dat in het achterhoofd tekort.
Prestaties
Andere systemen zoals de LifeBook U939X (ook met Core i7) van Fujitsu of de Elite DragonFly van HP (met Core i5) throttlen uiteindelijk ook terug richting de basisfrequentie, maar de koeling in die laptops laat de chips veel langer op een hogere snelheid presteren. Bovendien vallen ze trapsgewijs terug om tegemoet te komen aan de opbouwende warmte. De Fujitsu throttled tijdens onze meest intensieve test pas naar de basisfrequentie na twee minuten, de HP kan dat punt bijna vier minuten uitstellen. Dat de Core i7 in onze testlaptop zo snel en zo hard terugvalt, wijst erop dat Dynabook geen goede koeling in de laptop heeft gestopt.
De bevindingen worden gestaafd door onze benchmarktests. In de Cinebench-processortest scoort de laptop nauwelijks beter dan Core i5-systemen. Dat de laptop onder last ongezond piept met het geluid van zingende transistors, zullen we maar door de vingers zien.
Dat laat zich ook voelen in de algemene prestaties. Alle systemen waarmee we in de grafieken vergelijken, hebben 16 GB RAM aan boord behalve deze Toshiba. Het toestel kan echter niet kapitaliseren op de 32 GB aan geheugen. In PC Mark 10 zien we dat het extra RAM-geheugen wel degelijk een klein voordeel biedt tegenover de laptops van Fujitsu en HP, maar het verschil is niet echt voelbaar. Wil je geheugenintensieve applicaties draaien, dan is het extra RAM-geheugen natuurlijk wel een meerwaarde, maar wij vragen ons af welke workload 32 GB aan RAM vereist zonder krachtige processor, in een mobiele ultrabook-vormfactor.
Al bij al doet deze Dynabook natuurlijk wat hij moet. Het ding werkt vlot, speadsheets openen en bewerken, lichte foto- en videobewerking, browsen met de nodige tabs open: het is allemaal geen probleem maar in deze prijsklasse zou dat er maar aan mankeren.
Batterij
Op naar de batterij dan, waar de Dynabook Portégé X30 opnieuw geen hoge ogen gooit. Meer dan zeven uur autonomie is natuurlijk lang niet slecht, maar geen enkele ultrabook die we recent onder handen namen, doet het minder goed.
Wil je de batterij bijladen, dan moet je opnieuw bovengemiddeld lang wachten. De laptop zit pas halfvol wanneer bijvoorbeeld de Fujitsu al aardig in de buurt van 80 procent laadcapaciteit komt.
Scherm en aansluitingen
Rest ons nog om het scherm en de aansluitingen te bespreken. Het 13,3 inch-scherm heeft een full HD-resolutie en oogt best standaard. Het springt er niet bovenuit vergeleken met andere modellen, maar er is evenmin iets mis mee. De laptop is fantastisch gebalanceerd wat wil zeggen dat je het scherm kan bewegen met je pinkje zonder dat je de basis moet tegenhouden of dat die mee beweegt. Dat is een verrassend pluspunt aangezien de rest van de laptop niet bepaald schreeuwt dat de designers oog voor detail hadden.
De laatste kans voor Dynabook om zicht echt te onderscheiden, vinden we bij de aansluitingen. Helaas laat de fabrikant ook hier iedere kans liggen om zichzelf een unieke feature toe te dichten. Twee USB-C-poorten, een HDMI-aansluiting, een USB-A-poort en een microsd-kaartlezer: het is zeker en vast voldoende, maar niet meer dan dat.
Drie jaar te laat
Deze laptop lijkt doorheen de tijd uit 2017 naar vandaag te zijn getransporteerd. Toen hadden we he toestel goed gevonden, vandaag kunnen we dat niet meer zeggen. Het lage gewicht gecombineerd met adequate prestaties en batterij maken het geheel tot een functioneel en draagbaar toestel. Helaas bestaat Dynabook niet in een vacuüm: alle andere grote fabrikanten hebben vandaag ook ultrabooks in de markt die concurreren op het segment waar de X30 inzit, en stuk voor stuk zijn het betere toestellen. Dynabook heeft nog niet begrepen dat design vandaag echt wel een factor van belang is, maar zelfs wanneer je dat buiten beschouwing laat is de Toshiba simpelweg niet goed genoeg.
Dynabook heeft nog niet begrepen dat design vandaag echt wel een factor van belang is.
Aan een adviesprijs van 1.699 euro exclusief btw is de laptop niet goedkoper dan de meeste ultrabooks die we recent onder handen namen. We vragen ons dus af waarom Dynabook zijn toevlucht zocht tot goedkopere materialen en eenminder elegante afwerking. Bovendien levert Fujitsu met de LifeBook U939X een toestel met exact hetzelfde prijskaartje af dat zijn tekortkomingen wel compenseert met unieke features, een aanraakscherm én 2-in-1-functionaliteit biedt.
De matige koeling, het slecht gebalanceerde binnenwerk, de vreemde vingeragdruksensor en de echt wel enorme schermranden moeten ook aan deze prijsklasse beter kunnen.
We gunnen Dynabook een mooie comeback als reïncarnatie van Toshiba en kijken uit naar het toestel dat het daarvoor naar voren zal schuiven. Met deze Portégé X30 zal het landschap alvast niet drastisch door elkaar geschud worden.
Geteste configuratie: Dynabook Portégé X30-F-12D: Intel Core i7-8565U, 32 GB DDR4-RAM, 512 GB SSD, 13,3 inch IPS-scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Pro – 1.699 euro exclusief btw.
Lees ook: Hoe testen we laptops en desktops op de redactie van Techzine, en ontdek welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.
.pro’s
- Erg licht
- Werkt vlot
.contra’s
- Oogt en voelt goedkoop
- Ongebalanceerde hardware
- Ontoereikende koeling
- Matige autonomie