Oppo speelt helemaal mee met de grote jongens. Dat bewijst het prijskaartje van de Oppo Find X5 Pro. Voor een bom geld koop je bij de Chinese fabrikant enkele functies die de concurrentie gewoonweg niet heeft, al is het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant niet volmaakt.
Oppo leert van zijn fouten. Vorig jaar waren we nog lyrisch over de Find X3 Pro, maar stelden we vast dat moederbedrijf BBK Electronics onder zijn eigen duiven had geschoten. De Chinese technologiereus koos er immers voor om de even goede maar goedkopere OnePlus 9 Pro net iets eerder bij ons te lanceren. Tel daar de mindere naamsbekendheid van Oppo bij vergeleken met OnePlus, en je zit met een lastige situatie.
Geen compromissen
Intussen staan in China de neuzen in dezelfde richting wat de Europese markt betreft. De OnePlus 10 wordt nog even achtergehouden, zodat de Find X5 Pro de spotlights voor zich alleen heeft. Goed nieuws, want over deze telefoon valt heel wat te vertellen. Dat mag ook wel, gezien het prijskaartje van 1.299 euro (incl. btw).
De Find X5 Pro vertegenwoordigt het beste dat Oppo op dit moment in de markt kan zetten. Met het toestel wil het bedrijf aantonen dat het op technologisch niveau minstens in dezelfde klasse speelt als Samsung en Apple. “Geen compromissen”, klinkt het tijdens de lancering strijdvaardig, al is dat niet helemaal waar.
Topspecificaties
Over het waterdichte binnenwerk (IP68) hebben we alleszins geen klachten. De Oppo Find X5 Pro wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1: momenteel de krachtigste chip uit de Qualcomm-stal. Tel daar 12 GB aan RAM en 256 GB aan interne opslag bij, en je merkt dat het dit toestel niet aan pk’s ontbreekt.
Tijdens onze benchmarktests valt op dat de Snapdragon 8 Gen 1 nu ook geen wonderchip is. Al naargelang de test presteert de chip net iets beter of net iets slechter dan voorganger Snapdragon 888 (in de Google Pixel 6 en de Oppo Find X3 Pro)). De Exynos-chip van Samsung is wat rekenwerk betreft over de ganse lijn iets krachtiger.
Grafisch is de Adreno 730-GPU op de SoC volgens de meeste tests wel iets beter dan de RDNA2-GPU op de Exynos-processor. Ook de Adreno 660 in de Snapdragon 888 wordt overklast. Opnieuw zijn de verschillen niet zo groot.
Kijken we naar de totale prestaties, dan zien we onze eerdere bevindingen gestaafd. In de Oppo Find X5 Pro is de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 op het vlak van prestaties niet noodzakelijk een sprong voorwaarts vergeleken met de vorige generatie. De chip overklast evenmin het alternatief van Samsung.
De prestaties zijn wel over de hele lijn competitief en in de praktijk meer dan voldoende. Staar je niet blind op de cijfers: deze telefoon voelt consequent bliksemsnel aan. Tijdens onze uitgebreide test merkten we geen enkele hapering.
Helder, scherp en responsief
Het gevoel van snelheid is voor een stuk te danken aan het 120 Hz-scherm. De Oppo Find X5 Pro heeft net als zijn voorganger een 6,8 inch oledscherm met een resolutie van 1.440 x 3.216 pixels. Dat oogt opnieuw prachtig, mede met dank aan de optie weergave met natuurlijke tonen. Schakel je die in, dan kijkt de Oppo-telefoon naar het omgevingslicht om niet enkel de helderheid maar ook de kleurtonen aan te passen voor een aangenaam resultaat. Vergelijk de functie met wat bijvoorbeeld de fotokader van Google of de Frame-televisie van Samsung doen om digitale beelden op een natuurlijke wijze weer te geven in een kamer.
Let wel op: standaard staat de resolutie van het toestel op FHD+, vermoedelijk om de batterij te sparen. In de instellingen kies je best Automatisch Selecteren of QHD+ om van de optimale kwaliteit te genieten.
