Samsung Galaxy Z Flip 6 review: olympische smartphone

Wél de Samsung

samsung galaxy z flip 6

De Z Flip 6 is een grote stap vooruit voor de plooibare klaptelefoon van Samsung. Mag Samsung zich nog steeds de referentie voor vouwbare smartphones noemen, nu de concurrentie groeit?

Een vouwbare telefoon is stilaan geen ongewoon zicht meer: je ziet er hoe langer hoe meer mensen mee over straat lopen. Samsung creëerde haast op zichzelf een markt voor foldables, maar is lang niet meer de enige die ze produceert. Voor enkele dagen waren de Samsung Galaxy Z Flip 6 en de Motorola Razr 50 gelijktijdig op onze redactie te vinden.

Samsung lijkt goed te beseffen dat zijn vouwbare toestellen met concurrentie te maken krijgen. Het marketingteam heeft alle registers opengetrokken om de Z Flip 6 zichtbaar te maken: het toestel was alomtegenwoordig tijdens de voorbije Olympische Spelen. Kan de Z Flip 6 zelf ook olympische prestaties voorleggen?

Compact vierkant

Het uiterlijk van de Z Flip 6 is inmiddels zeer herkenbaar. Samsung sleutelt ieder jaar verder aan het vouwbare ontwerp zonder grote wijzigingen door te voeren. Het toestel heeft een horizontale vouwlijn waarlangs je het scherm dichtklapt tot een vierkant.

Het compacte formaat van een toegeplooide Z Flip 6 biedt voordelen, wat we bij de Motorola Razr al opmerkten. Dichtgeklapt voel je het toestel nauwelijks in je broekzak zitten: een groot contrast met ‘gewone’ smartphones of dat andere vouwbare model van Samsung. Zeer handig als je (letterlijk) geen diepe zakken hebt.

motorola razr & samsung galaxy z flip 6
De Motorola Razr 50 (links) en de Samsung Galaxy Z Flip 6 (rechts) naast elkaar.

Hoewel het toestel een lichtgewicht is (189 g), heb je toch het gevoel dat alles stevig in elkaar zit vastgeklikt om duizenden plooibewegingen te doorstaan. De tijd dat je het scherm kan lospeuteren, is ook definitief achter de rug. Samsung durft het dit jaar zelfs aan om een IP54-rating op het toestel te plakken, zonder maar bij de stofbestendigheid.

Anderhalf scherm

De onderscheidende feature van de Z Flip-smartphones is natuurlijk het kleinere scherm (3,4 inch) aan de voorkant. Samsung gaf het coverscherm vorig jaar een welgekomen upgrade door het in grootte te verdubbelen. Het coverscherm was bij de eerste Z Flip-generaties te klein om het nuttig te maken. Dit jaar zien we geen noemenswaardige upgrades.

Het is geen volwaardig scherm, maar maakt wel nuttige toepassingen mogelijk. Door naar links te vegen, open je notificaties. Samen met de handige plaatsing van de vingerafdrukscanner in het frame beantwoord je een berichtje zonder je telefoon te hoeven opendoen. Naar rechts vegen brengt je naar de widgets die je hebt toegevoegd. Hier kan je onder meer je agenda, je wekker of je meest gebelde contacten plaatsen. Widgets van derde partijen zijn eerder beperkt: Spotify is één van de weinige apps die er gebruik van maakt.

Ook de camera-app speelt handig met het coverscherm. Je wekt de camera rechtstreeks vanuit het scherm om een selfie te nemen met de hoofdcamera van het toestel. Dat is niet zo moeilijk als Wout Van Aert het er doet uitzien: met een druk op de volumeknop is je selfie genomen, al is een foute tik op de aan/uit-knop snel gebeurd.

Met de Z Flip 6 neem je selfies in een handomdraai.

De beeldspecificaties van het coverscherm zijn beperkt, met 720 x 748 pixels en een verversingsgraad van 60 Hz. Samsung adverteert een piekhelderheid van 1.600 nits, maar daar komen we in de praktijk lang niet aan. Direct zonlicht doet het scherm glanzen, wat leesbaarheid kan beïnvloeden.

Vergelijken we nogmaals met de Motorola Razr, dan zien we dat het coverscherm meer pixels bevat (1.056 x 1.066), weliswaar op een grotere oppervlakte van vier inch. De concurrent zoekt naar meer manieren om beide schermen samen te laten spelen, zoals de optie om terug naar het hoofdscherm te gaan door twee keer op de achterkant te tikken. De rol van het coverscherm van de Z Flip 6 is uitgespeeld eens je op het hoofdscherm zit. Maar dat is dan ook het enige wat de Motorola Razr beter doet.

