Na een geslaagd debuut in de tabletmarkt moet de OnePlus Pad 2 bevestigen. Dit veelzijdige scherm kan in verschillende situaties aardig uit de voeten.
De OnePlus Pad is geen eendagsvlieg. Deze veelzijdige tablet profileert zich als één van de beste Android-tablets van het moment.
In 2023 waagde smartphonemaker OnePlus zich voor het eerst op de tabletmarkt. Het debuut ging niet onopgemerkt voorbij en op enkele beginnersfoutjes na, kon het toestel ons goed bekoren. Dat afgelopen zomer met de OnePlus Pad 2 een opvolger is verschenen, hoeft niet te verwonderen.
Een geslaagd debuut is één, maar de bevestiging is vaak nog moeilijker. OnePlus legt met de tweede versie nadruk op veelzijdigheid en professioneel gebruik. Ons testpakket bevatte de OnePlus Pad 2 in de standaardconfiguratie (12 GB + 256 GB, 549 euro incl. btw) met het optionele toetsenbord (qwerty, 149 euro incl. btw), de tabletcover (59 euro incl. btw) en de stylus (99 euro, incl. btw).
Vierkant scherm
Qua uiterlijk heeft OnePlus bijna copy paste gedaan met de OnePlus Pad 2. Het enige verschil is dat de groene kleur vervangen is door een neutraler grijs. OnePlus behoudt de vierkantige 7:5-schermverhouding, al is het scherm met 12,1 inch een tikkeltje groter dan het eerste model. De achterzijde voelt nog steeds glibberig aan. Een hoes is geen overbodige luxe.
De OnePlus Pad 2 krikt de resolutie op naar 3K (2.100 x 3.000 pixels) en ook de helderheid is verhoogd tot 750 nits. De tablet heeft een lcd- en geen oled-paneel. Voor tablets binnen de prijsklasse van de OnePlus Pad 2 is lcd nog een veelvoorkomende keuze. LCD is beperkter voor kleurweergave, maar heeft het voordeel zachter voor te ogen te zijn. Bij beeld hoort klank en dus is de tablet uitgerust met zes speakers.
De 7:5-schermverhouding heeft voor- en nadelen. De meeste applicaties passen zich moeiteloos aan, maar mediaspelers kunnen het moeilijk hebben omdat video zelden met deze schermverhouding in het achterhoofd wordt gemaakt. Spelen we een video in volledige schermmodus af in YouTube, zitten we met een ongebruikte balk onderaan het scherm.
Waarom kiest OnePlus dan voor deze schermverhouding? Neem je de tablet verticaal vast, dan komen de afmetingen min of meer overeen met een A4-blad. Een PDF-bestand of muziekpartituur past dus perfect op het scherm om door documenten te bladeren. Je moet de tablet dan wel vasthouden of van voldoende ruggensteun voorzien.
Sterk binnenwerk
Niet alleen het scherm, maar ook het binnenwerk van de OnePlus Pad 2 is opgekrikt. De tablet wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor die we in menig vlaggenschiptelefoon aantreffen. Tel daarbij 12 GB DDR5 RAM en 256 GB interne SSD-opslag, en de OnePlus Pad 2 komt aan de binnenkant niets tekort.
Dat uit zich ook in de benchmarks, waar de OnePlus Pad 2 met zijn voorganger en enkele Android-tablets van Samsung vergelijken. De OnePlus Pad 2 maakt een sprong vooruit in prestaties. De Samsung Galaxy Tab S9 Ultra blijft wel buiten bereik. Dat is geen schande want de S9 Ultra is het topmodel van Samsung. De tablet verscheen een jaar eerder dan de OnePlus Pad 2 (in de zomer van 2024 lanceerde Samsung de Tab S10-reeks), wat betekent dat de processor dus ook een jaartje ouder is.
Telefoons van OnePlus staan bekend om hun ruim grafisch vermogen en de Pad 2 stelt niet teleur. De OnePlus Pad 2 laat in benchmarks de Samsung Tab S9 Ultra in het stof bijten. Deze tablet is dus meer dan geschikt voor het spelen van zwaardere spelletjes. In simulaties van GPU-intensieve taken zoals videobewerking is het verschil tussen de OnePlus Pad 2 en de Tab S9 Ultra niet zo uitgesproken.
Mini-pc
OnePlus zet de Pad 2 in de markt als een toestel dat niet alleen dient ter entertainment, maar ook productief kan zijn. Hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Als we simuleren op enkele zakelijke toepassingen zoals tekstverwerking en webbrowsen, dan zien we dat het toestel meer dan goed uit de voeten kan in een kantoorsetting. De belofte van veelzijdigheid is dus niet overdreven.
Om de OnePlus Pad 2 als werktoestel te gebruiken, is het toetsenbord wel een noodzakelijke toevoeging. De tablet klikt in een handomdraai vast in het toetsenbord en de cover gebruik je als ruggensteun om de tablet om te vormen tot kleine pc. Zo krijg je een handige en compacte opstelling die niet veel ruimte nodig heeft. Dat maakt de tablet een handige optie om productief te blijven tijdens het pendelen (die treintafeltjes zijn toch te klein voor je laptop…). We vinden het een beetje spijtig dat je de tablet niet rechtop in het toetsenbord kan vastklikken: dit zou het een ideaal instrument voor documentbewerking maken.