Onder het scherm zit een vingerafdruksensor die betrouwbaar en voldoende snel werkt. Het gaat echter om een optische sensor, en die kan niet wedijveren met de snelheid van het ultrasone exemplaar in de Samsung Galaxy S22 Ultra.
Het scherm kan maximaal 1.300 nits aan helderheid voor de dag brengen in direct zonlicht en stagneert in gewoon gebruik op een knappe 460 nits. De adaptieve refresh rate zorgt er intussen voor dat de 120 Hz de batterij niet leegdrinkt: wanneer mogelijk kan Oppo het paneel terugschroeven tot en met 1 Hz voor maximale efficiëntie. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je naar een foto kijkt.
Stevig uithoudingsvermogen, snelle recuperatietijd
De batterij gaat merkbaar langer mee dan in de Oppo Find X3 Pro. We vermoeden dat niet enkel efficiëntiewinst met het scherm daarmee te maken heeft, maar dat hier ook de werkelijke kracht van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-SoC ligt. Waar Oppo’s vorige vlaggenschip op benchmarktests nog moest onderdoen voor de concurrentie, speelt de telefoon deze keer mee op topniveau.
Dat is goed nieuws, aangezien de Oppo Find X3 Pro ondanks de minder knappe testscores in de praktijk wel goed presteerde. Voor de Oppo Find X5 Pro geldt dat des te meer: met dit toestel kom je zonder problemen een hele dag door, zelfs met intensief gebruik. Met gemiddeld gebruik mag je vlot anderhalve dag rekenen.
Van opladen hoef je bovendien niet wakker te liggen. Oppo geeft zijn eigen SuperVooC-technologie een nieuwe stamp onder het achterwerk, waardoor de telefoon nu kan laden aan 80 watt. Op 12 minuten laden we de smartphone halfvol. Om van nul naar 80 procent vol te geraken, hebben we amper 22 minuten nodig. Dat Samsung zelfs het woord snelladen in de mond durft nemen met zijn povere alternatief, wordt stilaan gênant. Bovendien stopt Oppo zijn snelle lader mee in de doos, en krijg je van de concurrent nada.
Perfect is dit alles niet: om de één of andere reden kiest Oppo ervoor om de lader zelf van een USB-A-aansluiting te voorzien. Daardoor kan de oplader de USB Power Delivery-standaard maar voor een stuk ondersteunen (tot 45 watt). De meegeleverde kabel heeft dus USB-C langs één kant en USB-A langs de andere. Lastig, maar een dongle zit in de doos voor wanneer je met de meegeleverde kabel je toestel op een moderne laptop wil aansluiten, of gegevens wil overzetten van je oude toestel. Waarom Oppo niet volledig voor USB-C gaat en Power Delivery implementeert, zodat we de volledige 80 watt-laadcapaciteit breder kunnen benutten (bv. bij laptops), is een raadsel.
Keramiek
Voor we ons aan de camera’s wagen, verdient de buitenkant van de Oppo Find X5 Pro nog een vermelding. Op het eerste zicht verschilt de smartphone weinig van zijn voorganger, al zijn er enkele tweaks. Zo is de achterzijde niet meer uit glas vervaardigd, maar kiest Oppo voor keramiek. Dat zou krasbestendiger zijn. Het ziet er in ieder geval netjes uit. De voorzijde is vervaardigd uit Gorilla Glass Victus: het sterkste glas dat Corning vandaag in de rekken heeft en de standaard voor vlaggenschiptelefoons dit jaar.
Een kleine maar welkome aanpassing: de volumeknoppen links staan een klein beetje hoger dan vorig jaar. Dat is aangenaam, aangezien de plaatsing op de Find X3 Pro ervoor zorgde dat we vaak per ongeluk screenshots namen via de sneltoetscombinatie aan-uitknop en volume omlaag. Dat euvel werkte Oppo terecht weg.