Zoek de vouwlijn

Opengeklapt ziet de Z Flip 6 er meer uit als een alledaagse smartphone, al is het langwerpige 6,7 inch display even  wennen. Samsung weet hoe het een scherm moeten maken en aan de binnenkant is niet bezuinigd op specificaties. De resolutie (1.080 x 2.640), verversingsgraad (120 Hz) en helderheid (1.230 nits) zijn op het niveau dat je mag verwachten.

Recensenten maken er een sport van om de vouwlijn te zoeken in het display van vouwbare smartphones. Jaar op jaar weet Samsung die beter te maskeren. De vouwlijn is nog aanwezig, maar zeer subtiel. Enkel als het licht er exact op valt, is de lijn met het blote oog te zien. Tijdens het scrollen word je een licht ‘reliëf’-effect gewaar, maar dat is totaal niet storend.

Betrouwbaar binnenwerk

Samsung zet de Z Flip 6 als een premiumtoestel in de markt en daar hoort een hoogstaande processor bij. De keuze voor de Snapdragon 8 Gen 3 is niet verrassend, maar logisch. De prestaties liggen in lijn van wat je mag verwachten van een toestel in de prijsklasse van duizend euro en hoger. In de CPU-test strijdt de Z Flip 6 mee voor de medailles. Het toestel beschikt niet over de rauwe grafische kracht, maar games spelen vormt zeker geen probleem.

Let zeker op het verschil in rekenkracht met de Motorola Razr, die in beide categorieën niet thuis geeft. Een goede processor kost geld en Samsung heeft er niet op bespaard.

Voor dagelijks gebruik heb je niet altijd de volledige rekenkracht nodig. Je wil dat een processor zijn inspanningen goed kan doseren. Dat is geen probleem voor de Z Flip 6. Getest op enkele dagdagelijkse toepassingen zoals webbrowsen blijft de Z Flip 6 excelleren. Qua prestaties zit dit toestel op niveau van de S24, de S24 Ultra blijft buiten bereik.

Betere batterijconditie

De Z Flip 6 heeft een snelle sprint in de benen, maar wat als er een marathon moet gelopen worden? De batterijduur was een zwakte van de Z Flip 5 en voorgangers. Een compromis dat je moet maken voor de unieke vormfactor: het toestel moet kunnen plooien en dus is er geen plaats voor een kloeke batterij. De 4.000 mAh-batterij in de Z Flip 6 is wel een tikkeltje groter.

Dat uit zich in een veel betere batterijduur dan zijn voorganger en de concurrent van Motorola. In de videotest laat de Z Flip 6 zelfs de Fold met een grotere batterij achter zich. Drijven we het toestel tot het uiterste, dan is het harder zwoegen voor de batterij, maar het toestel valt allesbehalve uit de mand en weet onder meer het nieuwste vlaggenschip van Xiaomi achter zich te houden.

Nog trager opladen

De laadcapaciteit is helaas niet meegegroeid met de batterij en blijft op een povere 25 W aan de kabel en 15 W zonder lader. De grotere batterij wordt zo plots een nadeel, want het duurt nu nog langer om te laden. Naar vijftig procent bijladen kost je al een half uur, opladen naar tachtig procent bijna een uur.

Dergelijke laadtijden zijn vandaag de dag gewoonweg niet meer aanvaardbaar en al zeker niet als je meer dan duizend euro voor je toestel vraagt. Genoeg fabrikanten die aantonen dat je in minder dan de helft tijd je batterij kan voltanken, maar het lijkt alsof Samsung van traag laden zijn olympische discipline wil maken.

Camera’s

Fotografie is een ander domein waar de Z Flip-lijn nog winst te boeken had. Samsung probeert de camera’s naar een hoger niveau te tillen met een 50 MP-hoofdcamera (f/1.8). Het aantal pixels zegt niet alles over de kwaliteit van een camera, maar het verschil met de 12 MP-sensor van de Z Flip 5 is duidelijk zichtbaar.

In goede lichtomstandigheden maakt de hoofdcamera scherpe beelden en ook met felle en contrasterende kleuren weet de camera raad. Bij avondval trekt de camera nog steeds goed zijn streng. De pixelupgrade biedt vooral meerwaarde bij het inzoomen, zodat het ontbreken van een telelens nu deels kan worden opgevangen door de hoofdcamera.

