MSI Creator Z16 review: kunst, met een kleine k

De MSI Creator Z16 is een klassevolle workstation die design en functie combineert in een aantrekkelijk pakket. Moest MSI daarvoor compromissen sluiten, of presteert de laptop even goed als hij eruitziet?

Mogen we de marketingbozo’s van MSI geloven, dan is het hoog tijd om de Mona Lisa uit het Louvre te stampen en de MSI Creator Z16 op een voetstuk in haar plaats neer te poten. Venussen van zowel Milo als Botticelli vliegen ons samen met de gouden ratio om de orden in de beschrijving van wat op papier ’s werelds mooiste laptop moet zijn. Bij het openen van de doos hebben we een zakje papieren zakdoekjes bij de hand voor het geval tranen der existentiële ontroering ons overmannen.

Geen tranen

Dat valt in de praktijk best mee. De MSI Creator Z16 (1.927 euro excl. btw) is een heel mooi afgewerkte en best slanke workstation met mooie specificaties, een bovengemiddelde bouwkwaliteit en een 16 inch WQHD-display met 16:10-schermverhouding. Toegegeven, 1,618 is effectief de gouden ratio, maar het is ook stilaan de nieuwe standaard voor laptopschermen. Handig dus, maar niet uniek.

Dat hoeft ook niet: de MSI Creator Z16 heeft meer dan genoeg troeven in de hand om zich te onderscheiden van de concurrentie. Laten we beginnen met de aluminium behuizing. Die is uitermate rigide waardoor je het gevoel hebt een kwalitatief en robuust toestel in de hand te nemen. Het ding weegt wel iets: met 2,1 kg kunnen we de laptop bezwaarlijk mobiel noemen.

In de behuizing vinden we een uitstekend touchpad dat misschien iets groter had gemogen, maar desalniettemin fijn klikt. Het toetsenbord is prima, maar niet meer dan dat. Vergeleken met laptops van HP en zeker Lenovo vinden we de feedback een beetje sponzig, al komt dat vooral omdat de concurrentie zo goed is en niet omdat er iets mis is met de implementatie van MSI. Ruimte voor verbetering is er wel. De laptopbouwer maakt wijselijk komaf met al te funky lettertypes waardoor het geheel proper en zakelijk oogt. Staat die zakelijkheid je niet aan, dan kan je de toetsen laten knipperen in de kleuren van je favoriete voetbalploeg met dank aan de miniled-achtergrondverlichting. Daarvoor voorziet MSI een handige tool.

Stevige luidsprekers boven het toetsenbord leveren geluid af dat we voor een laptop kwalitatief mogen noemen. Verwacht van de aansluitingen verder niet te veel. Je krijgt twee USB type-C-poorten met Thunderbolt 4-ondersteuning, twee klassieke USB-poorten en één Micro SD-kaartsleuf.

Hoewel MSI claimt een nieuwe standaard voor computer-esthetiek neer te zetten, kunnen we ons niet ontdoen van het gevoel dat we een bastaardkind van de HP Zbook Studio G3 vast hebben. De kleur, het design met de afgeronde hoeken, de bouwkwaliteit: we hebben het allemaal al eens gezien met een ander merklogo en een 16:9-display enkele jaren geleden. Dat is voor alle duidelijkheid een compliment: HP’s Zbook-reeks was toen op z’n mooist.

Scherm en kleuren

Tijd om onze ogen de kost te geven. MSI is trots op zijn 16:10-display en terecht. Het 120 Hz paneel telt 2.560 x 1.600 pixels en wordt in de fabriek gekalibreerd. MSI claimt dat de laptop 100 procent DCI-P3-dekking heeft met een DeltaE van minder dan 2.

Tijdens onze tests merken we inderdaad een knappe kleur-echtheid. De laptop heeft drie modi aan boord waartussen je via een dool kan wisselen: naast DCI-P3 zijn er Adobe RGB en sRGB. In DCI-P3 meten we een Delta E-waarde voor het kleurenbereik van 1,9, voor sRGB is dat zelfs 1,8. In Adobe RGB-modus haalt het display nog steeds een verdienstelijke 2,1.