Het toestel heeft verder zacht afgeronde randen die voor een aangenaam gevoel in de hand zorgen zonder in de weg te zitten. Onderaan zit een extra luidspreker die samenwerkt met de bijna onzichtbare luidspreker bovenaan, maar we hoorden al beter stereogeluid uit een telefoon.
Hasselblad en MariSilicon
Op naar het stokpaardje van de Oppo Find X5 Pro: de camera’s. De smartphone heeft er vier: drie aan de achterkant en een selfiecamera aan de voorkant. Op de achterkant vinden we nog twee zaken: een grote vermelding van het Hasselblad-logo en een kleinere vermelding op het camera-eiland: powered by MariSilicon.
Dat behoeft wat uitleg. Net als zustermerk OnePlus ging Oppo een samenwerking aan met Hasselblad. Die is ietwat ironisch, aangezien de cameraspecialist vooral om zijn grote sensors bekend staat en daar is net geen plaats voor in een smartphone. De samenwerking is op dit moment bovendien veeleer symbolisch. In de camera-app van Oppo vinden we enkele leuke filters, waaronder de Hasselblad Xpan-modus die de magie van de oude iconische camera probeert te evenaren.
Hasselblad heeft verder niet actief aan de camera’s van de Oppo meegewerkt. De samenwerking moet meer illustreren hoe belangrijk fotografie is voor de smartphonefabrikant.
Dubbele hoofdcamera
De eigenlijke camera’s verschillen niet zoveel met vorig jaar. Zo vinden we achteraan opnieuw twee lenzen waarachter telkens een 50 MP-sensor schuilt. De hoofdcamera krijgt een f/1.7-diafragma met optische beeldstabilisatie over drie assen aan de sensor, gecomplementeerd met extra stabilisatie over twee assen op de lens zelf. Die extra stabiliteit moet vooral in laag licht haar vruchten afwerpen.
De andere sensor combineert Oppo met een breedhoeklens (110 graden) met een f/2.2-diafragma. Oppo stelt dat de identieke sensor ervoor zorgt dat de fotokwaliteit van beide camera’s gelijk is. Zo kan je met een gerust gemoed kiezen voor de lens die het best bij de situatie past, zonder dat je hoeft in te boeten op kwaliteit.
Scherp en uitstekend belicht
Het resultaat mag er zijn. De hoofdcamera levert zonder meer spectaculaire resultaten af. Vergeleken met andere high-end telefoons zijn de foto’s van Oppo opmerkelijk scherp. Bovendien kan het toestel goed om met uitdagende lichtomstandigheden. Ook met tegenlicht onderscheid je zo nog veel details in donkere onderwerpen. Bij daglicht staat de Oppo Find X5 Pro op een gelijkaardig niveau als de Samsung Galaxy S22 Ultra of de Google Pixel 6 Pro. De kleuren van de Oppo zijn misschien een beetje te gesatureerd, maar hier spreekt meer persoonlijke smaak dan een echt waardeoordeel.
In de nacht kent Oppo op dit moment geen gelijke. De nachtfoto’s van de Find X5 Pro gaan uitstekend om met licht, zonder donkere stukken te verwaarlozen. Daar toont de telefoon detail, zonder de beelden te overbelichten.
De kiekjes zijn nog steeds duidelijke nachtfoto’s, waar andere fabrikanten de nacht soms in dag proberen te veranderen met hun camera. Opnieuw is de capaciteit van Oppo om donkere en lichte elementen tot een mooi geheel te combineren verbluffend.
De knappe resultaten houden ook stand op een groot scherm, al is het daar iets eenvoudiger om onvermijdelijke vaagheden te detecteren. Die zijn echter een stuk zeldzamer dan bij de concurrentie.
Eigen chip voor unieke mogelijkheden
Dat heeft de telefoon voor een stuk te danken aan de uitstekende sensor en de beeldstabilisatie, maar zeker ook aan de MariSilicon-NPU: een chip die Oppo zelf ontwikkelde. Die NPU verwerkt in realtime foto’s en maakt zo revolutionaire resultaten mogelijk.
