Een all-in-one-pc die je overal in huis kan plaatsen, dat is de HP Envy Move. Het idee is briljant, de uitvoering ook, maar er zit meer potentieel in.
Beeld je een all-in-one-pc (AIO) in die je kan meenemen doorheen het huis. Waarom zou je dat doen? Er zijn meer scenario’s dan je denkt waar zo’n concept heel goed uit de voeten kan:
- Thuiswerken zonder vast thuiskantoor: in plaats van voorover over je laptop hangen, neem deze AIO, log in met je Microsoft- of Google-account, en geniet van veel meer werkruimte.
- Een sport livestream kijken op een groot scherm buiten in de namiddag, zolang je dat in de schaduw doet (scherm is niet helder genoeg in de zon).
- Jij bent nog met iets bezig en je man- of vrouwlief wil Netflix kijken maar toch in de buurt blijven, omdat je elkaar doorheen de dag weinig ziet.
- Yoga-oefeningen volgen vanaf YouTube: zet het grote scherm naast je en geniet van een groot scherm zonder dat je details mist.
- Neem de AIO mee naar je familie of vrienden om bijvoorbeeld foto’s, video’s of andere projecten te tonen of om daar de sport livestream te bekijken, zonder dat je verplicht naar de leefruimte moet waar de tv staat.
De vijf bovenstaande voorbeelden zijn maar een handvol situaties waar de HP Envy Move (1.399 euro incl. btw) uit de voeten kan. Je eigen creativiteit is je enige beperking, naast een paar hardwarekeuzes waarmee je rekening moet houden.
Out of the box denken
Zoals de Envy-reeksnaam vermoed, gaat het hier niet om een zakelijk toestel. De HP Envy Move wordt geleverd met Windows 11 Home en is heeft geen zakelijke broer met een vergelijkbare mobiele optie dankzij de ingebouwde batterij.
Dit toestel zakelijk gebruiken kan werken voor kleine kmo’s of eenmanszaken. Wie in een groter bedrijf werkt, zal eerst een robbertje moeten vechten met het IT-team.
De belangrijkste troef van dit toestel is zonder twijfel het slimme design. Dankzij het handige handvat dat magnetisch vastklikt achteraan, neem je de AIO overal mee. In het hoesje achteraan kan je het toetsenbord schuiven met geïntegreerd touchpad. Zodra je de AIO neerzet, draaien de voetjes 90 graden en blijft alles stevig staan. De HP Envy Move wegnemen draait ze opnieuw 90 graden zodat het in lijn met de AIO staat.
Tel daarbij het grote 23,8 inch aanraakscherm, heel goede luidsprekers, degelijk webcam, en een relatief draagbaar gewicht (3,8 kg), en je hebt een heel intrigerende oplossing.
Groots venster
Gelukkig heeft HP een goed scherm voorzien in deze AIO, een cruciaal onderdeel. 23,8 inch is een prettige grootte, net als de resolutie van 2.560 x 1.440 pixels (60 Hz). Het IPS-paneel is van een degelijke kwaliteit met een gemeten 102 procent sRGB-kleurbereik.
De standaardinstelling is ook behoorlijk accuraat: 2,4 DeltaE voor de kleuren en 4,2 DeltaE witbalans. Een DeltaE onder de twee is gewenst voor creatieve professionals. Een DeltaE-waarde van vier of lager is nog steeds uitstekend voor recreatief gebruik.
Op vlak van contrast hadden we liever een iets hoger cijfer gezien. 961:1 is wat aan de lage kant. Hetzelfde met de maximaal gemeten helderheid van 310 nits. Dat is ruim voldoende voor gebruik binnenshuis, tenzij de zon op je scherm staat. Buitenshuis lukt het wanneer je in de schaduw kan plaatsnemen.
Ken je limieten
Aan rekenkracht geen gebrek bij de HP Envy Move. Binnenin zit een potige Intel Core i5-1335U, ruim voldoende voor klassiek kantoorwerk, internetbrowsen en video’s streamen zonder dat je moet wachten.
Wat je met deze AIO niet moet doen, is gamen. De geïntegreerde GPU in de Intel-chip kan overweg met casual spelletjes die niet 3D-intensief zijn. Wie meer verwacht, is hier niet aan het juiste adres.
Mochten er creatieve professionals naar dit toestel kijken en fan zijn van de extra flexibiliteit vergeleken met een vaste AIO, raden we aan om toch iets anders te kiezen. Photoshop of Lightroom draait wel, maar wie tuk is op snelheid zal snel frustraties voelen opborrelen. Videobewerking is hier niet aan de orde.
