Samsung Galaxy S22 review: klein toptoestel met krappe batterij

Samsung Galaxy S22

De Samsung Galaxy S22 stopt topspecificaties in een compact toestel zonder compromissen, althans, op het eerste gezicht.

Wie het allerbeste wil van de Galaxy S22-lijn, neemt best een kijkje naar onze uitgebreide review van de Samsung Galaxy S22 Ultra. In deze review bekijken we het kleinste broertje. En met klein bedoelen we heel klein, vergeleken met de twee andere modellen. Niet zo klein als de iPhone 13 Mini met zijn 5,4 inchscherm, maar klein genoeg om een belangrijke niche te bedienen.

Niet iedereen is immers fan van steeds groter wordende toestellen. Wie een topsmartphone wil in een handzaam formaat, moet kiezen uit een beperkt aanbod. De Samsung Galaxy S22 (849 euro incl. btw) is een waardevolle aanvulling met een compacter design dan zijn voorganger.

Compact en premium

Vorig jaar verraste Samsung met een cameramodule in de hoek die naadloos overliep in de schermrand. De S22 heeft een rechter design rondom en moet het nu met een kleine naad doen. Smaken verschillen maar wat ons betreft vinden we dit een mooier en strakker design. Dat in combinatie met een kleiner scherm (6,1-inch) maakt het toestel heel compact.

De plastic achterkant maakt nu ruimte voor Gorilla Glass Victus+: het sterkste glas uit de stal van Corning. In combinatie met de aluminium rand rondom geeft dat de telefoon een heel stevig gevoel en premium look.

Ondanks het compacter formaat is er nog steeds ruimte voor uitstekende stereospeakers, een ondergewaardeerde functie in smartphones vandaag.

De S22 heeft geen microSD-kaartslot of hoofdtelefoonaansluiting, maar komt wel dualsim en is IP-68 waterdicht. Wie de specificatielijst vergelijkt met de Samsung Galaxy S22+, merkt dat de kleine S22 nergens moet onderdoen.

Mooi scherm, slecht gecommuniceerd

Het AMOLED-scherm van de Galaxy S21 vorig jaar was al een pareltje en de nieuwste iteratie bouwt erop verder. Het kleurbereik is indrukwekkend met een piekhelderheid van 1.300 nits voor een leesbaar scherm in direct zonlicht.

Het scherm van de Samsung Galaxy S22 is een fractie kleiner dan dat van zijn voorganger, 6,1-inch in plaats van 6,2-inch. Onder het scherm zit opnieuw een vingerafdruksensor. Die werkt met een ultrasoonsensor om je afdruk bliksemsnel te registeren. De sensor presteert veel beter dan traditionele sensoren in het scherm die met licht werken.

We vinden het wel opvallend dat Samsung tijdens de lancering claimde dat de S22 en S22+ gebruik maken van een LTPO AMOLED-scherm. Hiermee kan een scherm dynamisch de refresh rate controleren van 10 Hz tot 120 Hz en in het geval van de S22 Ultra zelfs tussen 1 Hz en 120 Hz. In de specificaties bij de lancering was er sprake van die flexibele refresh rate, maar dat blijkt niet waar te zijn. De S22 kan enkel wisselen tussen 48 Hz, 60 Hz en 120 Hz, wat een negatieve impact heeft op de batterij vergeleken met een LTPO-scherm.

Oerdegelijke prestaties

In Europa wordt de S22 geleverd met Samsungs eigen Exynos 2200, de eerste 4 nanometerchip uit de Koreaanse chipfabriek. In theorie betekent dat minder verbruik, maar je kan er ook betere prestaties uit halen. Beide tegelijk willen, kan niet. Dat zien we ook later in deze review wanneer we de batterijduur analyseren.

De Samsung Exynos 2200 scoort prima op CPU-vlak met uitstekende resultaten, maar het verschil is klein met vorig jaar. Logisch, vorig jaar voelde de S21 al bliksemsnel aan en dat is niet veranderd met de nieuwste editie.

Waar Samsung wel flinke stappen voorwaarts heeft gezet, is op grafisch vlak. In samenwerking met AMD heeft het een GPU geïntegreerd gebaseerd op het succesvolle RDNA2-platform dat de nieuwste spelconsoles gebruiken. Uiteraard gaat het hier om een lightversie, maar het gat met de Qualcomm-chips is niet groot meer.

Heb je die extra grafische prestaties nodig? Dat hangt van je spelletjesgedrag af. Wie er geen speelt of zich slechts af en toe een eenvoudig puzzel waagt, haalt niet het maximale uit deze chip. Pas bij veeleisende 3D-spellen, al dan niet in 120 Hz, dan kan dat wel van pas komen.

