Motorola Edge 20 Lite review: extra rand voor de liefhebber

Motorola

Motorola verwelkomde afgelopen zomer een volledig nieuwe lijn in zijn assortiment. Deze lijn kreeg de naam Motorola Edge. Wij gingen aan de slag met het goedkoopste model: de Edge 20 Lite.

Het was even geleden dat we nog smartphones van Motorola vastpakten op de redactie. De meeste modellen uit de Motorola-familie liggen dan ook in een prijsklasse die doorgaans niet in onze handen terechtkomt voor een review. Op die regel vormt de Edge-familie eigenlijk een uitzondering. De Edge 20 Pro komt namelijk met een prijskaartje van 699,99 euro (incl. btw).

Naast de Pro-versie is er nog plaats voor twee andere modellen in de lijn. Deze keer leggen we de focus niet op het vlaggenschip, maar net op de budgetvriendelijke Edge 20 Lite. Dat model is te verkrijgen aan een adviesprijs van 349,99 euro (incl. btw) en komt steeds met 128 GB geheugen. Als testmodel kregen we de grijze opgestuurd, die in het echt veel donkerder is dan op de afbeelding online lijkt. Ben je meer te vinden voor lichte kleuren, dan is het opvallende groene model misschien eerder iets voor jou.

Ligt goed in de hand

Aan de vergelijkingstest neemt ook de moto g60s van Motorola deel. Deze review is al te lezen op onze website. Afgetoetst aan de moto g60s, valt onmiddellijk op dat de Edge 20 Lite minder weegt. Volgens de specificaties zit er een verschil van 27 gram tussen de toestellen. In combinatie met het dunnere en minder brede model, ligt de Edge 20 Lite duidelijk beter in de hand. Daardoor is het mogelijk het toestel vast te houden en te bedienen met één hand, terwijl dat bij de g60s alleen mogelijk is als je zelf grote handen hebt.

Bron: Motorola

Ondanks het lagere gewicht moet de Edge 20 Lite niet inboeten op batterijcapaciteit, beide modellen beschikken over een 5.000 mAh-batterij. Daarmee positioneren ze zich tussen de sterkste toestellen uit de goedkopere lijn. Bovendien gaat dat in de Edge 20 Lite gepaard met een bijpassende, degelijke batterijduur. Dat was anders in de moto g60s die de kortere gebruiksduur compenseert met de mogelijkheid tot snel opladen.

In de Edge 20 Lite biedt Motorola geen mogelijkheid aan om de batterij weer snel vol te krijgen. Het toestel laden tot 80 procent neemt 55 minuten in beslag. Dat is zeker geen overdreven lange oplaadtijd, maar aangezien de goedkopere g60s hetzelfde presteert in 32 minuten, zijn we toch een beetje teleurgesteld. 

Betaalbare 5G-mogelijkheid

Naast de batterij is er aan de binnenzijde van het toestel een MediaTek MT6853 te vinden. De chip werd op de markt gebracht om 5G naar het grote publiek te halen. Daar is Motorola in geslaagd, net als concurrent Samsung die dezelfde chip aanbiedt in de goedkopere A32. De prestaties van beide modellen zijn vergelijkbaar.

In de testen geeft de chip geen geweldige resultaten, al is daar in de realiteit niet veel van te merken. Moeilijkere taken kan het toestel probleemloos verwerken. De mindere prestaties van de chip worden waarschijnlijk gecompenseerd met het werkgeheugen van 8 GB RAM. De Samsung A32 daarentegen krijgt slechts 4 GB RAM ingebouwd.   

Hoge verwachting, tegenvallende prestatie

Motorola heeft het bij de Edge 20 Lite op meerdere vlakken groots aangepakt. Aan de hoofdcamera besloot de smartphonefabrikant namelijk 108 MP mee te geven. Dat klinkt op papier spectaculair, maar de test laat zien dat het aantal megapixels niet altijd de camerakwaliteit staven. In vergelijking met de 64 MP-hoofdcamera van de moto g60s, doet de Edge 20 Lite onder in afwerking. Na wat in te zoomen op de foto is duidelijk te zien dat de camera niet in staat is om details vast te leggen en wordt het beeld wazig.

Een realistische weergave van de kleuren heeft de Edge 20 Lite dan weer wel onder de knie. Een druilerige herfstdag blijft zo in de juiste tinten. Het kleurenverschil valt ook duidelijk op tijdens het filmen. Bij de Edge 20 Lite blijft een groen grasveld in de juiste kleuren en ook bij een rode brievenbus springt de rode kleur niet te hard in het oog. 

Verder is het nog mogelijk je fotografiekunsten los te laten met een dieptesensor, Macro Vision- en een ultrabrede-lens. Een Macro Vision- en een ultrabrede-foto maak je met dezelfde lens, die zitten zitten gecombineerd in de onderste camera, waardoor het camerablok minder plaats in beslag neemt dan bij de moto g60s.

Wie net dat extraatje wil

Het totaalplaatje van de Edge 20 Lite van Motorola mag zeker gezien worden. De smartphone doet uitstekend zijn werk bij alledaagse kantoortaken en zal je zonder hapering blijven bedienen. Door de hoge batterijduur kan het toestel dat zelfs lang volhouden. Zo zal de Edge 20 Lite het blijven volhouden als je de nacht voordien bent vergeten bij te laden. Nog even bijladen in de ochtend zal je enkele procenten extra opleveren, maar snel opladen ontbreekt.

De Edge 20 Lite is daarom heel geschikt voor personen die net dat tikkeltje sneller willen werken. Dat verzorgen het grote werkgeheugen en de mogelijkheid om op het 5G-netwerk te surfen in landen waar dit netwerk reeds is uitgerold. Aan dat alles hangt een prijskaartje van 349,99 euro (incl. btw). Stoort het jou niet als je toestel af en toe een miniseconde hapert? Dan moeten we op basis van de testen toch besluiten dat de Edge 20 Lite te weinig extra te bieden heeft om de moto g60s van Motorola (199,99 euro incl. btw) links te laten liggen.

.pro’s

  • Klaar voor 5G-netwerk
  • Lange batterijduur
  • Kleurenbalans in de foto’s is correct

.contra’s

  • Kwaliteit van de hoofdcamera valt tegen
  • Geen snel opladen

Android updatebeleid: De Motorola Edge 20 Lite ontvang twee jaar lang beveiligingsupdates. Dat is tot het vroege najaar van 2023. Twee jaar is de minimumperiode die Google voorschrijft. Motorola belooft verder twee grote Android-versie-updates voor de Edge 20 Lite.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.