Nokia 8.1 review: stijlvolle alleskunner scoort punten

Nu het Nokia-merk dankzij HMD Global weer voet aan grond heeft gezet in de smartphonewereld, is het tijd om door te duwen. De Nokia 8.1 is enigszins de opvolger van de Nokia 8, maar tegelijk ook niet helemaal. Het is geen vlaggenschip, maar een mid-range smartphone.

Wie een vlaggenschip verwacht, moeten we dus teleurstellen. De Nokia 8.1 heeft meer weg van de Nokia 7 Plus dan van de Nokia 8 vorig jaar. Het toptoestel dat vermoedelijk binnenkort op de markt komt, de Nokia 9, zal voortaan het rijtje afsluiten. De Nokia 8.1 (399 euro) is een mid-range toestel dat heel wat eigenschappen van de uitstekende Nokia 7 Plus combineert in een completer geheel.

Ons testexemplaar valt onmiddellijk op omwille van zijn bijzondere kleur. De aluminium rand heeft een koperkleur, maar de achterkant steelt vooral de show. In direct licht zie je een kleur tussen koper en donker wijnrood, met een metallic afwerking. Een bijzonder fijn accent voor wat verder een eerder klassiek design is, met een aluminium rand in een sandwich tussen twee glazen panelen.

Sober design

Zonder de opvallende kleur zouden we de Nokia 8.1 zelfs sober durven noemen. Hij oogt steriel en tegelijk straalt het klasse uit. Voor een toestel in deze prijsklasse is de afwerking van een heel hoog niveau. De forse notch bovenaan het scherm is een trend, die ook Nokia niet kan afslaan.

 

 

Achteraan is er plaats voor een zeer responsieve vingerafdruksensor en een dubbele camera. Vooraan geen fysieke knoppen, enkel het Nokia-logo. Verder is er nog een hoofdtelefoonaansluiting, USB-C en een hybride dualsim/microSD-slot. Wie graag een geheugenkaart (tot 400 GB) gebruikt, moet het tweede simkaartslot opofferen. De Nokia 8.1 is niet waterbestendig en ondersteunt geen draadloos laden.

Het 6,18 inch lcd-scherm heeft een smalle 19:9-schermverhouding, zodat het toestel ondanks de schermgrootte toch goed in de hand ligt. De glazen achterkant maakt de Nokia 8.1 wel glibberig om vast te nemen. We hebben het toestel twee keer op twee weken met een bang hart van de grond moeten rapen. Een bijhorende hoes kopen is van essentieel belang.

 

Een bijhorende hoes kopen is van essentieel belang.

 

De schermkwaliteit is bijzonder goed binnen deze prijsklasse. Qua kleurbereik en bij zwarte achtergronden kan het lcd-scherm niet tippen aan amoled-varianten, maar wie niet rechtstreeks vergelijkt, ervaart een prima resultaat.

De automatische schermhelderheid gooit soms wel roet in het eten. Ondanks dat het scherm heel helder (tot 540 cd/m²) kan worden ingesteld, kiest de software consequent voor een te lage helderheid. Manueel bijschakelen via het bedieningspaneel is makkelijk gedaan, maar we hopen dat Nokia snel werk maakt van een software-update die het probleem aanpakt. De hoge helderheid komt wel goed van pas wat betreft de HDR 10-standaard.

Benchmarks

Binnenin de Nokia 8.1 is er plaats voor een fonkelnieuwe Qualcomm Snapdragon 710. Deze octacorechip is een prima keuze voor prijsbewuste smartphones. Qua prestaties kan je de chip vergelijken met de Snapdragon 835 van vorig jaar, maar met een energiezuiniger concept. Tijdens onze testperiode hebben we geen enkele vertraging opgemerkt. Android 9.0 Pie draait vlot en laat toe om handig te multitasken waar nodig.

Wie graag tussendoor een spelletje speelt, kan dat prima met de degelijke Adreno 616-gpu van Qualcomm. Hij presteert zelfs bijna even goed als de Huawei Mate 20 Pro, een toestel dat bijna drie keer meer kost.

Camera & Android One

De Nokia 8.1 lijkt heel sterk op de Nokia 7 Plus met zijn dubbele camera, maar de functionaliteit is anders. Deze keer heeft de tweede camera geen zoomlens, maar dient de extra beeldsensor om meer diepte-informatie te verzamelen. Resultaat: de portretfunctie produceert een veel realistischer bokeh-effect.

Waar de Snapdragon 710 wel steken laat vallen, is op vlak van camerasnelheid. Wanneer je de app de eerste keer opent na een paar uur inactiviteit, duurt het tot drie seconden voor de app klaar is. Eens dat een keer is gebeurd, kan je de app in een seconde laden. Drie seconden is teveel wanneer je snel een momentopname wil vastleggen. Hopelijk gaat het hier om een softwarefout en kan Nokia dit rechtzetten in een software-update.