OnePlus speelt dit slim uit met enkele handige softwarefuncties. Via de NFC-chip verbind je je (OnePlus)-telefoon met één simpele tik met je pc. Zo cast je het scherm van je smartphone naar de tablet zoals een virtuele desktop: een functie die doet denken aan Motorola’s Smart Connect. Met de functie kan je onder andere media en tekst synchroniseren en, zeer handig als er geen wifi is (we denken opnieuw spontaan aan treinen), mobiele data delen.
Heb je een videocall? Dan hoef je je tablet zeker niet opzij te leggen. Met de OnePlus Pad kan je van overal mee inbellen. De 8 MP-frontcamera is beter dan de doorsnee laptopwebcam: zelfs de duurste zakelijke laptops komen zelden boven de 5 MP uit. Er zit wel een vreemde filter in de camera die je huid egaler maakt, alsof je net terug bent van een gezondheidskuur.
Sukkelen met trackpad
Noem ons ouderwets, maar we durven niet beweren dat de OnePlus Pad 2 je laptop doet vergeten. Tijdens het typen van langere teksten, verlangen we snel terug naar het toetsenbord van een laptop. Bij het ontwaken uit stand-bymodus heeft de tablet altijd weer even een secondje nodig om het toetsenbord terug te vinden.
Het trackpad doet ons helemaal mijmeren naar een laptop. Voor te scrollen is het best oké, maar het reageert niet altijd meteen op muisklikken. Het markeren van tekst is een moeilijke opgave voor het trackpad. Zelfs met het toetsenbord aangesloten, verkiezen we de vlottere aanraakbediening dan het sukkelen met het trackpad.
Beschouw de OnePlus Pad 2, en eigenlijk eender welke tablet, dus niet als een vervanging, maar eerder als een aanvulling op je pc. Wij gebruiken het toestel graag als een compact tweede scherm om inhoud op te weergeven.
Snelle oplader
De eerste generatie van de OnePlus Pad blonk uit in batterijduur. De OnePlus Pad 2 krijgt dezelfde 5.910 mAh en bij licht gebruik hoeven we maar om de paar dagen naar het stopcontact te zoeken. Testen we op intensiever gebruik, dan haakt de OnePlus Pad 2 ietsjes sneller af. Dat kan te maken hebben met het zwaardere binnenwerk of hoe de beeldinstellingen geconfigureerd zijn.
Snelladen is traditioneel één van de sterke punten van OnePlus. De Pad 2 heeft een oplaadvermogen van 67 W, wat voor een tablet razendsnel is. Daar hoort de kanttekening bij dat je dit maximale vermogen enkel zal kunnen bereiken met een SuperVOOC-lader van het merk. In de doos zit een kabel, maar geen adapter. Een huis-tuin-en-keukenlader zal ook prima werken, maar dan duurt het een beetje langer. In onze laadtest, uitgevoerd op de USB-C Power Delivery-standaard, is de OnePlus Pad 2 nog steeds veel sneller dan andere tablets.
Vijf jaar
Een laatste punt dat we bespreken is de software-ondersteuning. Uit de doos komt de tablet met Android 14: de meest recente versie van het besturingssysteem op moment van lancering. Een upgrade naar Android 15 zal spoedig volgen. OnePlus beschouwt zijn tablet als een premiumtelefoon en voorziet vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupgrades.
Voor Android-tablets is dit het maximum wat je anno begin 2025 kan verwachten. Smartphones krijgen langere ondersteuning tot zeven jaar, dus tablets zullen op termijn wel volgen. Het Android-ecosysteem heeft nog een inhaalslag op Apple te maken: iPads kunnen tot tien jaar meegaan.
De beste Android-tablet?
De OnePlus Pad heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn. De fabrikant behoudt wat goed is en voert enkele gerichte verbeteringen door om het apparaat veelzijdiger te maken. Dit is één van de weinige Android-modellen die ons kan overtuigen dat een tablet wel degelijk nut heeft in een professionele context. Dat OnePlus dit allemaal klaar speelt voor een bescheiden prijs van 549 euro (incl. btw, accessoires buiten beschouwing gelaten), is een straf huzarenstukje.
De OnePlus Pad 2 heeft nog enkele ruwe kantjes die moeten bijgeslepen worden, maar het is nu al een diamant in de Android-tabletmarkt. Wie het beste alternatief voor de iPad zoekt, zal uitkomen op Samsung of OnePlus.
De OnePlus Pad 2 is verkrijgbaar voor 549 euro, incl. btw. De fabrikant belooft vier OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates vanaf de lancering op 1 augustus 2024. De wettelijke garantietermijn bedraagt 2 jaar.
.pro’s
- Hoge beeldkwaliteit
- Snel opladen
- Goede batterijduur
- Veelzijdig in gebruik
- Optioneel toetsenbord is een meerwaarde
- Naadloze integratie met (OnePlus-)telefoon
- Aantrekkelijke prijs
.contra’s
- Glibberige achterkant
- Mediaspelers niet aangepast aan schermverhouding (wel perfect voor A4-bestanden)
- Trackpad mag fijner