High-end webcam
Het concept zoals HP de Envy Move heeft uitgewerkt, is heel slim voor een eerste generatietoestel. Het stoffen netje achteraan is een elegante oplossing om overal je toetsenbord mee te nemen. We raden wel aan om telkens het toetsenbord uit te schakelen. Het kan namelijk gebeuren dat plots het toetsenbord leeg is, omdat er continu een toets wordt ingedrukt. De stof zit namelijk behoorlijk strak gespannen rond de AIO.
Het touchpad rechts van het klavier is prima voor het merendeel van de gebruikers. Linkshandigen zoals ondergetekende hebben pech, maar dat zijn we gewoon. Het toetsenbord voelt kwalitatief aan. Wie veel typt op een dag, raden we iets anders aan. Het typcomfort is daarvoor net niet goed genoeg.
De high-end 5 megapixel webcam is een fijne verrassing. Ideaal voor Teams- of Zoom-gesprekken, of om met de familie te videobellen. Inloggen via gezichtsherkenning kan handig met Windows Hello.
Dubbelt als monitor
Ondanks dat het om een AIO gaat, vind je niet enorm veel poorten op deze pc. Dat komt omdat achteraan het stoffen netje zit met het toetsenbord. Alle poorten situeren zich links en rechts aan de zijkant onderaan: 1x USB-A (10 Gbps), 1x USB-C (10 Gbps, DisplayPort 1.4a) én een HDMI-ingang (v1.4)
Jawel, je leest het goed: een video-ingang. Je kan aan de HP Envy Move een spelconsole, blu-rayspeler, settopbox of andere randapparatuur hangen. In plaats van een pc wordt de AIO een ‘lomp’ scherm dat het beeld weergeeft van de videobron.
Er is nog één aansluiting die we niet hebben besproken: de voedingsaansluiting. Je krijgt bij deze AIO een voedingsadapter (90 watt) met een specifieke stekker om de pc op te laden. Waarom niet via USB-C? Laden via USB-C is overigens niet mogelijk, ondanks dat dat vandaag prima kan aan 90 watt. Hiermee word je verplicht om bij een nieuwe toestel een reliek van een aansluiting toe te voegen aan je stapel laders. Een onbegrijpelijke keuze.
Batterijduur en oplaadtijd
Dit concept staat of valt met een degelijke batterij en dat is gelukkig wel in orde. HP claimt vier uur en die kaap ronden we bij licht gebruik. Bekijken we een video, dan ronden we net niet de kaap van vijf uur. Dat is voldoende voor wat deze AIO wil verwezenlijken.
Extra fijn is dat de 90 watt-lader de HP Envy Move heel snel oplaadt, ondanks de forse batterij binnenin. Tot de helft bijladen duurt net geen drie kwartier. Ideaal om de AIO even kort ergens aan te sluiten, om hem daarna opnieuw flexibel te gebruiken zonder stopcontact in de buurt.
Als we nog even op dezelfde nagel mogen blijven kloppen: zonde dat er niet voor USB-C is gekozen om te laden. Die heb je sowieso altijd wel ergens in de buurt. Nu moet je een nieuw type lader een plaats geven.
Conclusie
Zoals je kan lezen, zijn we fan van het mobiele AIO-concept en van de uitvoering. De HP Envy Move (1.399 euro incl. btw) is een schot in de roos, maar tegelijk zitten we wat gewrongen. Plots zijn daar de Copilot Plus-pc’s met heel interessante Qualcomm Snapdragon X-chips aan boord.
Beeld je nu een tweede generatie HP Envy Move in, met zo’n Qualcomm ARM-chip die heel zuinig is, een veel dunnere behuizing omdat passieve koeling genoeg is, en een veel langere batterijduur. Dat met een USB-C-poort dat opladen ondersteunt, en de geek in mij begint te watertanden.
Dat neemt niet weg dat de huidige (eerste) generatie HP Envy Move absoluut de moeite blijft om te overwegen. Hierboven zitten we louter te speculeren. We hopen dat dit concept goed verkoopt, zodat versie twee aan de beurt komt. Dromen mag. Totdat die realiteit worden, is dit het beste wat er is. Ondergetekende zal er één moeten kopen wanneer dit testtoestel wordt opgehaald. Zijn vrouw is fan en wil de AIO niet meer afstaan.
HP Envy Move All-In-One (24-cs0001nb): Intel Core i5-1335U, Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM, 1 TB opslag, 23,8 inch glossy aanraakscherm (2.560 x 1.440 pixels), toetsenbord met touchpad meegeleverd, Windows 11 Home.
.pro’s
- Groot, mooi aanraakscherm
- Degelijke geluidskwaliteit
- Praktisch design
- Batterijduur is ok
.contra’s
- Opladen kan niet via USB-C
- Stoffen netje voor het klavier iets te strak gespannen
Garantie: 2 jaar carry-in
lees ook