 

 

De fotokwaliteit is bijzonder goed binnen dit prijssegment. De kleuren ogen uitstekend en bij daglicht zijn prachtige opnames mogelijk. In donkere scènes levert de Nokia 8.1 prima werk gezien zijn prijskaartje, maar merk je wel dat de kloof met duurdere toptoestellen groot is. Ook de HDR-functie levert een wisselvallig resultaat. Soms krijg je werkelijk fantastische foto’s voorgeschoteld in uitdagende lichtomstandigheden. Op andere momenten lukt het dan weer niet om bij een heldere achtergrond iemand donker op de voorgrond uit te lichten.

De selfiecamera vooraan draagt een potige 20 megapixelsensor en levert uitstekende resultaten. Verschillende huidskleuren worden realistisch vastgelegd en de portretfunctie werkt verrassend goed ondanks dat er maar één camera aanwezig is vooraan. De randdetectie is dikwijls uitstekend, behalve wanneer je behoorlijk dicht tegen andere mensen staat.

Android Enterprise

Eén van de grootste troeven van de Nokia 8.1, en elk Nokia-toestel dat op de markt is, is Android One. Hiermee krijg je een ‘kale’ Android, die nagenoeg identiek is aan hoe Google het presenteert in zijn Pixel-telefoons. Wie wil, kan een launcher installeren om de bediening wat op smaak te brengen. Wij zijn alvast fan van de eenvoudige, degelijke Android-omgeving die de Nokia 8.1 hier biedt.

 

Eén van de grootste troeven van de Nokia 8.1 is Android One.

 

Omdat HMD Global niet sleutelt aan Android, beloven ze twee jaar lang feature-updates en drie jaar lang security-updates. Je hoeft ook geen bloatware te slikken, die andere fabrikanten bovenop de diensten van Google willen opdringen. Zo kan je zelf kiezen welke apps je graag installeert.

De Nokia 8.1 is net als de Nokia 7.1 en 6.1 Android Enterprise-gecertificeerd. Hiermee ben je als bedrijf zeker dat de toestellen gedurende twee jaar binnen de 90 dagen na beschikbaarheid door Google een securitypatch ontvangen. Toestellen die gecertificeerd zijn moeten minimum 32 GB opslag hebben en 2 GB RAM.

Android Enterprise ondersteunt Enterprise Mobile Management (EMM)-toepassingen, zodat je heel eenvoudig en op grote schaal nieuwe toestellen kan uitrollen en onderhouden. Het vereenvoudigt het leven van de IT-admin en over de hele lijn hou je dezelfde OS-versie, met identieke features.

Extra handig: in die twee jaar ondersteuning zitten ook grote Android-updates inbegrepen. Wanneer Android Q beschikbaar zal zijn dit najaar, ben je zeker dat de Nokia 8.1 het zal ontvangen. Zelfs de volgende versie erna krijg je ook nog. Die zekerheid krijg je niet bij Android-fabrikanten die niet met Android One werken.

Batterij

De Nokia 8.1 heeft een 3.500 mAh-batterij aan boord. Dat is voor deze schermgrootte eerder gemiddeld. In de testresultaten zien we een variabel resultaat. De ene test toont een indrukwekkend resultaat, terwijl de andere middelmatig is. Zulke resultaten geven vooral de mogelijkheid om te vergelijken met andere toestellen. In de praktijk merken we dat de Nokia 8.1 prima een intensieve dag kan volhouden, meer ook niet.

Informatie over snelladen kunnen we niet 100 procent bevestigen omdat ons exemplaar zonder lader werd opgestuurd. Aangezien de Nokia 8.1 de QuickCharge 4-techniek van Qualcomm gebruikt, mag je erop rekenen dat 50 procent opladen in 30 minuten tijd realistisch is.

Conclusie

HMD Global, het bedrijf achter de Nokia-smartphones, heeft met de Nokia 8.1 een degelijk toestel op de markt gezet dat het portfolio goed aanvult. Aangezien het merk nog moet groeien, was er nood aan dit toestel binnen het mid-range gamma. Het is een prima aanvulling op de Nokia 7.1 en toont dat HMD Global een uitstekende strategie heeft gekozen om Nokia binnen de smartphonemarkt te laten floreren.

De Nokia 8.1 is vanaf vandaag verkrijgbaar in drie kleuren: blue/silver, steel/copper en iron/steel. De adviesprijs bedraagt 399 euro.

.pro’s

  • Android One
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Afwerking
  • Gebalanceerde prestaties

.contra’s

  • HDR-cameraprestaties
  • Zwakke automatische schermhelderheid
  • Soms trage camera-app

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.