Geen enkele smartphone is zo zichzelf als de Sony Xperia 10 V. Helaas zijn ‘uniek’ en ‘goed’ geen omwisselbare eigenschappen. Sony stoot zich al jaren tegen dezelfde stenen en breekt z’n tenen opnieuw met deze Xperia 10 V.
Wanneer we alle twaalf toestellen van onze massatest van smartphones tussen de 250 en de 500 euro met uitgeschakeld scherm naar boven op tafel leggen, is er maar één toestel dat je onmiddellijk kan herkennen: de Sony Xperia 10 V. Sony kiest als enige fabrikant voor een 21:9-schermverhouding waardoor de smartphone smaller en hoger is dan z’n collega’s.
Bovendien wordt het scherm duidelijk omarmd door de schermranden, die zeker boven- en onderaan erg zichtbaar zijn. Sony hanteert deze designtaal al meer dan tien jaar en op zich zijn we gecharmeerd. Er is op de markt vandaag toch één fabrikant die uniek durft te zijn. De bouwkwaliteit is bovendien uitstekend. De telefoon ligt goed in de hand en de matte plastic achterkant voelt aangenaam en robuust aan.
(Gebrek aan) prestaties
De Sony Xperia 10 V voelt uniek en een beetje retro aan, maar niet op een slechte manier. Helaas is het toestel niet even fijn in gebruik. Onmiddellijk vallen de prestaties op. Of beter: het gebrek daaraan. Wanneer we de appschuif openen, door een website scrollen of de Google Discover-feed openen, bespeuren we kleine haperingen.
Hoewel de gekozen Qualcomm 695 5G een degelijke middenmoter is, slaagt de chip er niet in om de smartphone vlot te doen aanvoelen. Bovendien voelt deze processor zich toch meer thuis in smartphones van zo’n honderd euro goedkoper. In onze vergelijkende test van het segment tussen de 350 en de 500 euro is er geen smartphone die slechtere cijfers kan voorleggen.
Dat geldt ook voor de grafische prestaties. We maken er geen tekeningetje bij, want dat zou de GPU in de chip van de Xperia 10 V misschien doen smelten.
De CPU is ondanks die lage scores toch sterk genoeg om Android aan te sturen, dus kan niet alleen verantwoordelijk zijn. Aan het (niet overdreven heldere) 6,1 oled inch-scherm (1.080 x 2.520 pixels) zal het ook niet liggen. De 60 Hz-verversingssnelheid is laag voor deze prijsklasse, maar verklaart de zichtbare horten en stoten niet. We verdenken een te beperkte optimalisering van het besturingssysteem. Hoewel de schokjes niet al te opvallend zijn, kunnen we ze niet tolereren in een smartphone met een huidige adviesprijs van 379 euro.
Teleurstellende kiekjes
Ook over de camera zijn we niet wild. Hoewel Sony fantastische camerasensoren maakt, slaagt de fabrikant er al jaren niet meer in om die sensoren tot hun recht te laten komen in de eigen toestellen. Dat is nu helaas niet anders.
In de Sony Xperia 10 V krijg je een 48 MP-hoofdcamera, een 8 MP-zoom en een 8 MP-breedhoekcamera aan de achterzijde. We missen over de hele lijn scherpte en helderheid in de kleuren. Daarmee willen we niet zeggen dat Sony alles moet oversatureren zoals sommige andere fabrikanten, maar in dit geval zijn de kiekjes toch een stuk minder levendig dan de werkelijkheid.
Aangezien de hoofdcamera al teleurstelt, hebben we lage verwachtingen voor de zoom- en breedhoekcamera’s. Terecht: de foto’s zijn gewoon niet goed genoeg voor een toestel in deze prijsklasse. Sterker nog: tijdens een blinde test scoorde de beelden van deze Sony Xperia 10 V lager dan de foto’s van zowat alle andere toestellen uit een prijsklasse lager.
Als foto’s bij daglicht al tegenslaan, dan hoeft het niet te verwonderen dat ook ’s nachts de resultaten niet bevredigend zijn.
Dat is extra jammer omdat de aan-uit-knop aan de zijkant (die dubbel dienstdoet als vingerafdruksensor) ook snelle toegang biedt tot de cameratoepassing. In die app kan je heel wat instellingen manueel aanpassen. In combinatie met betere camera’s zou de app heel wat waard zijn.
Lang (ont)laden
Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Eén ding doet Sony wel erg goed. De lijvige 5.000 mAh is een uithouder. De zwakke hardware van de Sony Xperia 10 V zal er wel voor iets tussen zitten, maar geen ander toestel zingt het langer uit op één batterijlading.
Helaas heeft ook dat cijfer een keerzijde: van snelladen is hier geen sprake. Sony kiest voor een haast middeleeuwse 20 watt, waardoor het meer dan een halfuur duurt voor de smartphone volledig is volgeladen. In deze prijsklasse is snelladen geen uitzondering meer, en alles onder de 40 watt vinden we gewoon onbeleefd.
Gierig met updates
De slechtnieuwsshow is bijna gedaan, maar nog niet helemaal. We moeten immers nog een heel teleurstellend updatebeleid communiceren. Sony garandeert maar twee jaar aan OS-updates. De fabrikant is wel heel snel met die updates. De Sony Xperia 10 V lanceerde met Android 13 en heeft intussen al Android 14. Dat wil helaas wel zeggen dat je nog maar één OS-update tegoed hebt. Drie jaar aan beveiligingsupdates is ook erg weinig.
Conclusie: gewoon niet goed genoeg
De Sony Xperia 10 V maakt ons ongelukkig. Het smalle toestel ligt leuk in de hand en heeft een uniek design dat we kunnen appreciëren, maar het lijkt verder verwaarloosd. Ondermaatse prestaties, slechte camera’s, traag laden en een beperkt updatebeleid: op deze manier kunnen we dit toestel niet echt aanraden. Enkel wanneer de batterij de absolute allesoverheersende prioriteit is, kan je de Sony Xperia 10 V in overweging nemen.
.pro’s
- Design en bouwkwaliteit
- Batterij
- Snelle Android OS-updates
.contra’s
- Ondermaatse prestaties
- Doffe foto’s
- Traag laden
- Beperkt updatebeleid
Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews.
De Sony Xperia 10 V is verkrijgbaar in zwart, groen, wit en paars aan 379 euro incl. btw.
Android-updatebeleid: Sony garandeert voor de Sony Xperia 10 V minstens twee jaar aan Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. De termijn begon te lopen bij de lancering op 21 juni vorig jaar.