LaCie Rugged SSD 1 TB review: iconisch jasje

De Rugged SSD van LaCie past perfect in het iconische oranje portfolio. Is de draagbare SSD een waardige kandidaat voor het oranje jasje?

Dat de compacte maar robuuste Rugged SSD uit Lacie’s portfolio van stevige schijven voor creatieve professionals komt, is in één oogopslag duidelijk. De externe SSD is helemaal uitgevoerd in het intussen kenmerkende oranje rubber waar designer Neil Poulton de draagbare drives van LaCie al sinds jaar en dag mee uitrust. Binnenin zit een FireCuda-SSD van moederbedrijf Seagate. Ons testmodel heeft een capaciteit van 1 TB met een theoretische maximale sequentiële transfersnelheid van om en bij de 1 GBps.

Prestaties

Dat lijkt te kloppen. CrystalDiskMark geeft ons lees- en schrijfsnelheden van 930 MBps, de ATTO Disk Benchmark-test haalt zelfs leessnelheden van 975 MBps. Random-snelheden zijn een andere zaak. ATTO Disk Benchmark blijft hoge snelheden aangeven tot bij het maximum zolang de blokken groter zijn dan 128 kB. Daarna daalt de snelheid.

CrystalDiskMark geeft ons op de random tests heel uiteenlopende resultaten tussen de 150 MBps en de 500 MBps. We testten in meerdere configuraties met verschillende toestellen met telkens onvoorspelbare resultaten en een systeem dat meer wel dan niet bevroor tijdens het testen. De problemen lijken exclusief aan de benchmark gelinkt, aangezien we geen verdere rariteiten ondervonden tijdens het testen.

De Rugged SSD komt standaard geformateerd in exFat en werkt dus meteen op zowel mac OS als Windows. Op de drive staat vooraf een snelkoppeling naar een registratiewebsite waarlangs je onder andere een maand gratis toegang tot Adobe’s Creative Suite kan claimen, net als 5 jaar Data Recovery Services van Seagate. Daarbij kan je je drive naar een gespecialiseerd recoverylabo sturen moest het ding ooit toch stuk raken.

Robuust

De kans dat dat gebeurt, is in theorie klein. De SSD is IP67 gecertificeerd en kan dus tegen stof en spatwater. De behuizing biedt bovendien bescherming tegenvallen (vanop maximaal drie meter) of drukschade. Over dit specifieke exemplaar reden we niet met een wagen, gelijkaardige drives al wel met maximaal een beetje cosmetische schade tot gevolg.

Bij de registratie krijgen we de kans handige Toolkit-software te downloaden en te installeren. Daarmee kan je onder andere de SSD herformateren naar bijvoorbeeld NTFS voor Windows (al kan dat natuurlijk steeds via het OS zelf). Handiger is de eenvoudige back-up-software waarmee je heel snel belangrijke bestanden automatisch kan veiligstellen op de SSD. Synchronisatie is ook een optie: handig wanneer je bijvoorbeeld een laptop en een desktop up to date wil houden met grote bestanden via de SSD.

LaCie biedt tot slot hardwareversleuteling aan. Het wachtwoord daarvoor stel je eveneens in via de bijhorende software. De bescherming is welkom wanneer je rondloopt met een SSD met daarop belangrijke beelden die je liever niet publiek ziet worden moest de schijf bijvoorbeeld gestolen worden.

Aansluitingen

De SSD sluit je idealiter aan via de meegeleverde USB Type C-kabel. Voor oudere hardware voorziet LaCie nog een verloopstukje van USB Type C naar een klassieke USB Type A-poort. Beide kabeltjes zijn erg kort: handig want compact, lastig wanneer je weinig plaats hebt en de schijf aan het einde van een bureau bengelt. In dat geval komt de valbestendigheid van pas.

De schijf doet wat ze moet, maar is niet goedkoop. Voor 479,99 is de 1 TB-versie van jou. Dat is een stuk meer dan bijvoorbeeld de 1 TB Portable SSD van Samsung die 189 euro kost, maar geen gelijkaardige bescherming biedt en bovendien een slordige 400 MBps trager presteert. Mag het allemaal wat trager, dan heeft LaCie zelf trouwens nog de Portable SSD 1 TB voor 207 euro. Naast snelheid boet je hier opnieuw in op robuustheid.

De LaCie Rugged-reeks is gericht op professionals en verdiende doorheen de jaren een goede naam. De oranje doosjes zijn een vaste waarde in menig productiehuis en de combinatie van ruggedness, inbegrepen data-recovery, snelheid en laten we eerlijk zijn, merkbekendheid, rechtvaardigen volgens ons de prijs. De SSD is dan ook een goede keuze voor wie een betrouwbare compagnon de route zoekt om z’n meest cruciale bestanden snel veilig te houden. In casu gaat het dan vooral om creatievelingen actief in de filmsector, waar de hoge transfersnelheid gezien het formaat van videobestanden een voelbare meerwaarde biedt.

.pro’s

  • Rugged uitvoering
  • Inbegrepen dataherstel
  • Goede prestaties

.contra’s

  • Prijzig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.