HP OmniBook X 14 review: herrezen met superkrachten

HP roept de OmniBook-laptopreeks terug uit pensioen en stuurt ze opnieuw de wereld in, deze keer voorzien van een splinternieuwe Qualcomm Snapdragon X-processor. ARM geeft de HP OmniBook X 14 superkrachten, maar HP maakt ook enkele bijzonder frustrerende keuzes.

In 2002 droeg HP de OmniBook-laptopreeks ten grave, maar nu herrijst de line-up uit de doden. De HP OmniBook X is in ieder geval geen slome zombie: HP stopt een supersnelle ARM-processor in een sober maar zakelijk chassis, en rust het geheel uit met een mooi scherm en een knappe batterij. De terugkeer van OmniBook is helaas geen volledige goednieuwsshow: HP kan het niet laten om deze laptop op te zadelen met enkele onnodig frustrerende details.

Gebalanceerde specificaties

De HP OmniBook X is een 14 inch-laptop met Qualcomm Snapdragon X Elite onder het toetsenbord. Deze twaalf kernen tellende ARM-processor wordt bijgestaan door 16 GB RAM. De ingebouwde SSD geeft je een royale opslagcapaciteit van 1 TB.  Links vinden we twee USB 4 Type C-poorten, rechts een steeds welkome USB-A-aansluiting en een 3,5 mm-audiopoort.

Voor het scherm kiest HP voor een ietwat oubollige 16:9-schermratio, die voor productiviteitslaptops een beetje voorbijgestreefd is. Het scherm heeft wel de perfecte verhoudingen voor multimediaconsumptie. Je krijgt 2.440 x 1.400 pixels op een mooi IPS-paneel, dat voor heldere kleuren met een mooi contrast zorgt.

De hele configuratie is in balans, zoals we verder in een analyse van de prestaties zullen zien. De ARM-chip brengt wel enkele beperkte nadelen met zich mee. Zo loop je in zeer specifieke gevallen tegen compatibiliteitsproblemen aan. Onze hardware om het scherm op kleur en contrast te testen, vereist bijvoorbeeld een voorlopig niet-compatibele driver. Sommige andere niche-randapparatuur kan gelijkaardige problemen opleveren.

Waarom OmniBook?

De laptop ziet er langs de buitenkant uit zoals de meeste ietwat professionele toestellen van HP: grijs en sober, voorzien van een zilver logo op de achterkant. Gesloten zouden we dit toestel foutief als een EliteBook bestempelen. Waar komt dan OmniBook vandaan?

Omni is HP’s nieuwe merknaam voor alle toestellen die meer richting de consument georiënteerd zijn. Ondanks het zakelijke uiterlijk, is deze laptop dus geen puur zakelijk toestel. Pavilion, Envy en Dragonfly zullen als submerk op termijn verdwijnen, en vervangen worden door Elite in de B2B-reeksen en Omni voor het B2C-portfolio. Je zal in de nabije toekomst steeds meer OmniBooks in de markt zien verschijnen.

Copilot+

HP kiest ervoor om met de OmniBook-merknaam zijn eerste zogenaamde Copilot+-computers in de markt te zetten. Deze HP OmniBook X 14 heeft een ARM-processor aan boord, maar binnenkort volgen er ook variaties met x86-chips van AMD en Intel. Voor de introductie van het OmniBook-submerk heeft HP toch vooral de spreekwoordelijke Kool-Aid van Microsoft gedronken: AI-marketing is alomtegenwoordig.

Zo vinden we op het chassis een blauw AI-logo (geen sticker, dus niet te verwijderen), en start de laptop op met de dwaze boodschap Powered by AI Experiences. De nutteloze Copilot-knop tekent bijgevolg present op het toetsenbord, en net als bij de Surface-toestellen van Microsoft zelf schuilt daarachter weinig unieks.

Hypemerk

We analyseerden eerder al in detail welke unieke AI-ervaringen een Copilot+-computer nu echt met zich meebrengt (spoiler: weinig), dus gaan hier niet diep in detail. Samengevat krijg je overal snelkoppelingen naar Copilot door je strot geramd, die je meenemen naar de Microsoft-versie van ChatGPT. Je kan verder wat plezier beleven met Paint, en ondertitels voor video generen. De meeste functionaliteit loopt via de cloud en heeft dus niets met OmniBook of Copilot+ te maken.

De hele AI/Copilot+-pc is weinig meer dan een marketingverhaal voor verkopers, dat HP met slogans, knoppen en logo’s verbindt met OmniBook. We zijn benieuwd of HP de AI-branding even agressief zal integreren in de Elite line-up. Hopelijk zal HP dat sterke zakelijke merk niet meteen bezoedelen met door Microsoft opgedrongen branding.

