OnePlus maakte naam en faam door in het begin zijn toptoestellen haarscherp geprijsd online aan te bieden. Acht jaar later zijn die toptoestellen niet meer zo prijsvriendelijk, wat leidt tot de introductie van de OnePlus Nord. 399 euro voor een 5G-smartphone met groot 90 Hz-amoledscherm en zes camera’s: OnePlus is back.
Wie vandaag een OnePlus 8 koopt, is minstens 699 euro kwijt. De OnePlus 8 Pro verhoogt die prijsdrempel naar 899 euro. Die prijzen zijn nog steeds goedkoper dan wat Samsung, Huawei en Apple vragen voor hun toptoestellen, maar budgetvriendelijk zoals de eerste OnePlus-toestellen zijn ze niet.
Wie minder geld wil uitgeven aan een smartphone, moet dikwijls compromissen sluiten. Met de OnePlus Nord (399 euro incl. btw) keert het merk terug naar zijn roots om zoveel mogelijk technologie te bieden aan een scherpere prijs.
Vlot 90 Hz-amoledscherm
Wat onmiddellijk opvalt bij de OnePlus Nord is het vlakke scherm. De OnePlus 8-reeks heeft een gebogen scherm over de randen, wat het toestel iets smaller maakt. De OnePlus Nord is een fractie breder, maar echt storend vinden we het niet. We vinden zo’n vlak scherm zelfs vaak een pluspunt, omdat je hiermee minder toevallige aanrakingen krijgt aan de zijkant van het toestel.
Het enige nadeel van zo’n vlak scherm is dat de screenprotector die standaard op het toestel is geleverd ietwat scherp aanvoelt aan de zijkant. Je voelt dat vooral wanneer je de navigatie met gestures gebruikt in plaats van de softwaretoetsen onderaan. Voor ons persoonlijk was het iets te vervelend, waardoor we de bescherming eraf hebben getrokken.
Qua batterijduur is er een kleine impact wanneer je wisselt tussen 90 Hz en 60 Hz.
Het grote 6,44 inch amoledscherm heeft een refreshrate van 90 Hz, hetzelfde als de OnePlus 8. De resolutie is eveneens identiek: 1.080 x 2.400 pixels. Het doet ons plezier dat schermen met een hogere refreshrate dan de standaard 60 Hz stilaan betaalbaar worden en niet enkel voor toptoestellen worden gereserveerd. Qua batterijduur is er een kleine impact wanneer je wisselt tussen 90 Hz en 60 Hz, kleiner dan bij de OnePlus 8 en zeker vergeleken met de OnePlus 8 Pro met zijn 120 Hz-scherm.
Het enige nadeel van het amoledscherm van de Nord is de beperkte schermhelderheid in zonlicht. De helderheid klimt tot 471 cd/m², vergelijkbaar met de OnePlus 8, maar kent geen tijdelijke boostfunctie in zonlicht. Wie van een toptoestel komt, merkt het verschil. Voor de rest is het scherm van prima kwaliteit met degelijke kleuren die je op smaak kan afstellen dankzij verschillende profielen.
Prestatiedip
Ondanks zijn scherpe prijs is de OnePlus Nord een 5G-smartphone. Dat komt dankzij de interessante Qualcomm Snapdragon 765G, die een ideale balans slaat tussen batterijduur en prestaties. In de benchmarks zie je een duidelijk verschil met de Snapdragon 865 in de OnePlus 8-toestellen, maar in de praktijk merk je daar niets van bij dagelijks gebruik.
Het enige waar wel grondig in wordt gesnoeid, is de grafische prestaties. Wie veel 3D-spelletjes speelt op zijn smartphone en van de 90 Hz-refreshrate wil genieten, zal heel selectief moeten zijn of een (veel) duurder toestel moeten kopen. Ter vergelijking: de OnePlus 8-reeks haalt een score die 2,5 keer hoger ligt.
Benchmarks zijn handig om toestellen rechtstreeks te vergelijken, maar de OnePlus Nord is nog altijd wel een snel toestel. Tijdens de twee weken dat we met het toestel rondlopen, hebben we nooit een vervelende hapering of schokkende animaties opgemerkt. Het toestel werkt heel vlot en toont dat scherp geprijsde toestellen ook prima kunnen presteren.
Belangrijke kanttekening: ons testtoestel heeft 12 GB RAM aan boord en kost 499 euro incl. btw. De scherpste prijs vind je met 8 GB RAM. In de benchmarks hierboven heeft dit echter geen invloed, omdat daar puur de cpu- en gpu-prestaties worden gemeten.
Flexibel fotograferen
De OnePlus Nord heeft zes camera’s aan boord, twee vooraan (standaard, breedhoek) en vier achteraan (standaard, breedhoek, diepte, macro). Het biedt een completere set dan de OnePlus 8 en komt in de buurt van de OnePlus 8 Pro. Die laatste heeft als enige nog een 3x optische zoom aan boord.
De hoofdcamera is dezelfde 48 megapixelvariant als in de OnePlus 8. Lees hier ons volledige verslag van de OnePlus 8 met uitgebreide foto-vergelijkingen en voorbeelden. Kort samengevat: de resultaten zijn top bij voldoende licht. In donkere scènes is de grotere sensor van de OnePlus 8 Pro in het voordeel. Gezien het prijskaartje van de OnePlus Nord, levert de hoofdcamera topprestaties af.
De 2 megapixel macrocamera is eveneens identiek aan de OnePlus 8 en levert hiermee betere prestaties af dan de OnePlus 8 Pro, die meer dan dubbel zoveel kost. Enkel de breedhoeklens achteraan is een kleine stap achteruit vergeleken met de OnePlus, met een iets minder lichtsterke lens en maar 8 megapixel.