Het mooiste voorbeeld daarvan is de modus Lange Belichtingstijd. Daarmee kan je scherpe foto’s nemen met een sluitertijd tot en met twaalf seconden. De telefoon analyseert dan zelf welke zaken in beeld bewegen en welke niet, en stelt vervolgens zelf een beeld samen dat netjes belicht is.
Een mooi voorbeeld van wat dat in de praktijk betekent, zie je in het beeld hieronder. De voertuigen en hun lichten bewegen, terwijl de achtergrond statisch en scherp blijft.
De functionaliteit werkt ook bij daglicht. Zo kan je bijvoorbeeld een waterval kunstig fotograferen, maar ook de achtergrond in de trein vervagen. Enkel Huawei claimt gelijkaardige functionaliteit te bieden, maar de smartphones van dat merk ondersteunen geen Google-diensten en zijn dus geen rechtstreekse concurrentie.
Groothoek
De groothoekcamera zet zoals geadverteerd gelijkaardige resultaten neer. Bij voldoende licht is er inderdaad geen kwaliteitsverschil. In situaties met minder licht mist de camera de geavanceerde OIS (er is wel een elektronische beeldstabilisatie), maar de resultaten zijn nog steeds voortreffelijk. De door MariSilicon ondersteunde modi werken bovendien voor beide camera’s.
Verder heeft Oppo gekende functionaliteit aan boord. Je kan manueel met de camera-instellingen spelen en foto’s in RAW nemen, er is een portretmodus… Deze telefoon kan alles wat de concurrentie ook kan en meer.
Zoomen: een zeldzaam struikelblok
Spijtig genoeg struikelt Oppo bij de zoomcamera. Die 13 MP f/2.4-camera is niets speciaals. De dubbele optische zoom is bovendien aan de beperkte kant. De goedkopere sensor zorgt wel voor een kwaliteitsverlies vergeleken met de andere twee camera’s, waardoor wij maar zelden onze toevlucht zochten tot de zoomlens. Dart valt zeker op bij minder licht. Let wel: de resultaten zijn degelijk, maar vergeleken met de andere camera’s misstaat dit exemplaar een beetje.
Vorig jaar zagen we op de Oppo Find X3 Pro nog een microscooplens die het toestel naar een hoger niveau tilde. Die erg leuke gimmick ontbreekt dit jaar helaas, vermoedelijk door plaatsgebrek. Een ramp is het niet, maar het ware leuk geweest als de zoomcamera iets beter had gepresteerd.
Mooie zelfportretten, heldere video
Na dit korte intermezzo kunnen we de loftrompet opnieuw bovenhalen, en wel voor de 32 MP f/2.4 selfiecamera. Ook die levert uitstekende kiekjes af, zelfs ’s nachts. Dat is des te interessanter voor wie zijn telefoon af en toe gebruikt voor videovergaderingen. Enkel de plaatsing in de linkerbovenhoek in de plaats van centraal vinden we een klein beetje onhandig.
De videofunctionaliteit is opnieuw knap, met dezelfde indrukwekkende prestaties bij laag licht. Ook hier helpt de geavanceerde OIS van de hoofdcamera. Dankzij de MariSilicon-chip zie je bovendien tijdens het filmen live wat het eindresultaat wordt, ook in heel donkere kamers. Filmen kan tot 4K 60 fps en in slowmotionmodus (1080p of 720p tekent opnieuw present).
ColorOS
Met Android 12 heeft Oppo ColorOS nog wat extra opgeschoond. Bij de Oppo Find X3 Pro werkte de fabrikant de meeste problemen al weg. Het gebrek aan structuur in de menu’s lijkt intussen ook verholpen. Het resultaat is een kleurrijk en overzichtelijk besturingssysteem met enkele leuke aanpasbare functies. Zo kan je de altijd actieve weergave helemaal naar smaak aanpassen.