Stom toetsenbord

De fabrikant kiest op de HP OmniBook X 14 voor een splinternieuwe en erg frustrerende toetsenbordlay-out. Azerty-toetsenborden in België komen vrijwel altijd met een ISO-lay-out, wat wil zeggen dat ze rechts een kenmerkend grote Enter-toets hebben. HP smijt die conventie overboord en gaat voor een ANSI-toetsenbord. Die lay-out is courant bij querty, en vervangt de grote Enter-knop door een kleinere met daarboven een voor ons redelijk irrelevante toets, tenzij je vaak µ, £ of `typt.

Wie ISO-azerty gewoon is (bijna iedereen) zal frequent naast de Enter-toets typen, al is dat nog het minste van je zorgen. Rechts bovenaan vind je immers niet de DEL-toets, maar de aan-uitknop. Gelukkig reageert die niet meteen bij een kleine tik. Die plaatsing is dwaas en dat weet HP ook: bij de Elite Dragonfly zijn DEL en aan-uit bijvoorbeeld netjes omgewisseld, om frustratie te voorkomen. De Copilot-knop van Microsoft zit nog op de plek waar een vingerafdruksensor had kunnen zitten, zodat die functionaliteit ontbreekt.

HP zet met het toetsenbord enkele stappen terug. Zelfs visueel wanen we ons in het verleden: een nieuw lettertype voor de tekens op de toetsen en een lichtgrijze kleur voor de knoppen doet denken aan de jaren ’80. Gelukkig is HP niet alles vergeten: het grote touchpad is nauwkeurig en stil, en geeft een aangename maar stille klik wanneer je het indrukt.

Langs de oppervlakte geeft de HP OmniBook X 14 ons dus twijfelgevoelens. We krijgen een kenmerkende hoge bouwkwaliteit met een mooi scherm en toetsen die op zich wel fijn typen, maar het geheel wordt ontsierd door AI-marketing en een verouderde, dwaze toetsenbordlay-out.

Op de pijnbank

In gebruik ebben de meeste frustraties gelukkig weg. HP weet nog steeds hoe het een computer moet maken, en levert één van de beste ARM-laptops van het moment af.

De Qualcomm Snapdragon X Elite in de HP Omnibook X 14 presteert naar verwachting. HP stopt een Qualcomm Snapdragon X1E-78-100 in het toestel, wat de lichtste variant van de Elite is. De chip heeft een basiskloksnelheid van 3,4 GHz over alle kernen, zonder boostcapaciteit. De Lenovo Yoga Slim 7x heeft exact dezelfde CPU aan boord, terwijl beide toestellen van Microsoft in onderstaande grafiek voorzien zijn van de X1E-80-100. Die chip kan twee kernen boosten tot 4 GHz.

Het verschil tussen de drie gewone laptops met Snapdragon X Elite is niet zo groot. De Microsoft Surface Laptop 7 doet weinig met de boostcapaciteit en de Microsoft Surface Pro 11 scoort zelfs lager. Dat zegt vooral iets over de implementatie van de processor in die tablet.

Een tweede test van de CPU’s bevestigt onze bevindingen. Let ter vergelijking op de score van de Asus Expertbook B3404 met Intel Core Ultra 5 aan boord: hoewel dat een snelle en responsieve laptop is, doet de HP OmniBook X 14 het, net als andere ARM-laptops, merkelijk beter.

In dagelijks gebruik spelen naast de snelheid van de CPU ook de RAM en de SSD een rol. Hier zien we dat HP met de OmniBook X een bovengemiddeld snel toestel aflevert. De Surface laptop 7 van Microsoft is toch iets trager. In de praktijk merken we op dat ook het toestel van Microsoft heel snel is in gebruik tijdens kantoorwerk.

De HP OmniBook X 14werkt vlot bij dagelijks gebruikt en slikt zonder morren alle documenten, presentaties, spreadsheets en tabs die we openen. Het valt wel op dat deze laptop sneller een luidere koeling activeert dan de Surface Laptop 7 tijdens zware workloads.

Geen stopcontact? Geen probleem

Tot nu toe is de HP OmniBook X 14 competitief met de concurrentie, maar niet beter. HP onderscheidt zich wanneer we naar de batterij kijken. Uithoudingsvermogen is de eerste superkracht van deze herrezen Omnibook.

De OmniBook X houdt het langer uit dan alle andere ARM-toestellen en al zeker de Asus Expertbook met Intel aan boord. De Lenovo Yoga Slim 7x was bij bovenstaande prestatievergelijkingen een te duchten tegenstander, maar moet nu toch lossen. HP stopt een iets grotere batterij in zijn laptop dan Microsoft, maar het gewicht van beide toestellen is toch ongeveer gelijk (1,3 kg). Lenovo perst meer Wh in zijn toestel, maar koopt daar weinig mee.

Voor kantoorwerk (surfen, mails, browsen, de occasionele call, spreadsheets…) kan je de HP OmniBook X 14 vlot en met vertrouwen de hele dag van het stopcontact weghouden. Het batterijleven is de grote troef van dit toestel. Helaas is er een kleine keerzijde: opnieuw opladen duurt merkelijk langer dan bij andere toestellen.