Degelijke nachtfoto’s, mooier resultaat overdag

Hoewel de Samsung Galaxy S22 dezelfde camerapositionering heeft als zijn voorganger, is er onder de motorkap heel wat veranderd. De traditionele 12 megapixelcamera maakt nu plaats voor een 50 megapixelvariant die via pixel binning 12 megapixelfoto’s aflevert. De 64 megapixel telefotolens (1,1x optische zoom) maakt nu plaats voor een 10 megapixelcamera met een 3x optische zoom. De breedhoekcamera is identiek gebleven. Die prestaties kan je hier nalezen in de S21 review van vorig jaar.

De fotokwaliteit overdag en ’s nachts is erop vooruit gegaan, maar het verschil zit hem in kleine details. Enig nadeel is dat ondertussen de Google Pixel 6 en Oppo Find X5 Pro beter presteren, die eerste op vlak van kleurechtheid overdag en die laatste wat betreft scherpte en nachtfotografie.

Dat neemt niet weg dat de Samsung Galaxy S22 goed presteert. Fotokwaliteit is vaak persoonlijke smaak. We stoppen daarom heel wat foto’s in deze review zodat je zelf kan kiezen wat je van de kwaliteit vindt.

Wie vaak videobelt, zal tevreden zijn met de uitstekende 10 megapixel selfiecamera met een uitstekend dynamisch bereik. Video kan tot 4K aan 60 fps en heeft vooral progressie geboekt bij nachtvideo’s.

Batterijduur en laadsnelheid valt tegen

Hoe kleiner het toestel, hoe minder goed de batterij presteert vergeleken met gelijkaardige toestellen met een groter scherm. De S22+ kan verhoudingsgewijs veel meer batterijcapaciteit in zijn behuizing stoppen dan de S22. Dat in combinatie met het gebrek aan een LTPO-scherm betekent dat de kleinste van de S22-familie teleurstelt.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

De resultaten zijn gelukkig niet dramatisch, maar vergeleken met S22+ is het verschil duidelijk. De S22 Ultra moet een stylus huisvesten en kan minder optimaal zijn batterij schalen, maar die maakt gebruik van een heel zuinig LTPO 2.0-scherm om dat te compenseren met een uitstekend resultaat als gevolg.

De enige keuze die we niet kunnen snappen, is om enkel de S22 vast te zetten op 25 watt snelladen. De S22+ en S22 Ultra ondersteunen 45 watt snelladen, maar in de praktijk halen ze nooit echt die piek en vlakt de snelheid snel af. De S22 heeft een kleinere batterij waardoor de laadsnelheid teleurstelt. Bij 45 watt snelladen had de S22 dichterbij andere topsmartphones kunnen kruipen. Nu blijft het nog wat achterop hinken.

Belangrijk om weten: Samsung stopt geen lader in de doos. Heb je thuis een USB-C Power Delivery-compatibele lader met een capaciteit van 25 watt of meer? Dan werkt die ook prima. Heel wat USB-C laptopladers ondersteunen die standaard en bieden 60 watt of meer.

Android 12 en OneUI 4

Tot slot toch een korte vermelding voor de nieuwste Samsung OneUI Androidschil. De tijd van overbodige troep is voorbij en in ruil krijg je een schil die de standaard Android-ervaring aardig benadert. Wat vroeger een last was, is nu eerder een troef. Na de originele Android-versie vinden we dit de beste op de markt nu OnePlus zijn OxygenOS migreert naar ColorOS van Oppo.

Conclusie

Wie een krachtige en toch compacte Android-telefoon zoekt, heeft weinig keuze. Sony heeft een exotisch model in de aanbieding, maar in de praktijk is enkel Samsung een waardige optie voor wie geen iPhone wil maar toch iets compact zoekt.

Weinig keuze betekent vaak ook compromissen sluiten. De batterijduur valt tegen en dat had Samsung kunnen oplossen door voor de duurdere LTPO-schermtechnologie te opteren. Gezien het prijskaartje van de Samsung Galaxy S22, 849 euro inclusief btw, had dat wel gemogen.

Desalniettemin blijft dit een toptoestel dat premium aanvoelt en prima cameraprestaties aflevert. De Samsung Galaxy S22 is de beste compacte Android-smartphone van het moment.

.pro’s

  • Compact en premium design
  • Prima cameraprestaties
  • OneUI Androidschil
  • Prachtig scherm
  • Android-updatebeleid

.contra’s

  • Tegenvallende batterijduur
  • Niet echt 45 watt snelladen

De Samsung Galaxy S22 is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, groen en ‘pink gold’. De basisversie krijgt 8 GB RAM en 128 GB opslag en kost 849 euro. De versie met 256 GB opslag heeft een adviesprijs van 899 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S22 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 februari 2022 met Android 12.

lees ook

Samsung Galaxy S22 Ultra review: notoire telefoon kent geen gelijke

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.