Motorola is geen onbekende op de Belgische smartphonemarkt. Het pakt uit met goedkope modellen die toch op kwaliteit kunnen rekenen. Het werd ook voor onze redactie de hoogste tijd om te ondervinden wat Motorola in zijn macht heeft. Konden de specificaties van de moto g60s die we kregen in ruil voor een lage prijs ons overtuigen?
Midden augustus bracht Motorola een nieuwe smartphone uit die snel kan opladen aan een opvallend lage prijs. Na 18 minuten is de moto g60s al voor de helft opgeladen. Zowel Oppo als OnePlus kunnen in de goedkopere modellen niet tippen aan die snelheid en prijs. De Oppo A94 doet er drie minuten langer over, terwijl de OnePlus Nord CE 5G daar nog een minuutje bijtelt.
Oplaadkabel blijft lang genoeg in de kast
De moto g60s kan al uitpakken met een snelle oplaadtijd, maar kan het door de batterij van 5.000 mAh ook nog is lang uithouden. In theorie zorgt die combinatie ervoor dat je de oplaadkabel minder dan gemiddeld moet bovenhalen.
In vergelijking met andere modellen moeten we dat plaatje toch iets nuanceren. De batterij van de Oppo A74 gaat namelijk een pak langer mee en bevindt zich in dezelfde prijsklasse als de moto g60s. Dat lijkt voor Oppo wel eerder een toevalstreffer te zijn, want de veel duurdere modellen uit de X3-serie scoren duidelijk slechter op vlak van uithoudingsvermogen. Samsung scoort met de A52 minder goed. Samen met de snelle oplaadtijd is de batterijduur van de moto g60s gelukkig geen reden tot frustratie.
lees ook
Oppo Find X3 Pro review: onder de microscoop
Vingerafdruk niet in het scherm
Aan de buitenzijde van het toestel ziet de moto g60s er niet spectaculair uit. Aan de achterzijde valt wel op dat rond de m van Motorola een perfecte cirkel werd uitgesneden. Dit blijkt niet om de M van het merk in de schijnwerper te plaatsen zoals de vleermuis van Batman of om de concurrentie met de gouden m van Magnum aan te gaan.
Het is gemaakt om je vinger op te leggen wanneer je het toestel ontgrendelt met vingerafdruk. De sensor werkt snel, maar steeds je toestel van tafel halen om een melding te openen was voor ons niet ideaal.
Hoofdprijs voor de hoofdcamera
De hoofdcamera van de moto g60s levert mooie foto’s op waarin de omgeving detailrijk wordt vastgelegd. Motorola pakt op dit model dan ook uit met een 64 MP-hoofdcamera. Volgens het bedrijf zou de camera ongeëvenaarde kleurhelderheid opleveren, maar in onze foto’s zien we toch dat kleuren nogal fel en spectaculair worden weergegeven.
Voor de prijsklasse waarin de moto g60s zich bevindt, is een 64 MP-hoofdcamera wel echt het maximale wat je kan verwachten. De Nokia G50 en de Oppo A74, die dicht bij de prijsklasse van de moto g60s komen, moeten het stellen met een 48 MP-hoofdcamera.
Wat ons dan wel weer teleurstelt aan de moto g60s is de Macro Vision-camera. Volgens de advertentie maak je er ongelofelijke natuurfoto’s mee. Ongelofelijk onscherp zijn ze inderdaad en de foto’s zien eruit alsof er een onwenselijk vuiltje op de camera zit.
Mengelmoes van topscores en lage scores
Op vlak van schermhelderheid gaat de moto g60s dan weer aan de haal met een hoge score van 493 cd/m². Dat is een hoge testscore voor deze prijscategorie, maar in werkelijkheid valt de helderheid van het scherm toch eerder tegen. Zet je de helderheid op het hoogste niveau, dan komt het nog steeds niet in de buurt van de op papier lagere helderheid van de Oppo Find X3 Neo (464 cd/m²). Dat valt voornamelijk op tijdens het bekijken van een video. Vanuit de zijkanten lijkt er dan een witte lichtfilter in het scherm te zitten, die het scherm optisch helderder moet doen lijken.
Een lagere score ontvangt de smartphone dan weer wanneer verschillende kernen tegelijk aan het werk worden gezet. Op dat vlak scoren de modellen van Motorola in het algemeen slechter. In vergelijking met de Samsung A32 is dat verschil niet problematisch. Tegenover Oppo-toestellen in dezelfde prijsklasse daarentegen, moet Motorola toch onderdoen.
De smartphone is voor het verwerken van taken voorzien van een Mediatek Helio G95. In principe zou die geschikt moeten zijn om naadloos te kunnen gamen en die bewering blijkt in werkelijkheid ook goed stand te houden. Het 120 Hz-scherm zou daar zeker voor iets kunnen tussen zitten. Alleen op momenten dat een telefoon meerdere vingerbewegingen en meldingen voor zijn kiezen krijgt, beslist een spel wel eens te haperen.
Scherpe prijs
Bij Telenet valt kerstmis al vroeg dit jaar en is het toestel te verkrijgen voor een scherpe prijs van 189 euro (incl. btw). Om van dat aanbod te kunnen profiteren, moet je wel klant zijn bij Telenet. Is dat niet het geval, dan moet je niet veel dieper in je buidel tasten. Motorola bracht het toestel op de markt voor 249 euro, maar heeft die prijs ondertussen teruggeschroefd naar 199,99 euro (incl. btw).
Door de lage prijs en de lange batterijduur kunnen we niets anders oordelen dan dat de moto g60s een prima toestel is voor kantoorwerkers. Af en toe eens een foto doorsturen gaat in prima kwaliteit. Heel de dag bereikbaar zijn op mail, telefoon en chat vormt geen enkel probleem als er geen stopcontact in de buurt is.
.pro’s
- Lage prijs
- Snel opgeladen
- Kwalitatieve hoofdcamera
.contra’s
- Kleuren in video zijn te wit
- Niet goed in het verwerken van meerdere taken tegelijk
Android updatebeleid: De moto g60s ontvang twee jaar lang beveiligingsupdates. Dat is tot het vroege najaar van 2023. Twee jaar is de minimumperiode die Google voorschrijft.