De TrueColor-tool zorgt tijdens onze test wel voor enkele problemen. Niet alles werkt even vlot na de initiële setup. MSI geeft aan dat TrueColor normaal na de Windows-installatie automatisch zichzelf configureert, maar dat een display driver-update soms roet in het eten kan strooien. Een herinstallatie lost in dat geval het probleem op. Ook ervaren we een bug waarbij de schermmodus in het notificatiecentrum niet overeenkomt met de werkelijk geselecteerde modus. MSI kent het probleem en geeft aan dat het met een toekomstige update verholpen zal worden.

De schermratio is effectief fijn voor professioneel gebruik, terwijl zwarte banden beperkt blijven bij mediaconsumptie. Ondergetekende verkiest 16:10 daarom boven 4:3 dat ook aan een opmars bezig is, maar ontsnapt lijkt uit een teleurstellend mediamuseum met focus op de jaren ’80. MSI kiest voor een glanzend scherm in de plaats van een mat exemplaar en voorziet een relatief bescheiden schermhelderheid van 318 cd/m²: verwacht niet om onder direct zonlicht buiten te werken op dit toestel.

Specificaties

Serveert MSI met de Creator Z16 vorm boven functie, of hebben we een gebalanceerd geheel in handen? Daarvoor moeten we onder de motorkap piepen. Ons testmodel heeft een Intel Core i7-11800H aan boord, vergezeld van Nvidia GeForce RTX 3060 met Studio-drivers. De RAM is uitbreidbaar tot 64 GB maar ons toestel houdt het op een nog steeds adequate 32 GB. Voor de opslag implementeert MSI 1 TB via twee M.2 NVMe-SSD’s.

lees ook

MSI werpt zich op zakelijke markt met splinternieuw business-portfolio

De processor telt acht rekenkernen, zestien threads en krijgt een basiskloksnelheid tussen de 1,9 GHz en 2,3 GHz mee al naargelang de configuratiekeuzes van de laptopbouwer zelf. De boostfrequentie bedraagt maximaal 4,6 GHz. Op papier is dit één van de krachtigste chips uit het nieuwe 11de generatie Tiger Lake-gamma van Intel. Wat met de praktijk?

We zien dat de chip pieken van 3,4 GHz aan kan. Bij langdurig zware workloads zoals het renderen van beelden zakt de kloksnelheid over de periode van een drietal minuten naar 3 GHz, waarna ze redelijk stabiel blijft. Gezien het compacte chassis van 1,59 mm voorziet MSI hier heel een mooi afgestelde processor die stevige prestaties levert. Een stabiele kloksnelheid van 3 GHz over acht rekenkernen doet de meeste multithreaded workloads vliegen.

We vinden de mooie resultaten ook terug bij andere CPU-gerichte workloads. De laptop doet het telkens beter dan andere mobiele workstations. Dat is al bij al logisch: vergeet niet dat de MSI Creator 17 naast een splinternieuwe chip ook een erg ruim chassis heeft. Dat brengt een onbetwistbaar thermisch voordeel met zich mee.

GeForce Studio

Voor de grafische kaart selecteert MSI een meer bescheiden optie. De Nvidia GeForce RTX 3060 in ons testmodel is niet de krachtigste GPU in het Nvidia-gamma, al heeft de chip heel wat in zijn mars. Laat je niet afschrikken door de GeForce-noemer: Nvidia’s nieuwe strategie combineert de gaming-georiënteerde chips met speciale stabiele Studio-drivers voor professionals voor een volwaardige workstation-ervaring. We verwachten hier mooie maar geen uitzonderlijke resultaten.

lees ook

Studio, Quadro, GeForce: welke Nvidia-kaart heb jij nodig?

