Epson EB-U42 review: heldere mobiele projector

epson eb-u42

Een presentatie doen op je laptop kan in kleine groepen, maar een projector maakt altijd meer indruk. Iedereen blijft meer aandachtig, en in het geval van de Epson EB-U42 kan iedereen ook interactief meewerken met zijn eigen smartphone.

Wie een projector zoekt om te vergaderen, heeft meestal keuze uit twee categorieën: vast of mobiel. De Epson EB-U42 (921,56 euro incl. BTW) valt onder die laatste categorie. Je merkt het direct wanneer je de projector uit de doos haalt: er zit een tas bij inbegrepen! Waar heel wat fabrikanten liever nog een extra accessoire verkopen, voorziet Epson het standaard. Interessante bonus om mee te starten.

Totaalpakket

Qua connectiviteit komt iedereen wel aan zijn trekken: 2x HDMI, VGA, USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, Composiet, wifi en Miracast. Die laatste is een standaard waarmee je draadloos een beeld kan streamen naar de projector vanaf een mobiel toestel. Er zijn een heleboel apparaten die de draadloze standaard hebben omarmd. Kijk zeker na of jouw laptop, smartphone of tablet Miracast ondersteunt. Mocht dat niet het geval zijn, is dat geen probleem. Wifi is een interessant alternatief in combinatie met de iProjection-app van Epson. Straks meer daarover.

De installatie is eenvoudig en snel, zoals het bij een draagbare projector hoort te zijn. Onderaan het toestel kan je met een handig lipje een staaf omlaag klikken zodat je hoger kan projecteren. Je kan de hoogte bijsturen en de staaf helemaal opbergen met één hand. Ideaal om snel in te pakken of op te stellen.

Het duurt na inschakelen een halve minuut voordat de lamp warm genoeg is om de projector te gebruiken. Uitschakelen vereiste geen extra koeling: je kan direct de stroomkabel ontkoppelen en de projector opbergen in zijn tas om mee te nemen. De geïntegreerde klep vooraan beschermt de lens tegen beschadigingen onderweg.

Lawaai

De automatische keystone doet bijna altijd zijn werk in de hoogte, zodat je nooit in de menu’s moet duiken om een mooi rechthoekig beeld te krijgen. Wanneer je de projector niet recht voor het doek of een witte muur kan plaatsen, kan je met de slider bovenaan de horizontale keystone aanpassen. Na het inschakelen word je onmiddellijk verwelkomd door een overzichtelijk menuscherm waar je kan kiezen wat je graag wil doen.

We schrikken wel de eerste keer dat we de projector inschakelen. De ventilator maakt behoorlijk wat lawaai om de lamp te koelen. Een wissel naar ECO-modus lost het probleem op, maar helaas verlies je flink wat schermhelderheid. Afhankelijk van de lichtintensiteit in de kamer kan je genieten van de stille ECO-modus of de luidruchtige standaardinstelling.

De lamp gaat in ECO-modus een spectaculaire 10.000 uur mee. Wie de standaardinstelling kiest, moet het doen met een nog steeds uitstekende 6.000 uur.

De projector heeft een luidspreker aan boord, maar je zal er weinig indruk mee maken. Hooguit handig om wat geluid bij een filmpje te hebben wanneer je iets presenteert, maar meer ook niet.

Beeldkwaliteit

De Epson EB-U42 heeft vijf beeldinstellingen om uit te kiezen: Presentation, Cinema, Blackboard, sRGB en Dynamic. Wie deze projector af en toe thuis ook wil gebruiken om een film te kijken, kiest het best de Cinema-modus voor betere zwarttinten. Voor alle andere zakelijke toepassingen is Presentation de beste keuze. Hierbij pompt de projector de helderheid en het contrast sterk op, om duidelijker te kunnen presenteren.

Telkens wanneer je de projector opstart, word je verwelkomd door dit scherm met handige sneltoetsen.

De maximale helderheid van 3.600 Lumen in de standaardmodus is uitstekend om zelfs in verlichte ruimtes goed te presenteren. Enkel wanneer de zon rechtstreeks op het scherm schijnt, valt de kwaliteit tegen. Let er ook altijd goed op dat je de projector niet te ver van de muur of het doek positioneert. Het beeld wordt zo snel minder helder, wat nefast is in verlichte ruimtes.

Om films te kijken kan je deze projector af en toe gebruiken, maar in onze Calman ColorMatch-benchmark zien we dat de kleuren niet heel goed zijn afgesteld en het wit eerder koel is. Koop liever een echte home-cinemaprojector voor frequent thuisgebruik. Zeker in donkere scènes oogt het beeld snel afgewassen met veel detailverlies.

Samenwerken

Meestal zijn we nu klaar met een projectortest, maar de Epson EB-U42 heeft nog wat extra in petto om interactief te vergaderen. Hij ondersteunt Miracast en wifi (ook Wi-Fi Direct), met daar bovenop de specifieke Epson iProjection-app. Met Miracast kan je eenvoudigweg het beeld van je compatibele telefoon draadloos doorsturen naar de projector. Dat kan in splitscreen, terwijl de andere kant van het beeld de presentatie toont. Deze functie werkt vlekkeloos, als je telefoon, tablet of laptop het ondersteunt.

De Epson iProjection-app heeft veel potentieel, maar is niet zo handig in gebruik. Allereerst moet je de projector configureren zodat hij een wifi-punt wordt in plaats van Miracast. Daarna moet je in de wifi-instellingen van je Android– of iOS-toestel de projector kiezen en ermee verbinden. Wanneer dat goed is verlopen, kan je de projector kiezen in de app om verbinding mee te maken.

In onze test werkte dat niet met elk toestel even vlot. De app wilde niet werken met een Samsung Galaxy S9 Plus, terwijl de Galaxy Note 8 wel vlot werkt. Ondanks dat dit een ‘nice to have’-functie is, moet de app op elk toestel werken of Epson moet een lijst publiceren met compatibele toestellen. De app voegt namelijk toch behoorlijk wat extra interactie toe in een vergadering. Je kan het gebruiken als afstandsbediening en voor het weergeven van je scherm of specifieke dingen zoals foto’s, PDF’s of webpagina’s.

Je kan zelfs op foto’s schrijven om opmerkingen duidelijk te maken op het grote scherm. De host kan een QR-code genereren om andere vergaderleden eenvoudig verbinding te laten maken. Indien hun toestel compatibel is met Epson iProjection, is dat een fijne ervaring.

Conclusie

Als zakelijke projector vinkt de Epson EB-U42 heel wat vakjes af. Hij is licht en compact genoeg om overal mee te nemen en de meegeleverde hoes is een leuke bonus. Het geprojecteerde beeld is helder genoeg in verlichte ruimtes, maar dan moet je de luide ventilator erbij nemen. De enige oplossing is overschakelen op de ECO-modus, maar dan daalt de lichtintensiteit gevoelig.

Interactief presenteren kan dankzij Miracast en de Epson iProjection app, waarbij die laatste een toffe aanvulling is wanneer je toestel connectie kan maken met de projector. Trial en error is hier de enige remedie om zeker te zijn. In zijn totaliteit is de projector toch een dikke aanrader voor wie regelmatig op locatie moet vergaderen of een projector kan gebruiken om presentaties te versterken.

.pro’s

  • Heldere projectie
  • Meegeleverde tas
  • Snelle installatie
  • Gebruiksvriendelijk
  • Direct uitgeschakeld

.contra’s

  • Luide ventilator
  • iProjection-app werkt niet altijd
  • Zwakke luidspreker

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.