Moet er nog opslagcapaciteit zijn? Met de Synology DS2419+ voorziet Synology een opslagserver ter grootte van een bescheiden nachtkastje met ruimte voor een mooie 168 TB. Wat ben je ermee?
De Synology DS1219+ is meer opslagserver pur sang dan NAS. Met zijn twaalf bays biedt het toestel ruimte voor 168 TB aan hardeschijfruimte. Het ding oogt op en top Synology met het kenmerkende sobere zwarte design, maar is exclusief gericht op kmo’s. Enthousiastelingen hebben niet veel te zoeken bij dit op en top zakelijke product.
Hardware
De twaalf bays zitten zij aan zij horizontaal en zijn toegankelijk via een eenvoudig kliksysteem. Synology behoudt het intussen beproefde systeem waarbij je een 3,5 inch HDD vast kan klikken, zonder dat daar schroefjes aan te pas komen.
De NAS is ook compatibel met een 2,5 inch vormfactor, maar daarvoor moet je de schroevendraaier wel bovenhalen. Iedere bay is voorzien van een handig lampje dat groen oplicht wanneer alles in orde is. Enkele statuslampjes bovenaan geven aan of de NAS naar behoren functioneert en wat de status van de vier beschikbare gigabit-ethernetverbindingen is.
De twaalf bays zitten zij aan zij horizontaal.
Een usb-poort aan de voorzijde ontbreekt bij dit toestel, maar dat wordt gecompenseerd aan de achterzijde. Daar schuilen twee usb 3-poorten type-A. USB-C is nergens te bespeuren, maar dit toestel is niet meteen bedoeld voor lokaal werk.
Gericht op opslag
De focus van deze NAS ligt op opslag. Dat wordt geïllustreerd door de Intel Atom C3538-cpu onder de motorkap. Die telt vier rekenkernen en is geklokt op 2,1 GHz. De Atom is meer dan capabel om een opslagserver te ondersteunen en bewijst zich ook als kloppend hart van een multimediasysteem, maar voor virtualisatiedoeleinden haal je liefst toch wat meer pk’s in huis. Synology kiest hier bewust voor een minder krachtige, maar ook zuinigere cpu.
De opslagfocus zien we ook in de bescheiden 4 GB aan RAM die wordt meegeleverd in een enkele voorgeïnstalleerde module. De NAS biedt ruimte voor één extra RAM-latje, zodat je het geheugen snel naar 8 GB kan uitbreiden. Wie het geheel vervangt, kan kiezen voor twee 16 GB-modules voor een maximum ondersteunde RAM-capaciteit van 32 GB. Daar kom je al een eind mee, maar het illustreert opnieuw dat je geen gevirtualiseerde systemen of krachtige databasetoepassingen op dit toestel moet draaien.
De vier aanwezige ethernetpoorten hebben allemaal een gigabit-capaciteit. 10 gigabit blijft uit maar dat is gezien het doel van deze NAS opnieuw geen ramp.
Uitbreiding
Wil je toch een snellere verbinding, bijvoorbeeld om bliksemsnel weg te schrijven naar SSD’s, dan kan je een 10 gigabit-netwerkkaart aansluiten via een PCIe 3.0-sleuf verstopt in de NAS. Die is ook compatibel met een uitbreidingsslot voor twee M.2-SSD’s. Beide uitbreidingskaarten zijn afzonderlijk te kopen en kunnen niet naast elkaar worden gebruikt. Het is fijn dat de functionaliteit er is, maar een optie om een M.2-SSD toe te voegen zonder uitbreidingskaart, zoals bij de DS1019+, is natuurlijk interessanter.
De uitbreidingssleuf aan de buitenzijde laat je dan weer toe om de capaciteit van de DS1219+ te verdubbelen met een DX1215. Zo kan je in totaal maximaal 24 HDD’s of SSD’s aan dit toestel koppelen.
Gebruik
Van de kleinste NAS tot de grootste Rackstation: Synology-hardware kenmerkt zich door het gebruik van dezelfde software. Disk Station Manager 6.2 tekent present en is in onze ogen nog steeds met kop en schouders het beste besturingssysteem voor NAS en zelfs instapserver.
Het installatieproces is zoals steeds pijnloos en gebeurt op de (uiteraard zelf te voorziene) HDD’s. Een gebruiksvriendelijke interface met een propere desktop verwelkomt ook iets minder technisch onderbouwde gebruikers, zodat het perfect denkbaar is om deze NAS in een kleine onderneming in te zetten, waar het IT-beheer in handen is van iemand die het takenpakket er naast zijn of haar hoofdjob bijneemt.
Alle RAID-opties van JBOD tot RAID 10 worden ondersteund.
Alle RAID-opties van JBOD tot RAID 10 worden ondersteund en ook Synology Hybrid RAID, waarbij DSM zelf schijven optimaal indeelt op basis van de gevraagde redundantie, tekent present.
Synology pakt verder uit met certificatie van iSCI-opslag door VMware, Windows Server, Citrix en OpenStack. Een brede waaier aan back-upopties zit ingebakken, met onder andere Hyper Backup, Desktop Backup, Active Backup for Business en een back-upoplossing voor Office 365 of G Suite, voor wie graag lokaal een kopie heeft. Via Cloud Sync kan je dan weer online opslagaccounts zoals Dropbox aan de NAS koppelen.
Veiligheid
Wat beveiliging betreft levert Synology de oplossing ‘Antivirus Essential’ mee, waarmee je periodieke scans kan inplannen. Voor een degelijke beveiliging van de NAS in een kantooromgeving kijk je natuurlijk best naar de firewall langs de hardwarekant en de beveiliging van accounts en het beheer van bijhorende rechten langs de andere.
Beheer en configuratie is gelukkig erg eenvoudig en overzichtelijk binnen DSM. Zo kan je snel verschillende groepen van gebruikers aanmaken met standaardrechten en vervolgens unieke gebruikers creëren die je dan kan toevoegen aan de groepen. Zo krijgt een nieuwe werknemer erg snel op een veilige manier toegang tot de opslagserver.
Conclusie
Deze NAS is uitermate geschikt voor wie een opslagserver zoekt met uitgebreide mogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface. Uitstekend beheer, zowel wat gebruikers als opslagvolumes betreft, maakt het eenvoudig om dit toestel in een zakelijke context te gebruiken. Wie met dit toestel iSCI-volumes wil bouwen voor toepassingen op andere krachtigere servers, kan ook meteen uit de voeten.
Het uitgebreide app-aanbod maakt back-up bovendien kinderspel, zowel van pc’s naar als tussen NAS’en onderling, en zelfs via de cloud. Wil je wel dat tikkeltje meer doen, dan kan je een multimediaserver draaien via bijvoorbeeld Plex of het meegeleverde DS Video, of kan je zelfs containers draaien of een pc virtualiseren. Dat mag echter niet het hoofddoel zijn: deze NAS blinkt niet uit in rekenkracht en is duidelijk bedoeld als opslaghub.
Het kostenplaatje van 1.599 euro is absoluut redelijk, zeker gezien de uitgebreide mogelijkheden van de DSM-software en de optie om het geheel achteraf nog flink uit te breiden.
.pro’s
- Eenvoudige bays
- DSM-software
- Certificaten voor virtualisatie-opslag
- Eenvoudig beheer
.contra’s
- Geen ingebouwde M.2-aansluiting
- Lichte processor