Inzoomen was bij vorige versies van de Z Flip een verloren zaak door de te lage standaardkwaliteit. De Z Flip 6 heeft een digitaal zoombereik tot 2x zonder enig kwaliteitsverlies. Wil je verder zoomen, worden de beperkingen van de camera zichtbaar en krijg je wazige vlekken.

De groothoeklens (12 MP, f/2.2, 123°) blijft van een 12 MP-sensor voorzien. De kwaliteit van de camera is voornamelijk softwarematig opgetrokken. De 10 MP-lens aan de voorzijde is degelijk, maar je zal er nauwelijks gebruik van maken omdat je eenvoudig gebruik maakt van de hoofdcamera voor zelfportretten.

Met deze grotere en kleine camera-upgrades beschikt de Z Flip 6 eindelijk over een premiumwaardige cameraopstelling. Verschillen met de Z Fold 6 zijn in de meeste omstandigheden niet eens zo groot. Onderstaande fotoreeks toont enkele foto’s genomen met beide toestellen.

Artificiële opdringerigheid

De Z Flip 6 hoort tot het exclusieve clubje van Samsung-toestellen met Galaxy AI. Dit is de verzamelnaam van AI-gestuurde functies op je toestel, die we in eerder reviews al uitvoerig hebben besproken. Dit gaat van beelden bewerken tot het typen van berichtjes. Enkele van die functies zijn vanop de Z Flip 6 rechtstreek vanaf het coverscherm beschikbaar.

Sommige van die functies zijn effectief handig, maar Galaxy AI voelt op dit moment nog vooral als een leuke gimmick aan die nog lang niet ‘af’ is. Vertaalfuncties worden bijvoorbeeld niet ondersteund in het Nederlands. Heel vaak maken we er niet gebruik van. Dat komt mede omdat Samsung zijn AI gebruikt om je richting het aanmaken van een account te duwen.

Bij momenten is Galaxy AI gewoon storend. Voor iedere actie die je onderneemt op je toestel, komt er wel een of andere AI-functie zich aanmelden. Daar komt nog eens Google Gemini bij die zich uitdrukkelijker wil profileren. Artificiële intelligentie is tof, artificiële opdringerigheid een pak minder.

Zilver met een gouden randje

De Galaxy Z Flip-reeks heeft een lange weg moeten afleggen. De Z Flip 6 voelt als de eerste generatie die van alle groeipijnen verlost is. Samsung weet het vouwbare design nu beter te omarmen en kan er nog meer uithalen naar ons gevoel. Waar we bij eerdere generaties niet wisten wat we ermee moesten aanvangen, heeft de Z Flip 6 een veel kortere leercurve.

De belangrijkste verbeteringen zijn degene die niet voor het blote oog zichtbaar zijn. De Z Flip is niet langer meer een telefoon die zich voordoet als een premiumtoestel dat in de praktijk een opgewaardeerde middenklasser is. Dit toestel beschikt over een processor, camera’s en een batterij die op premiumniveau zitten.

De prijs blijft voor ons een obstakel, al stijgt die gelukkig niet dit jaar. De Z Flip 6 kost bijvoorbeeld driehonderd euro meer dan de S24 terwijl het op vele vlakken elkaars evenknie zijn. Dat blijft een flinke meerkost voor een half scherm extra.

Binnen de bredere smartphonemarkt is het nog te vroeg om de Z Flip 6 tot olympisch kampioen te kronen, maar binnen zijn specifieke niche blijft dit toestel wel de referentie. Of dat de komende jaren zal blijven, valt af te wachten. Komen er evenwaardige toestellen aan democratischere prijzen, zal Samsung flink moeten zwoegen om dat statuut te behouden.

.pro’s

  • Makkelijk mee te nemen in je broekzak
  • Verbeterde hoofdcamera
  • Langere batterijduur
  • Stofbestending
  • Handige functies in coverscherm

.contra’s

  • Coverscherm glanst in zonlicht
  • Traag opladen
  • Blijft duur, hoewel prijs niet stijgt

De Samsung Galaxy Z Flip 6 is beschikbaar in de kleuren zwart, wit, grijs, groen, blauw, geel en perzikroos. Voor een exemplaar met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag betaal je 1.199 euro. Wil je 512 GB opslag, dan betaal je 1.319 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Z Flip 6 minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 10 juli 2024 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home