Poly

HP integreert Poly Studio in de laptop: een resultaat van de overname van Poly door HP eind 2022. De integratie van Poly in de laptop is meer dan reclame alleen, en vertegenwoordigt meteen de enige echte meerwaarde van AI en de NPU in de Qualcomm Snapdragon X op deze laptop. De camera is zonder twijfel de tweede superkracht van dit toestel.

De HP OmniBook X 14 is uitgerust met een kwalitatieve 5 MP-webcam (inclusief Windows Hello), maar dat is op zich niet nieuw. Veel meer premium zakelijke laptops van HP hebben intussen zo’n webcam aan boord. Die levert scherpe beelden af met een goed dynamisch bereik.

Bij de camera hoort echter de Poly Camera Pro-toepassing, en die is de moeite. Met de app kan je bijvoorbeeld een watermerk op je beeld zetten, zoals je naam en contactgegevens. Je kan ook enkele andere instellingen aanpassen, zoals automatische focus op je gezicht.

Daarbij zoomt de camera en volgt die je hoofd. Dergelijke functionaliteit zit zogezegd al een tijdje in laptops van vele fabrikanten, maar werkt hoogstens matig. Dat is nu anders: de functionaliteit maakt gebruik van de NPU en volgt ons hoofd zonder fout in realtime. Van links naar rechts, van voren naar achter: de camera heeft het gezien en blijft perfect kadreren. Voor videovergaderingen vinden we dit een absolute meerwaarde.

Ook het geluid is top. Zelfs met luide muziek uit een luidspreker vlakbij, hoort de tegenpartij onze stem helder en zonder afleiding.

HP heeft zich vergist door het AI-logo zichtbaar onder het toetsenbord te graveren enPoly Studio naar de onderkant te verbannen. Als er dan toch zichtbare reclame nodig is, zouden die logo’s beter van plaats wisselen.

Gemengde gevoelens

De HP OmniBook X laat ons met gemengde gevoelens achter. HP toont in eerste instantie dat het een uitstekende ARM-laptop kan maken. Het toestel met gebalanceerde configuratie is een gedroomde compagnon voor de mobiele kantoorwerker. HP profiteert van de sterktes van ARM door een uitstekend batterijleven te voorzien.

De integratie van Poly komt op deze OmniBook helemaal tot zijn recht. Videovergaderingen zijn een aangename ervaring met dit toestel en dat is een absolute meerwaarde in dit hybride tijdperk. We hebben nog in geen enkele laptop een evenwaardige ervaring gezien, en zelfs dure oplossingen voor vergaderruimtes doen het vaak slechter: knap gedaan HP.

De bouwkwaliteit van de laptop laat naar goede gewoonte evenmin te wensen over en het scherm is mooi. Toch zijn we niet vol enthousiast over de HP OmniBook X. De AI-reclame op het toestel, vergeten we snel maar enkele andere problemen blijven ons hardnekkiger storen. De keuze voor een 16:9-schermratio is niet ideaal voor een productiviteitslaptop en eigenlijk een beetje oubollig.

Oubolligheid is helemaal troef op het toetsenbord, waar HP heersende conventies in België negeert met een vervelende ANSI-lay-out. Als kers op de taart staat de aan-uitknop op een heel storende plek.

lees ook

Microsoft Surface Laptop 7 review: indrukwekkend (maar niet dankzij AI)

We willen deze laptop niet afraden omwille van die mankementen. Uiteindelijk gaat het om ergernissen die jou misschien minder storen, en zeker geen fundamentele fouten. De fenomenale Poly Studio-suite maakt wel één en ander goed.

Lig je niet wakker van de ANSI-lay-out, consumeer je veel 16:9-multimedia, primeert batterijleven, of kan je niet wachten op de Poly-webcam? Dan kan je met een gerust hart HP’s eerste Qualcomm Snapdragon X-laptop kopen. Behoort videobellen niet tot het frequente takenpakket en schrikken bepaalde vreemde keuzes van HP je wel af? Dan biedt Microsoft met de Surface Laptop 7 toch ook een interessant totaalpakket.

Geteste configuratie: HP OmniBook X (14-fe0100nb), Qualcomm Snapdragon Elite (X1E-78-100), 16 GB RAM, 1 TB SSD, 14 inch glossy IPS-aanraakscherm (2.440 x 1.400), 59 Wh-batterij – 1.156 euro (excl. btw).

.pro’s

  • Batterijleven
  • Prestaties
  • Topwebcam met nuttige functies
  • Bouwkwaliteit
  • USB-A nog aanwezig

.contra’s

  • Afleidend toetsenbord met slechte plaatsing knoppen
  • Oubollig 16:9 formaat
  • Geen vingerafdruk voor Windows Hello
  • Overdreven reclame voor AI-hype

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.