Voor de grafische kant kijken we eerst naar productdesign met Catia en Solidworks. Daar zien we tijdens onze tests inderdaad een stuk lagere scores vergeleken met de ThinkPad P1, die een Nvidia Quadro T2000 aan boord heeft, en de Lenovo ThinkPad P15 met Nvidia Quadro RTX 5000 onder de motorkap. Die laatste chip speelt in een andere categorie, zoals je mag verwachten.

Voor meer traditioneel grafische workloads zoals 3D-animatie in Maya of 3ds Max zien we dat de GeForce RTX 3060 beter tot zijn recht komt en zelfs de Quadro T2000 overtreft. De RTX 5000 blijft natuurlijk de absolute kampioen.

We zijn fan van de combinatie van GPU, CPU en RAM. Grafisch staat het toestel zijn mannetje, al kan je krachtiger gaan indien dat echt nodig is. We staan erg versteld van de CPU en de bijhorende koeling: wat rekenkracht betreft scoort dit toestel bij de absolute laptoptop. Er bestaan natuurlijk krachtigere workstations, maar MSI heeft met dit toestel niet de ambitie om daarmee te concurreren. De MSI Creator Z16 moet krachtig én mooi zijn. Vergeleken met andere design-workstations staat de laptop absoluut zijn mannetje. CAD-specialisten en zeker creatieve professionals die niet alleen een goede maar ook een mooie laptop zoeken, vinden hier een mooi pakket.

Prestatiemodus

Let wel op: je krijgt de topprestaties niet zomaar. De laptop functioneert best gelimiteerd onder standaard-instellingen, met prestaties die nooit hun maximum halen. Je moet het toestel manueel in hoge prestatiemodus duwen via de software van MSI om de pieksnelheden van de hardware te ontgrendelen. Schrik niet van de ventilator die daarbij overuren draait en de akoestiek van de kamer domineert.

Zorg er bovendien voor dat een stopcontact niet te ver af is. De 90 wattuur batterij geeft je ongeveer zeven uur aan autonomie bij lichte workloads maar zodra je de workstation de benen laat strekken, schiet het verbruik de hoogte in. Dat is gezien de hardware binnenin helemaal normaal. De MSI Creator Z17 mag dan ultrabook-allures hebben: het is en blijft een workstation met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Geen vlekkeloos parcours

Dat MSI laptops kan maken, weten we al langer. We zijn blij dat de fabrikant sinds kort zijn pijlen ook op de professionele markt richt. De MSI Creator Z16 (1.927 euro excl. btw) is niet meteen een product van die nieuwe focus, aangezien workstations voor creatieve professionals al iets langer tot het portfolio behoren. We zien wel hoe MSI lessen uit de professionele markt omzet in verbeteringen van zijn Creator-portfolio. Wat touch en feel betreft, vinden we deze Creator Z16 absolute wereldtop.

De prestaties zijn goed. MSI houdt de processor voldoende koel in een slank chassis en ook de Nvidia RTX 3060 doet het goed. Er zijn krachtigere gpu’s, maar wie geen waanzinnig complexe modellen wil inladen, vindt hier voldoende pk’s. Technisch zit deze laptop knap in elkaar met een gebalanceerde configuratie voor ons testmodel.

lees ook

MSI Summit E15 review: belangrijke stap richting zakelijke markt

Wat het scherm betreft levert MSI een knap display af, maar we kunnen niet om de kleine probleempjes met ons testtoestel heen. Het gaat om schoonheidsfoutjes die zeker geen dealbreaker zijn, maar houdt er rekening mee dat je eventueel de True Color-tool zelf opnieuw moet installeren na de aankoop van deze laptop. Ook het euvel met de notificaties oogt slordig. Het scherm is verder heel mooi en nauwkeurig, maar mist helderheid.

Dat gezegd zijnde werken we graag met de MSI Creator Z16. Hier en daar schiet de workstation tekort, maar dat hoeft niet voor iedere potentiële gebruiker een probleem te zijn. Zoek je een kwalitatieve, capabele en mooie workstation, dan zit je hier aan het juiste adres.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit en design
  • Gebalanceerde prestaties
  • Schermkwaliteit

.contra’s

  • Slordige softwaretools

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home