De wekkerfunctie bevat nog steeds de optie om het wekkergeluid af te stemmen op het weer, en wij zijn nog steeds grote fan. Ieder weertype heeft een rustig deuntje, waardoor je ’s ochtends kalm gewekt wordt, maar niet telkens met hetzelfde muziekje.
lees ook
Oppo Find X3 Pro review: onder de microscoop
Helaas merken we dat ColorOS soms ‘dom’ is in zijn batterij-optimalisatie. Standaard optimaliseert het besturingssysteem alle apps, wat wil zeggen dat hun achtergrondactiviteit beperkt wordt. Voor een toepassing als WhatsApp kan dat ervoor zorgen dat je geen melding krijgt wanneer berichten binnenrollen. Voor dergelijke populaire toepassingen zou Oppo zijn standaardinstellingen mogen aanpassen.
Enkel voor het HeyTap-account bekijken we Oppo tot slot nog vies. Bovenaan het instellingenmenu vraagt de Oppo Find X5 Pro je net als andere Oppo-telefoons nog steeds om je aan te melden. Het account in kwestie is handig in China, maar vrijwel waardeloos bij ons. De prominente plaatsing is daardoor ongepast. Bij het inloggen moet je HeyTap bovendien heel wat machtigingen geven voor je toestel. Niet dat we Oppo ergens van verdenken, maar in deze tijden staan we daar toch niet voor te springen.
Absolute topper met kleine schoonheidsfoutjes
De Oppo Find X5 Pro is één van de beste smartphones van dit moment. Een mooi scherm met een hoge resolutie, knappe specificaties en een dynamische refresh-rate voor een vlotte ervaring, een uitstekende batterij die bliksemsnel oplaadt: de concurrentie heeft het moeilijk om alle vakjes af te tikken.
lees ook
Samsung Galaxy S22 Ultra review: notoire telefoon kent geen gelijke
De echte troef zijn echter de foto’s. Gaat de zon onder, dan bestaat er vandaag geen smartphone die betere beelden maakt. De vermelding van MariSilicon op de buitenzijde van het toestel zelf is een beetje potsierlijk, maar de chip biedt een heel zichtbare meerwaarde. De foto’s met lange sluitertijd openen bovendien een nieuwe dimensie die wat ons betreft meer is dan een gimmick. Overdag speelt de concurrentie wel op hetzelfde niveau, maar moet Oppo zeker niet onderdoen.
De matigheid van de zoomcamera springt helaas erg in het oog, onder andere dankzij de topklasse van de andere camera’s. Daar heeft Oppo nog een werkpuntje voor de Find X6 Pro volgend jaar.
Z’n geld waard?
Kan Oppo het prijskaartje van 1.299 incl. btw. verantwoorden? Ja, in de mate dat je zo’n bom geld ooit verantwoord vindt voor een mobiele telefoon. Oppo moet met de Find X5 Pro niet onderdoen voor Android-kampioen Samsung, dat in dezelfde prijsklasse speelt. Het besturingssysteem van de Galaxy S22-reeks vinden we iets beter en de zoomcapaciteit is veel beter, maar Oppo zorgt voor knappere nachtfoto’s.
Bovendien hinkt Samsung achterop wat laadtechnologie betreft. De snellaadtechnologie van Oppo geeft de Find X5 Pro voor ondergetekende een streepje voor, al is die afweging subjectief. Oppo speelt in ieder geval mee in eerste klasse en levert hier een doordachte topper af.
.pro’s
- Uitstekende hoofd- en selfiecamera’s
- Beste nachtfotografie van het moment
- Modus voor lange sluitertijd
- Vloeiend en dynamisch schaalbaar 120 Hz-scherm
- Batterijduur
- Echt snelladen
.contra’s
- Matige zoomcamera
- Opdringerig HeyTap-account
- Batterijbesparing soms te agressief
Android updatebeleid: De Oppo Find X5 Pro zal drie grote Android-updates krijgen. Verder voorziet Oppo vier jaar aan beveiligingsupdates te tellen vanaf de lancering.