Dubbele camera vooraan
Met de OnePlus Nord mikt het merk ook op de jongere generatie, die minder kapitaalkrachtig is. Daar blijken selfiecamera’s van cruciaal belang te zijn, waardoor OnePlus alle registers heeft opengetrokken. De 16 megapixelvariant uit de OnePlus 8-reeks wordt vervangen door eentje met 32 megapixel. In degelijke lichtomstandigheden is het verschil duidelijk in het voordeel van de OnePlus Nord, maar van zodra het donkerder wordt, is de lichtsterke 16 megapixelvariant in de OnePlus 8-reeks beter.
De OnePlus Nord heeft als enige een tweede 8 megapixelcamera aan boord met een forse breedhoeklens (105°). De lichtsterkte is identiek aan de andere camera, waardoor wisselen tussen beide geen compromis geeft. De breedhoeklens zorgt ervoor dat je zo’n verschrikkelijke selfiestick voortaan thuis kan laten.
Omdat de Qualcomm Snapdragon 765G iets minder krachtig is dan de Snapdragon 865 in de OnePlus 8-reeks, lukt 4K-video enkel aan 30 fps. Automatische HDR in video’s wordt ook geschrapt. Slowmotion lukt ietwat aan 240 fps in 1080p.
Weinig compromissen
Om zo’n scherpe prijs te presenteren, heeft de OnePlus Nord opvallend weinig compromissen moeten sluiten vergeleken met de duurdere OnePlus 8. Het enige wat we het meeste missen, zijn de stereoluidsprekers. Ondanks de ruimte bovenaan het scherm komt het geluid uit de OnePlus Nord enkel onderaan.
Verder heeft het toestel identiek dezelfde optische vingerafdruksensor onder het scherm als zijn grotere broers. Hetzelfde geldt voor het gebrek aan extra opslagruimte voor een microSD-kaart en het gemis van de hoofdtelefoonaansluiting. Draadloos laden blijft voorlopig enkel gereserveerd voor de OnePlus 8 Pro.
Snelladen is identiek voor de OnePlus Nord vergeleken met de OnePlus 8-reeks. Van nul naar vijftig procent duurt amper twintig minuten, terwijl nul naar tachtig procent iets meer dan een half uur duurt. Waar vroeger OnePlus de referentie was op vlak van snelladen, zie je dat de concurrentie beter doet. Binnen het prijssegment van de OnePlus Nord zijn dit wel topsnelheden.
Uitstekende batterijduur
Het grote voordeel van de Qualcomm Snapdragon 765G is de energie-efficiëntie vergeleken met zijn krachtigere grote broer. De OnePlus Nord heeft een iets kleinere batterij dan de OnePlus 8-reeks, 4.115 mAh, maar qua batterijduur doet hij beter dan de OnePlus 8 en zelfs veel beter dan de OnePlus 8 Pro. Dat laatste komt vooral door zijn 120 Hz-scherm dat net als bij de Oppo Find X2, Huawei P40 Pro en Samsung Galaxy S20 Ultra meer energie verbruikt.
OxygenOS, de licht getunede Android-versie van OnePlus, hanteert echter wel een agressief beleid wat betreft batterij-optimalisatie. Je moet regelmatig een app vrijgeven om ervoor te zorgen dat die niet onmiddellijk op de achtergrond wordt gesloten. OxygenOS meldt tussendoor ook wanneer bepaalde apps meer energie verbruiken dan normaal, zodat je zelf kan kiezen of je ze sluit of niet.
De software heeft zeker een invloed op de batterijscore, maar tijdens onze testperiode merkten we een opvallend verschil vergeleken met de Samsung Galaxy S20 Ultra en de OnePlus 8 Pro. De Snapdragon 765G is daarom in onze ogen een perfect compromis tussen prestaties en batterijduur, met 5G-connectiviteit.
Conclusie
De OnePlus Nord is een duidelijk statement van het merk dat het opnieuw de prijsbreker wil zijn binnen de smartphonewereld. Het toestel presteert zelfs zo goed, dat we ons afvragen of OnePlus niet in zijn eigen vlees snijdt en de OnePlus 8 overbodig maakt. Beide toestellen hebben bijna dezelfde functionaliteit. Het grootste verschil schuilt hem in de prestaties, maar omdat de OnePlus Nord prima presteert, lijkt ons de kans klein dat je er iets van merkt.
Lees dit: OnePlus 8 review: de doordachte keuze
De premium afwerking maakt het plaatje af. De OnePlus Nord is dé referentie binnen de budgetsmartphonemarkt zoals die vandaag is. Geen enkel toestel komt in de buurt met een gelijkaardig compleet plaatje. Hij komt in twee smaken, 8 GB RAM en 128 GB opslag aan 399 euro incl. btw of 12 GB RAM en 128 GB opslag aan 499 euro incl. btw.
Wat ons betreft, kies je best voor die eerste. De agressieve batterij-optimalisatie van OxygenOS zorgt ervoor dat 8 GB RAM ruim voldoende is. Schiet de fabrikant zich in eigen voet door de OnePlus Nord zo compleet te lanceren? Mogelijks, maar daar moet jij je niets van aantrekken. Onder de 400 euro is dit met voorsprong het beste toestel dat je in huis kan halen.
.pro’s
- Scherpe prijskwaliteitverhouding
- Uitstekend scherm
- Lange batterijduur
- Degelijke camera
- Dualsim
.contra’s
- Geen draadloos laden
- Geen uitbreidbaar geheugen
- Schermhelderheid bij zonlicht